Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pravda o dietních pilulkách: Utrácíte za ně zbytečně!

Pomohou vám s hubnutím pilulky? Víme, které ano!
17. listopadu 2014 | 06:00

“Jezte co chcete, nemusíte cvičit, ale stejně zhubnete. Stačí, když si zakoupíte malou pilulku,” to na vás hlásají televizní, tištěné a internetové reklamy. Dietní pilulky, nebo chcete-li potravinové doplňky, jsou celosvětově miliardovým byznysem. To samé platí o lécích na hubnutích na lékařský předpis. Ale fungují? A jaká jsou rizika?

Předně je třeba rozlišit dietní pilulky na skutečné léky, které jsou na lékařský předpis, a potravinové doplňky, které jsou volně prodejné. Logicky byste asi sáhla po pilulkách na předpis, ale ty mají řadu vedlejších příznaků a nemůže je proto používat každý. Navíc lékaři je kvůli nežádoucím účinkům předepisují velice obezřetně. Proto si je také řada žen pořizuje na černém trhu, před čímž však lékaři důrazně varují. Zbývají tedy přípravky volně dostupné, těch existuje celá řada a není snadné vybrat si a nenaletět reklamě. V jejich případě je však problém s prokazatelností jejich účinnosti. “Bohužel skutečně kvalitních vědecky prokazatelných studií o tomto druhu potravinových doplňků je totiž skutečně málo,” říká přední americký dietolog Steven Heymsfield. “Speciálně v kategorií produktů pro redukci hmotnosti,” dodává. Většina expertů se s ním shoduje s tím, že u některých produktů je účinnost sice evidentní, ale jen za určitých podmínek.

dieta, pilulka

Autor: Shutterstock Lapače serotininu

Do této kategorie patří jen na lékařský předpis dostupné přípravky Meridia a Lindaxa, které obsahují tzv. SSRI tedy inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, v tomto případě sibutramin. Což je látka, kterou obsahují antidepresiva III. generace. Tím, že dodávají vašemu mozku serotinin, tlumí pocity hladu a především pocity neštěstí, které obvykle řešíme jídlem. Popravdě se však nejedná o dlouhodobé řešení, neboť účinky pominou do pár měsíců po skončení terapie. Tudíž pokud nezměníte své stravovací návyky, opět přiberete. Nejsou právě nejlevnější a užívat je déle než 3 měsíce je zdraví nebezpečné.

Nežádoucí účinky:
Nespavost, závratě,brnění končetin, mravenčení, bolest hlavy, úzkost, zrychlená srdeční frekvence, bušení srdce, zvýšení krevního tlaku, zrudnutí obličeje a krku s návaly horka, zácpa, sucho v ústech, častý pocit na zvracení, zhoršení hemoroidů, pocení, změna chuti, dýchací potíže.

Anorektický speed

Asi v tuzemsku nejznámější “hubnoucí” lék na předpis Adipex, obsahuje fentermin, což je látka příbuzná noradrenalinu. Výrazně potlačuje chuť k jídlu a vyvolává tak úbytek hmotnosti. Nevýhodou je pouze přechodný účinek, léčba by neměla překročit 3 měsíce, následující pauza by měla být stejně dlouhá jako délka podávání. Funguje zkrátka podobně jako amfetamin, tedy látka, kterou obsahuji také drogy. Po něm se také hubne, ale je návykový, proto se pro dietní terapii nepoužívá. Adipex je poměrně zastaralý přípravek, který už se ve většině evropských zemí neužívá ani k medicínským účelům. Má řadu vedlejších příznaků a jeho efekt vyprchá s ukončením podávání.

Nežádoucí účinky:
Nespavost, závratě, brnění končetin, mravenčení, bolest hlavy, úzkost, zrychlená srdeční frekvence, bušení srdce, zvýšení krevního tlaku, zrudnutí obličeje a krku s návaly horka, zácpa, sucho v ústech, častý pocit na zvracení, zhoršení hemoroidů, pocení, změna chuti, dýchací potíže.

Blokátory tuků

Jsou z větší části pod komerčními názvy Xenical či Alli, které obsahují látku orlistat. Ta působí ve střevě, kde snižuje absorpci tuků do metabolismu. Podle studií zhruba o 30%. Jejich nevýhodou je, že mají poměrně nepříjemné vedlejší účinky v podobě průjmů, které jak si určitě umíte představit umí pěkně zkomplikovat život. Navíc tyto přípravky bojují s tuky, ale podle nejnovějších poznatků mají na ukládání tukové tkáně vliv především sacharidy. Takže pokud se nevzdáte sladkostí a příloh, stejně vám tyto přípravky nepomohou.

Nežádoucí účinky:
Bolesti břicha, řídká stolice, nadýmání a snížená absorpce vitamínů rozpustných v tucích.

Autor: Shutterstock Lovci tuků

Fungují podobně jako blokátory tuků, ovšem mechanicky. Tyto přípravky obvykle obsahují chitosan, který obvykle pochází ze skořápek mořských korýšů jako jsou krevety či krabi. Předpokládá se, že se navazuje na tuky a zabraňuje jejich trávení. Ačkoli existují důkazy, že to do jisté míry funguje, podle zkušeností uživatelů je účinek tak nepatrný, že si ho pravděpodobně nevšimnete. Studie prokázaly, že lidé na nízkokalorické dietě zhubli nepatrně více než ti, kteří přípravky s chitosanem neužívali. Podle lékařky Jany Klauerové z New York Obesity Research Center je chitosan v podstatě druhem vlákniny a na trhu existuje řada levnějších přípravků, které vlákninu obsahují. nemluvě o vyvážení stravě.

Nežádoucí účinky:
Snižuje schopnost organismu vstřebávat s tuky jiné životně důležité látky jako jsou vitamíny A a D.

Spalovače tuků

Obsahují obvykle kombinací extraktů z různých bylin, esenciálních mastných kyselin, chromu, kyselina hydroxycitronová (HCA) či pyruváty.

Výtažky z rostlin - nejčastěji se jedná o kofein z Guarany či efedrin z rostliny Ma Huang. Podle doktorky Klauerové tyto přípravky skutečně se snižováním nadváhy pomáhají, ale i ony mohou mít nežádoucí účinky. Při dlouhodobém užívání se totiž u pacientů ukázal zvýšený tlak a tím zvýšené riziko srdečních příhod. Proto je prý pacientům s problémy s vysokým tlakem a rizikovou rodinou anamnézou nedoporučuje. Podle ní stejného efektu dosáhnete i rozumnou životosprávou a cvičením.

Mastné kyseliny (CLA) - neboli konjugovaná kyselina linolová je často společně s česnekem součástí řady potravinových doplňků, které vám doporučují ve fitcentrech pro růst svalové hmoty. Přirozeně se vyskytuje v živočišných produktech, např. v mase, mléce a také různých semínkách. Klinické studie prokázaly, že je tato látka hubnutí nápomocná, ale úbytky váhy spojené s jejím užíváním označily za mírné. Navíc odborníci varují, že ne všechny přípravky na trhu, které inzerují, že CLA obsahují, jsou skutečně kvalitní a obsahují jí dostatečné množství. Záleží tedy na tom, zda se vám chce utrácet za něco, co můžete do stravy doplnit jinak. Pokud ano hledejte přípravky, které obsahují kvalitní CLA pod komerčním názvem Conalin či Clarinol.

Chrom - obvykle prodávaný pod názvem Chromium picolinate byl mezi potravinovými doplňky slibujícími snižování nadváhy populární před několika lety, než skutečně věrohodná vědecká studie prokázala, že skutečně nemá na ztrátu hmotnosti vůbec žádný vliv.

Pyruvát - po chemické stránce se jedná o sloučeninu kyseliny pyrohroznové a vápníku. Vědci přišli s teorií, že za odbouráváním tuků stojí to, že se zvyšuje množství energie, kterou odbourávají rovná tělíska v buněčné cytoplazmě a s tím pomáhá právě pyruvát. Potíže je v tom, že funguje jen při fyzické aktivitě a žádná relevantní studie neprokázala, že by za úbytkem hmotnosti byl právě pyruvát nikoli samotné cvičení.

Kyselina hydroxycitronová (HCA) - známější jako výtažek z plodů Garcinia Cambogia neboli Malabar Tamarind, který roste v jihovýchodní Asii. Podle svých propagátorů tento výtažek pomáhá s rozkládáním tukových buněk a tlumí apetit. Bohužel, dosavadní studie ohledně jejich vlivu na snižování nadváhy neměly prokazatelné výsledky.

Suma sumárum

Zdá se, že dosavadní věda žádné snadné a bezpečné řešení v podobě pilulek pro rychlé shazování kil nenabízí. Přípravky na lékařský předpis mohou krátkodobě pomoci, pokud jste ochotná riskovat řadu nežádoucích účinků a následný jojo efekt. Jistou cestou jsou spalovače tuků, které jsou však obsažené i v běžné stravě a bez cvičení fungují jen nepatrně.