Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zapomeňte na diety a zkuste krabičkovou stravu - otestovali jsme ji za vás a výsledek nás překvapil!

21. března 2024 | 09:10

Jedním z mých ranních rituálů je vlézt na váhu a s obavou sledovat, kam se hnula ručička. Uběhlo pár týdnů v novém roce a váha bohužel ukazuje stále víc a víc. Takto to dál nejde, chci vypadat lépe, ale bez drastických diet a jojo efektů. A tak jsem se rozhodla zkusit krabičkovou dietu od zdravestravovani.cz. 

Jdu do toho

Nad krabičkami jsem uvažovala už delší dobu, dokonce kdysi jedny vyzkoušela, ale nebyla jsem spokojena s kvalitou jídla. Tentokrát pečlivě vybírám, na první pohled mě zaujme už jen název – zdravé stravování – protože to je to, co hledám. Miluju luštěniny, ryby, ovoce a zeleninu nebo celozrnné pečivo. Mým problémem totiž nejsou velké porce tučného nebo smaženého jídla, ale koláče, buchty a dortíky - prostě miluji sladké.

Takto může vypadat váš jídelníček
Autor: Archiv

Volba programu

Po prohlédnutí webu zjišťuji, že si mohu vybrat z několika programů. Tady si nejsem jistá a tak využívám možnosti telefonického kontaktu s nutriční poradkyní, což je služba, kterou jako laik oceňuji.  Po vstupní telefonické konzultaci volím program FIT +, který skladbou jídelníčku plně odpovídá mým chuťovým preferencím. Všechna „sladká“ jídla jsou bez přidaného cukru, slazená medem nebo přírodními sladidly. Na mých 84 kg mám nastaveno 7000 kJ jídla denně, konkrétně 5 jídel, 5x v týdnu. Po online zaslání jídelníčku se začínám těšit.

Rozvoz domů nebo osobní odběr?

Velikou výhodou je, že mapa rozvozu je opravdu rozsáhlá. Ač jsem z Prahy, ze zvědavosti studuji, kam všude se jídla rozváží - od Chebu až po Karvinou a pokud nechcete závoz domů, můžete si vybrat některé z odběrných míst. Uvažuju, zda-li si nechám z časových důvodů část týdenního jídelníčku poslat do práce a část domů, což je dle webu možné.

Můj nový stravovací režim

V předvečer dne prvního kurýr přijíždí v časovém oknu, na kterém jsme se domluvili.  Všechna jídla jsou zabalena v plastových krabičkách, na každé je označení o jaké jídlo se jedná a nutriční složení a počet kJ v jedné porci. Nakukuji skrz fólii a hodnotím, že jídla vzhledově vypadají vcelku hezky a těším se na zítřejší snídani.

Otestovali jsme krabičkovou stravu
Autor: Redakce

Mou největší obavou v začátcích programu je, zda porce nejsou moc malé a zda ovládnu své chutě v průběhu dne a především večer. Protože nesnídám hned po probuzení, první jídlo si plánuji na 9:30, po příchodu do práce. Dopolední svačinu zvládám sníst ještě před polednem, oběd mám kolem 14.00 a těsně před koncem pracovní doby svačinu odpolední. Večeři se snažím sníst nejpozději do 19:30, abych 3 hodiny před spaním už nic nejedla.

První dojmy

První dny zvládám úplně v pohodě. Po každém jídle se cítím sytá, bez pocitu, že si musím ještě něčeho zobnout, což se mi hodí při přípravě jídel pro syna a manžela. Jídelníček mě baví svou rozmanitostí: mátové pesto, rozpečená ricotta s mozzarellou a cereálním chlebem, k obědu celozrnné těstoviny a večer třeba tygří krevety v kokosové omáčce na thajský způsob s kuskusem. Ani na něco sladkého se nezapomíná – medové žervé s jablky a skořicí nebo další den tvarohovo-čokoládový dort s malinovou omáčkou uspokojí moji potřebu zákusku, ale ve zdravé formě. Každý se mě ptá, zda mi chutná a já můžu s čistým svědomím říct, že skoro úplně všechno.

Otestovali jsme krabičkovou stravu
Autor: Redakce

První krizi jsem zvládla

A je tady první víkend, kdy krabičky nemám a jsem závislá sama na sobě. Protože jsme zrovna na horách, ráno připravuji snídani, kdy se držím rozložení jídla 50% sacharidů a 50% bílkovin, volím žitný chléb hojně namazaným tvarohovou pomazánkou s pažitkou. K tomu si beru pár kostiček ananasu a kuliček borůvek a ještě přikusuji zeleninu. Horší to je na sjezdovce, v menu občerstvení nenajdu nic “nesmaženého”, proto sahám po polévce s chlebem. Za půl hodiny vnímám, že mám ještě hlad. Tady zjišťuji, jak složité může být, když chcete dodržet nastavený režim, ale jste závislí pouze na tom, co si můžete koupit. Začíná mě honit “mlsná”. Překonávám sama sebe, objednám si kafe s mlékem, do kterého si sypu skořici a těším se na pondělí, až otevřu první krabičku.

Následující týdny se nesou v podobném duchu. I v rámci ženského cyklu se držím, a v „krabičkových dnech“ nesáhnu po jiném jídle než po tom od zdravestravování.cz. Víkendy někdy hřeším, zvlášť ve dnech, kdy nejsme doma a stravuji se venku. Ale i zde si nacházím cestu jak na to. Vyrovnaný poměr sacharidů a bílkovin doplněný zeleninou ve stejném množství a 1x za den ovoce.

Moje celkové hodnocení

Ani nevím jak, ale jsem na konci 4 týdenního zdravého stravování. Protože cítím, že ještě nejsem dostatečně silná, a nemám ty správné návyky v malíku, rozhoduji se o prodloužení krabičkové stravy o další měsíc. Rozhodnutí je to snadné, protože už teď se cítím lépe, co musím zdůraznit – lépe spím, jelikož se už necpu na noc a ráno mě nebolí žaludek. Vnímám, že mám více energie a každé jídlo mi dělá v žaludku radost. No a jako třešnička na dortu - mám dole 3 kila.

Autor: REDAKCE