Neděle 24. listopadu 2024
Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Oblačno, déšť se sněhem 5°C

5 dietních jídel, která si uvaříte v práci. Levně a rychle!

  • I v kanceláři si můžete připravit zdravý a dietní oběd. Jen ho nejezte u počítače.
    30. října 2014 | 06:00

    Největšími nepřáteli všech dietářek jsou nedostatek vůle a čas. Je jedno, jakou držíte dietu. Každá vyžaduje dodržovat určitý typ jídelníčku, který není vždy dostupný v tuzemských restauracích a závodních jídelnách. A když si nestihnete doma navařit, jste nahraná. Z fast foodu nesmíte nic a být živa několik měsíců o knackebrotu, zelenině a dietní šunce či sýru je také na nic. Připravili jsme pro vás 5 dietních, jednoduchých a rychlých receptů, které si můžete snadno připravit v každé kancelářské kuchyňce, kde je mikrovlnná trouba.

  • Brambory s tvarohem a pažitkou

    Brambory s tvarohem
    Autor: profimedia.cz

    Brambory jsou neprávem označovány za nedietní kvůli vysokému obsahu škrobu. Faktem však je, že ze všech zdrojů sacharidů mají hned po zelenině nejnižší kalorické hodnoty a pokud je vaříte ve slupce, mohou se pochlubit i přijatelným glykemickým indexem. V kombinaci s nízkotučným tvarohem, který je vhodným zdrojem proteinů, tvoří vyvážený oběd. Pokud si k němu přidáte hrst syrové zeleniny, ještě lépe.

    Budete potřebovat:

    • 2 velké nebo 4 menší brambory
    • svazek pažitky
    • nízkotučný tvaroh
    • sůl
    • pepř
    • syrovou zeleninu podle chuti

    Jak na to?

    Dvě větší brambory očistíme, pokrájíme, osolíme, vložíme do zavařovací sklenice nebo misky, přidáme lžíci vody, sůl a kmín a uzavřeme potravinovou folií. Vložíme do mikrovlnné trouby na plný výkon a vaříme cca 5 min.
    Záleží na druhu brambor, některé jsou hotové již za 3 min, ale nerozvařují se. Stejně lze vařit i brambory ve slupce. Vyberte si 4 menší brambory. Umyjte je a před mikrovlněním propíchněte na několika místech. Na talíři na brambory navrstvěte 2 polévkové lžíce, posypte nasekanou pažitkou, osolte a opepřete.

  • Selský salát s vejcem

    ...
    Autor: Recepty z Gruntu

    Salát v kombinaci s vejcem je dobrá volba pro rychlý lehký oběd, protože obsahuje dostatek proteinu. Ingredience seženete v každém supermarketu. Všechna dochucovadla můžete mít v kanceláři na trvalo a ani nemusejí být v lednici.

    Budete potřebovat:

    • směs listových salátu (ledový salát, rukola, polníček, baby špenát  - podle chuti)
    • cherry rajčátka
    • 1 žlutou papriku
    • olivový olej
    • plnotučnou hořčici
    • med 
    • 1 citron

    Jak na to?

    Omyjte na natrhejte salát, přidejte na půl překrojená cherry rajčata a na kostičky pokrájenou papriku. Dresing smíchejte z polévkové lžíce plnotučné hořčice, čajové lžičky medu, čajové lžičky olivového oleje a šťávy z půlky citronu. Pro přípravu vejce na měkko si pořiďte speciální kalíšek (najdete ho např. v nabídce značky Tescoma). Do něj vyklepnete celé vajíčko, zavřete poklop a vaříte půl minuty v mikrovlnné troubě. Uvařené vejce vyklopte do salátu a propíchněte žloutek. Servírujte s kouskem celozrnné bagety či chleba.

  • Rajská polévka

    Rajskou polévku milují děti i dospělí
    Autor: profimedia.cz
    Především v zimě přijde místo salátu k chuti něco teplého. Zkuste třeba rajskou polévku s čerstvou bazalkou a zakysanou smetanou.

    Budete potřebovat:

    • 1 kostka bujonu nebo zeleninový vývar
    • 1 cibule
    • 400 g rajčatového pyré (kupujte italské, kvalitní)
    • Snítku bazalky (lze nahradit sušenou)
    • olivový olej
    • sůl, 
    • pepř
    • cukr

    Jak na to?

    Cibuli pokrájíme a zesklovatíme na olivovém oleji v mikrovlnné troubě 2 min. při 650W. Přilijeme 0,5 l vývaru nebo vodu s kostkou bujónu. Vaříme 5 min při 650W . Přidáme pyré a vaříme další 4 minuty. Na závěr přidáme sušenou bazalku a povaříme 2-3 minuty. Pokud používáte čerstvou, přidejte ji až před servírováním. Polévku dochutíme solí, pepřem a cukrem. Před podáváním prohřejeme. Na talíři můžeme dozdobit lžící smetany a lístečkem bazalky.

  • Steak z lososa

    losos
    Autor: Shutterstock.com

    Chlazeného lososa dnes koupíte v řadě supermarketů. Můžete použít i mraženého a ráno po příchodu do kanceláře ho vyndat z mrazáku. Případně se hodí filet jakékoli jiné ryby. Jako přílohu doporučujme brambory z mikrovlnky. Viz první recept. Ty si připravte ještě před rybou.

    Budete potřebovat:

    • 1 cibulka jarní
    • 1 kávová lžička citronové šťávy
    • 100 - 150 g rybích filetů (losos, treska)
    • 1 polévková lžíce másla
    • pepř
    • sůl

    Jak na to?

    Očištěné a omyté steaky z lososa rozložíme na talíř a přikryjeme papírovou utěrkou. Dusíme v mikrovlnné troubě na plný výkon asi 3 minuty.
    Do misky vsypeme očištěnou, nasekanou cibulku, přidáme máslo, citronovou šťávu, sůl a pepř. V mikrovlnné troubě 1 minutu rozpouštíme a potom promícháme.
    Porce lososa upravíme na talíře a přelijeme ochuceným máslem.

  • Brokolice s kozím sýrem

    brokolice
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Brokolice je pro svůj nízký obsah kalorií a vysoký obsah nutrientů především vlákniny velkým přítelem dietologů. Kozí sýr jí dodá výrazné chuti a vám proteiny a zdravé tuky.

    Budete potřebovat:

    • 1 menší brokolice
    • 100g čerstvého kozího sýru soleného 
    • 1 čajová lžička olivového oleje
    • 1 citron
    • sůl
    • pepř
    • 1 deci vody

    Jak na to?

    Na dno větší, ploché nádoby rozložíme brokolici tak, aby její růžice byly ve středu a stonky na okrajích. Pak brokolici zalijeme vodou a nádobu pevně zakryjeme mikrovlnou fólií nebo vhodnou (skleněnou) poklicí. Při plném výkonu vaříme 12 minut. Z uvařené brokolice opatrně sejmeme fólii (směrem od těla), zeleninu osolíme a zakapeme citrónovou šťávou a olivovým olejem a posypeme rozdroleným kozím sýrem.

     

Diskuse ke článku
.