Kdy je lepší máslo a kdy margarín? A proč tolik vadí ztužený tuk?

Lidé, kteří se zajímají o hubnutí, mají někdy jasno - máslo je moc tučné, lepší je rostlinný tuk. Jenže je to podstatně složitější.
Lidé, kteří se zajímají o hubnutí, mají někdy jasno - máslo je moc tučné, lepší je rostlinný tuk. Jenže je to podstatně složitější.
Foto: Shutterstock.com
26. ledna  2015 
 06:00

Jakmile se rozhodnete, že začnete hubnout, měli byste přestat rozlišovat tuky pouze na máslo, nebo margarín rostlinného původu. Rozhodně neplatí, že máslo byste si měli úplně zakázat a že rostlinný tuk je vždycky vhodnější. Co potřebujete vědět a co hledat na obalech potravin? Poradíme vám. 

Při pohledu na obaly tuků určených k mazání na pečivo můžete zjistit, že výrobci uvádějí čím dál více údajů. Jenže jak se v nich vyznat? 

 

Výrobci už často vycházejí z nové a teprve chystané legislativy, která jim nařizuje, aby na obalech uváděli jednotlivé oleje a tuky, které jejich výrobky obsahují. Nestačí už napsat, že jde o tuky živočišné, či rostlinné.

 

Platí přitom, že tuky živočišného původu obsahují vždy o něco více takzvaných nasycených mastných kyselin, které lidskému zdraví úplně prospěšné nejsou, ale do určité míry jejich použití nevadí. Zvláště pokud nemáte problémy s vysokou hladinou cholesterolu a dostatečně se hýbáte, nemusíte se másla bát.

Nově se tak dočtete, že margaríny obsahují například kokosový či palmový olej – poslední dva se přitom pro zdravý jídelníček moc nehodí, protože už v nich je příliš mnoho nasycených mastných kyselin, a jejich výhoda ve srovnání s živočišnými tuky se tak rozhodně ztrácí. Výhodou naopak je, pokud vybraný tuk obsahuje omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, u kterých výzkum prokázal kladný vliv na srdce a cévy. 

 

Naopak, pokud se dočtete, že výrobek obsahuje mnoho nasycených mastných kyselin, spíše se mu vyhněte. Platí i další změna. "Nově nesmí být na obalech uvedeny trans mastné kyseliny. Spotřebitelé je rozpoznají podle termínu – částečně ztužený tuk," vysvětluje profesorka Jana Dostálová, odborná garantka projektu Vím, co jím. V ideálním případě by obsah trans-mastných kyselin i soli měl být pod půlprocentem. 

 

Lidem přitom chybí informace - výzkum projektu ukázal, že lidé často mylně považují trans-nenasycené kyseliny označované jako TFA za zdravé a pídí se po nich v domnění, že prospějí jejich zdraví. Podle profesorky Dostálové je to přesně naopak, ohrožují srdce a cévy a zvyšují riziko rozvoje diabetu II. typu. 

 

Nicméně kvalitní margaríny obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité například pro udržování správné hladiny cholesterolu. Naopak se v nich prakticky nedočkáte zmíněných trans-nenasycených mastných kyselin – ty jsou typické pro nevhodné ztužené tuky, vyráběné procesem hydrogenace. Ty však najdete například v různých hotových polevách. 

 

Tuky mají tvořit nejvýše jednu třetinu

 

Tučné potraviny by neměly ve vaší lednici nic pohledávat. Zatočte i s levnými margaríny a na vaření si nechte kvalitní sádlo, čerstvé máslo a oleje.
Autor: profimedia.cz
Samozřejmě nemá smysl tuky ze stravy vylučovat úplně, vaše tělo energii z nich potřebuje, stejně tak platí, že se v nich rozpouštějí některé vitaminy. 

 

Tuky mají tvořit 30 až 35 procent z doporučeného denního příjmu energie, což pochopitelně není třetina množství jídla – vzhledem k energetické vydatnosti tuku je to docela malý kousek. 

 

Pravděpodobné narazíte i na pojem obsah sušiny - sušina je to, co zbude z potraviny po jejím vysušení (například 20 procent  sušiny v potravině znamená, že po odpaření vody zbude 20 procent původního množství). Zejména na sýrech bývá uveden obsah tuku v sušině, někdy se uvádí pod zkratkou t.v s. (Například takto může vypadat nápis na potravině o hmotnosti 100 g: „obsahuje 20% sušiny a 50 % t. v s.“, který znamená, že tuku je 50% z 20 g, ve 100 g výrobku je tedy 10 g tuku).

Pro představu: pokud máte denně sníst 8000 kilojoulů, tuky mají činit zhruba 2650 kilojoulů. To je asi osm deka másla, přičemž musíte počítat úplně všechny tuky, včetně těch obsažených v pečivu, sýrech či mase. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji