Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rozlučte se s nechtěnými chloupky na dlouhé měsíce! Testovaly jsme IPL epilátor od Braunu

8. prosince 2023 | 06:00

Jste fanynka hladké pokožky bez zbytečných chloupků? Nechcete trávit příliš času jejich odstraňováním? Zároveň ale preferujete dlouhodobé řešení bez bolesti? Jestli jste právě odpověděla třikrát ano, tak vás jistě potěší následující řádky. Testovaly jsme totiž domácí IPL přístroj a už teď můžeme prozradit, že nás nezklamal.

Dnešní uspěchaná doba přeje rychlým a současně dlouhodobým řešením v péči o krásu. Přesně to slibuje domácí epilátor Braun Silk-expert Pro 5, který nám dorazil do redakce na testování. Princip jeho fungování spočívá v intenzivním pulzním světle (anglická zkratka IPL). Zjednodušeně to znamená, že tato intenzivní světelná energie ničí vlasové folikuly v kůži. Výsledkem je, že chloupky rostou méně a postupně při pravidelném používání epilátoru mizí. Musíte být ale trpělivá. První pořádné viditelné výsledky lze očekávat zhruba po třech týdnech, a optimální efekt se dostavuje po třech měsících pravidelného používání.

VIDEO: Doba chlupatá? Jak šel čas s ženským ochlupením 

Video se připravuje ...
Doba chlupatá? Jak šel čas s ženským ochlupením  • VIDEO: Videohub

Ideální dárek pod stromeček?

Pokud přemýšlíte nad koupí, nebo zvažujete, že obdarujete někoho pod stromeček, myslete na to, že přístroj není vhodný pro všechny typy pokožky a odstíny chloupků. Je ideální pro světlé až střední odstíny pokožky s chloupky od blond po tmavě hnědé nebo černé. IPL metoda není účinná na velmi blonďaté, zrzavé, šedé nebo bílé chloupky, které obsahují menší množství melaninu a tím pádem nemohou dobře absorbovat světlo. Když budete tápat, najdete u výrobce tabulku, pro koho se epilátor hodí a kde je naopak nejméně účinný. Jestli jste ale vy, nebo obdarovaný vhodný typ, tak budete nadšení.

Design

Přístroj od Braunu je ve zlato-bílém provedení, padne přímo do ruky a překvapí lehkou váhou. Nepotřebuje baterky ani nabíjení, ale napájí se přímo ze zásuvky. Nemusíte se bát, kabel je dostatečně dlouhý. Od konkurence se odlišuje technologií Skin Pro. V překladu přístroj kontinuálně snímá odstín pokožky a přizpůsobuje mu intenzitu záblesku pro bezpečné a účinné odstranění chloupků.

Obsah balení

V balení najdete velkou hlavici pro tělo a menší, přesnější hlavici pro obličej (vhodný jen pro ženy, mužské vousy jsou na to příliš tuhé), podpaží a bikiny. Přístroj disponuje deseti úrovněmi intenzity, které se automaticky přizpůsobují odstínu pokožky pro bezpečné používání při každém záblesku. Nemusíte tak nic nastavovat. Mimo to nabízí tři režimy - normální, šetrný a extra šetrný - což znamená, že si můžete vybrat ten, který vyhovuje vašim potřebám. Extra šetrný režim je ideální pro začátečnice a citlivé partie. Kromě přesného návodu krabice obsahuje také žiletku na odstranění chloupků před použitím a pevnou kosmetickou tašku sloužící jako obal, ve kterém můžete epilátor skladovat a přenášet.

Jak to funguje?

Samotný postup spočívá v pravidelném týdenním používání přístroje po dobu čtyř až dvanácti týdnů. Před samotným použitím epilátoru je nezbytné odstranit všechny viditelné chloupky žiletkou nebo jiným způsobem. Kůže musí být před použitím čistá a suchá. Použití je pak už úplně snadné. Zapojíte přístroj do zásuvky, vyberete správnou hlavici, přiložíte ke kůži a ošetřujete. V praxi vám bude stačit na ošetření obou nohou při nejnižší úrovni asi pět minut. Klouzavý režim spouští záblesky v řadě za sebou a tím celý proces urychluje a usnadňuje. Nemusíte totiž neustále mačkat tlačítko. Klouzavý režim je ideální pro větší části těla. Precizní režim je vhodný pro menší a citlivé partie. Po použití nechte epilátor vychladnout a ideálně otřete dezinfekčními ubrousky.

Nebolí to?

IPL epilátor je obecně považován za bezbolestný. Na citlivějších místech, jako jsou podpaží nebo třísla, může být cítit mírné pálení nebo štípání, ale obvykle to trvá pouze několik vteřin a pokožka si na to postupem času zvykne. Ve srovnání s jinými metodami odstraňování chloupků, třeba pomocí cukrové pasty nebo vosku, je IPL technika naprosto bezbolestná.

A náš verdikt?

Za nás funguje přístroj skvěle. Po dvou měsících pravidelného používání jsou chloupky výrazně méně viditelné a zdá se, že nové chloupky jsou slabší. Mimo to, že je aplikace epilátoru bezbolestná a nezpůsobuje podráždění citlivé pokožky, tak pozitivně hodnotíme i minimalizaci zarůstání chloupků. Plusové body dáváme také za rychlost a jednoduchost samotného ošetření. Pořízení je sice větší investice, ale rozhodně se vyplatí a odpovídá životnosti přístroje. Epilátor vám navíc ušetří spoustu peněz, které byste jinak utrácela v salonu a času, který by vám zabralo pravidelné holení žiletkou.

Autor: red