Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Víte, jak se správně starat o kočku a hlavně jak ji pochopit?

Video se připravuje ...
22. srpna 2023 | 06:00

Jaký je rozdíl mezi mentalitou kočky a psa? Jak si poradit s problémovým chováním u kočky? Zvládne ji i nezkušený chovatel? Jak na to a jak kočku lépe pochopit vysvětlí v následujícím videu kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová.

O kočkách koluje řada mýtů, které nejsou pravdivé. Jedním z nich je, že kočky potřebují pít mléko. Není to vůbec pravda, protože kočky stejně jako všechna ostatní zvířata pijí vodu a mléko jim způsobuje urputné průjmy a bolesti břicha. Také se o kočkách říká, že jsou falešné, ale opak je pravdou. Kočky jsou velmi upřímné a vždy dávají najevo, co si myslí. “Je pravda, že se dost často kočky začínají problémově chovat v momentě, kdy si nerozumí se svým majitelem, nebo kdy se cítí být ohrožené na svém území. Potom je potřeba se zamyslet se nad tím, jestli se něco nezměnilo, jestli majitel třeba začal hodně cestovat, změnil práci a jestli se nestalo něco, co kočku mohlo vystresovat a rozhodit,” popisuje důvody problematického chování u koček Klára Nevečeřalová.

Bát se pořídit si kočičku a navíc z útulku nemusí ani nezkušený chovatel. Právě naopak. Zaměstnanci, kteří v útulku pracují, vám pomohou vybrat tu kočičku, která bude svým charakterem sedět k vašemu životnímu stylu. Nečekejte ale, že bude stejně poslušná jako pes. Kočky mají úplně jinou mentalitu a jsou stále svobodomyslné. “V rámci výchovy musíte být opravdu velmi důslední. V momentě, kdy třeba nechcete, aby vám kočka lezla na stůl, tak se musíte opravdu do zblbnutí opakovat. Tohle trvá poměrně dlouhou dobu, ale jakmile to kočka pochopí, tak budete mít zvíře, která vám sice bude toužebně koukat na řízek zpod stolu, ale nepoleze vám přímo do talíře,” říká Klára Nevečeřalová a dodává, že trénovat kočky lze, ale pouze formou pozitivní motivace.