Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nedaří se vám zhubnout? Možná se dopouštíte těchto zásadních chyb!

Video se připravuje ...
9. října 2023 | 09:45

Plavková sezona je za námi, ale to neznamená, že zanevřeme na správnou životosprávu. Možná máte právě po všech letních grilovačkách a zmrzlinách nějaké to kilo nahoře. Jak se jich úspěšně zbavit? A jakých chyb se při hubnutí vyvarovat? Nejen o tom si povídala moderátorka Hanka Mašlíková se specialistou na výživu a doplňky stravy Lukášem Vránou v dalším díle podcastu Restart.

Diety a hubnutí obecně patří k nevyčerpatelným tématům, o kterých ale koluje řada mýtů a polopravd. Mnoho z nás se pouští do honby za úbytkem kil na vlastní pěst a netuší, jaká jsou rizika. Co naše zdraví poškozuje nejvíce a dá se vůbec v hromadě internetových rad vyznat? I na to se Hanka ptala svého hosta. A jaké jsou podle specialisty na výživu a školitele programu The 1:1 Diet nejčastější chyby, které v životosprávě děláme? “Ze svého hlediska vidím dvě nejhorší chyby. Konzumace vysoce zpracovaných potravinářských produktů, které mají přidaný cukr, bílou mouku – nebo jde o polotovary. Druhá chyba je deficit pohybu,” vyjmenovává poznatky ze své praxe Vrána.

Pokud se rozhodnete využít služeb výživového poradce, určitě vás čekají vyšetření, která odhalí váš zdravotní stav a problémy, které by mohly ovlivňovat vaši snahu zhubnout. Podíváte se také na skladbu stravy a na velikost porcí. Důležité je nejen začít kila shazovat, ale výsledek si také následně dlouhodobě udržet. Říká se, že hubnout by se nemělo více než o tři kila za měsíc. Je to ale vůbec pravda? “Je to mýtus, protože pokud se díváme na relevantní studie, tak jojo efekt je spíše funkcí celkového úbytku hmotnosti. To znamená, že pokud zhubnu třeba o 15 kg za nějaký čas – a může to být za měsíc nebo za půl roku – tak budu nabírat tu hmotu stejně rychle, ať předtím hubnu pomalu nebo rychle. Platí, že zhubnu méně, přibírám pomaleji. Zhubnu více, jakýmkoliv způsobem, přibírám více,” vysvětluje princip jojo efektu Vrána.

Jaké nejabsurdnější dietní tipy ve své praxi zaslechl? S jakými nejčastějšími problémy lidé za výživovými poradci chodí? Jaký je poměr mužů a žen? Nejen to se dozvíte v úvodním videu.

 

Autor: Aneta Mrazilová