Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Remise diabetu – je to možné?

20. března 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Cukrovkou trpí téměř každý desátý Čech, nejčastěji jde o diabetes 2. typu, který úzce souvisí s obezitou. „Pacienti proto musí kromě medikace často přistoupit také k redukci hmotnosti. Podle některých klinických studií je přitom možná i remise cukrovky, ovšem za určitých podmínek,“ vysvětluje výživový poradce programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.  

S cukrovkou se dá bojovat úpravou životního stylu

Začíná se výraznou redukcí hmotnosti – té je podle Lukáše Vrány možné dosáhnout pomocí postupů využívajících velmi nízkého příjmu energie. Konkrétně u low energy diet (LED) je příjem energie 800-1500 kcal denně. Uvedený postup musí vést specialista seznámený s problematikou na základě pokynů schválených lékařem. Existují i postupy s ještě nižším příjmem energie, které jsou ale standardně využívány pouze v nemocnicích.

Studie DiRECT

Jednou ze studií, které postup využití low energy diet ověřily, byla studie DiRECT. Remisi diabetu 2. typu po 24 měsících udrželo 70 % pacientů neléčených inzulinem, kteří zhubli více než 15 kilogramů. Studie DiRECT prokázala, že změnou hmotnosti lze u vybrané skupiny pacientů neléčených inzulinem dosáhnout remise cukrovky 2. typu. 

Autor: CWP výživové poradenství s.r.o.

Studie zaměřená na pacienty užívající inzulin – Brown (2020)

Tato studie navázala na studii DiRECT (Lean 2017, Lean 2019). DiRECT prokázal možnost dosažení a udržení remise DM2 po dvou letech u pacientů s kratší dobou trvání diabetu neléčených inzulinem. Následná studie se zaměřila i na pacienty užívající inzulin. Jejím cílem bylo porovnat účinnost nízkoenergetické diety s použitím speciálních produktů (TDR – total diet replacement), kontrolní skupina redukovala hmotnost běžným způsobem. Skupina užívající speciální produkty v rámci nízkoenergetického redukčního programu s rozsahem 800-820 kcal/den zaznamenala významnou redukci hmotnosti (9,8 kg) ve srovnání se standardní dietetickou péčí (5,6 kg). Výsledkem byla také změna užívání inzulinu (39,4 % u nízkoenergetické diety versus 5,6 % u běžné redukce hmotnosti přestalo užívat inzulin). Výsledky prokázaly, že nízkoenergetické redukční programy se speciálními produkty jsou efektivním řešením pro pacienty s dlouhodobým diabetem 2. typu léčené inzulinem.

Jde o váš problém?

Pokud se i Vás týká ohrožení cukrovkou 2. typu, pak je možné obrátit se na výživové poradce komplexního programu The 1:1 Diet na webové stránce www.spolukiladolu.cz. Ve spolupráci s Vaším lékařem Vám může pomoci. Produkty The 1:1 Diet byly použity právě ve zmiňovaných studiích.

Video se připravuje ...