Víte, kde všude je zbytečný cukr? Pozor na uzeniny a na kafe z automatu

Víte, kde všude je zbytečný cukr? Pozor na uzeniny a na kafe z automatu
7. února  2015 
 06:00

To, že jste ze svého jídelníčku vymazali sušenky, sladké nápoje a čokoládu, ještě neznamená, že jste se zbavili všech cukrů, které se v jídle skrývají. Dost možná jíte cukr po celý den, aniž byste si to uvědomovali. Přidává se totiž i do jídel, u kterých byste to vážně nečekali nebo byste nečekali, že v nich bude cukru tolik. 

Podle výživových poradců byste během dne neměli sníst více přidaného cukru, než je 50 gramů. Většina lidí však bez mrknutí oka zvládne dvojnásobek. A to proto, že si mnohdy ani neuvědomí, že nějaký cukr jedí. I proto je tak důležité číst etikety potravin. 

Jednou z nejdůležitějších věcí je, abyste se naučili číst správně etikety u jídla. Údaj objevíte u sacharidů, kde máte uvedeno, kolik bylo přidáno cukru. Možná vás překvapí, že je i v jídlech, kde byste to nečekali. 

Navíc ne vždycky je cukr uveden pod tímto názvem. Skrývá se i pod jmény glukózo-fruktózový sirup, melasa, sacharóza, med nebo fruktóza. Pokud je na etiketě uvedeno více cukrů, buďte si jistí, že nejde o zrovna zdravé jídlo.

S překvapením zjistíte, že cukr se přidává i do pečiva nebo pochoutek, o kterých si myslíte, že jsou neutrální nebo spíše slané, ale nejen to – najdete ho i v některých uzeninách. Zdrojem nemalého množství cukrů jsou také všelijaké dresinky (ty jsou kromě toho tučné), hořčice a samozřejmě kečup. 

A kafe z automatu, to někdy pijete? Pokud si nedáte hořké a černé jako bota, počítejte s tím, že v něm bude cukru celkem dost, zvláště pokud zvolíte třeba cappuccino – od instantního nápoje bohužel dietu čekat nelze. Samozřejmě, po jednom nic nepřiberete, ale pokud se takové hříchy během dne nasčítají? Možná jste na stopě toho, proč váha pomalu leze nahoru, ačkoli jinak jíte celkem zdravě. 

Když víte, kde se cukr všude může skrývat, postupte o level dál. V obchodě můžete sahat po potravinách, které jsou označeny jako "bez přidaného cukru". U nich máte jistotu, že se tam neskrývá nic, co by tam být nemělo (alespoň co se týče tohoto).

Jestli jste zvyklí sladit kávu, ubírejte postupně. Nebude to pro vás takový šok.
Autor: Shutterstock.com

 

Ubírejte postupně

 

Nemluvě o cukru, který jíme vědomě, jen se ho neumíme vzdát. Jestliže jste na něj hodně zvyklí, neměli byste se ho vzdát jen tak ze dne na den. Ze čtyř lžiček v ranní kávě nemůžete přejít na nulu, aniž byste dostali absťák. Postupně dávky snižujte. První týden o jednu lžičku, další týden o druhou, a tak dále. Jestliže si ujíždíte na slazených jogurtech, nemusíte ihned vyhodit zásobu, kterou máte v ledničce. Jen si k nim nakupte bílé jogurty. Dejte si půlku sladkého a doplňte ho bílým. Postupně ubírejte, až se dostanete jen k bílému. Pro lepší chuť si do něj přimíchejte pár kousků ovoce.

Cukru se zbavíte také tím, že se zbavíte chuti na sladké. A k tomu potřebujete dostatek bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Bílkoviny totiž umějí zpomalit rychlý nárůst krevního cukru po konzumaci sacharidů a vláknina zase pomůže cukru, aby si při svém uvolňování do zbytku těla dal na čas.

 

Do jídelníčku zakomponujte i zdravé tuky ve formě oříšků, ryb nebo olejů. Tuky vás totiž zasytí na delší dobu. Nejlepší kombinace je dát si ráno ovesné vločky, které jsou zdrojem vlákniny, a přihodit si do nich trochu mandlí, které zase obsahují zdravé tuky. Na celé dopoledne máte o syté břicho postaráno! 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji