Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Když vám osud rozdá těžké karty

21. dubna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Každý máme občas pocit, že je život složitý. Někteří to mají opravdu obtížné. Z různých důvodů musejí pečovat o někoho blízkého, do toho pracovat, vychovávat děti a ideálně ještě mít trochu času pro sebe. Jiné rodiny zase nežijí v harmonickém vztahu. Život těm, ke kterým osud nebyl úplně fér, pomáhají usnadňovat i evropské fondy. Kde konkrétně?

My se o tebe postaráme

Domácí péče je pro mnoho lidí příjemnější než ta ústavní. Časem však zjistíme, že to není vůbec jednoduché. Právě proto Centrum sociálních a zdravotnických služeb Poděbrady a Středisko Lysá nad Labem zahájily díky evropským fondům provoz Centra pro pečující rodiny s názvem „S námi to zvládnete“. Projekt je jedním ze 109 komunitních center zajišťujících sociální a další služby, které byly podpořeny fondy EU. Náklady na něj činily téměř 2,5 milionu korun a evropské fondy na něj přispěly 80 %.

Na tuto instituci se může obrátit každý, kdo se nově věnuje plnému ošetřování i v domácím prostředí. Zdejší odborníci vám poradí, jak přizpůsobit byt či dům a bez jakého vybavení se neobejdete. V tréninkové místnosti si vyzkoušíte, jak o svého blízkého správně pečovat. Klienti centra tady můžou využít i služby psychologa nebo si zajít na skupinovou či individuální relaxaci. Je zde také možné bezplatně si zapůjčit různé pomůcky.

Centrum pro pečující rodiny „S námi to zvládnete“
Autor: D.Ch. Lichtág (práva vlastní MMR)

 „Když jsme se rozhodli, že si vezmeme moji maminku do domácí péče, tušila jsem, že to nebude legrace. Ale zpětně vidím, že jsem to celé viděla hodně naivně. Vůbec jsem si nedokázala představit, co vše bude potřeba v našem fungování změnit, abych se jí mohla skutečně plně věnovat. Proto jsem velmi vděčná za služby centra, kde mi poradili, jak na samotnou péči i jak se zorientovat ve světě sociálních dávek,“ ocenila kvality projektu paní Libuše.

S pracovníky se můžete spojit osobně, telefonicky na čísle +420 325 626 352, prostřednictvím e-mailové adresy info@centrum-podebrady.info, nebo si případně můžete domluvit jejich návštěvu u vás doma. Dotkněte se nabízené pomocné ruky, možná ji budete potřebovat.

Nácvik správné péče
Autor: D.Ch. Lichtág (práva vlastní MMR)

Alergie na lepek?

Žádný problém Čím dál více lidí v dnešní době trpí různými potravinovými alergiemi nebo potřebuje nějakou zvláštní dietu. Naštěstí jsou na trhu k dostání speciální potraviny, které dokážou pokrýt potřeby všech. Uspokojit poptávku po bezlepkových potravinách se snaží sociální firma PPikanto z Krásné Lípy, na jejíž fungování také přispěly fondy EU. Soustředí se na výrobu bezlepkových polévek, vývarů, hotových jídel, polotovarů, specialit a pomazánek. A navíc svůj tým rozšířili o čtyři další posily se zdravotním postižením.

Menší firma jako PPikanto, je skvělým prostředím právě pro zaměstnance s postižením. Mají zde možnost připravovat výborná jídla také pro lidi s jistým omezením. Tím se sociální aspekt firmy dostává i do samotné výroby. Jejich pokrmy totiž každému bezlepkáři dokážou, že jídla chutnají přesně tak, jako by je uvařila babička. PPikanto rozšířilo svou nabídku jídel také o veganské a vegetariánské pokrmy.

Projekt společnosti PPikanto vyšel na 4,6 milionu korun, dotace z fondů EU pokryla 85%. Díky fondům EU bylo vytvořeno již 6 081 pracovních míst pro znevýhodněné skupiny obyvatel.

Sociální podnik PPikanto
Autor: D.Ch. Lichtág (práva vlastní MMR)

Násilí plodí další násilí

Ne každý má to štěstí, že se narodí do fungující rodiny. Bohužel až 2 500 domácností ročně se setká s nějakou formou domácího násilí. Pozornost bývá soustředěna na oběti, ovšem pomoc potřebují i agresoři. Liga otevřených mužů (LOM) ve svém novém projektu pomáhá zvládnout vztek násilníkům, kteří na sobě chtějí pracovat. Prevence je v tomto případě klíčová, a proto ji i evropské fondy pomáhají financovat.

Liga otevřených mužů pomáhá klientům zvládat vztek
Autor: D.Ch. Lichtág (práva vlastní MMR)

Změnu v násilnických vzorcích zmůže pouze psychoterapeutická práce. Celkem 80 rodin, manželství a párů mělo a stále má možnost v podpořeném projektu absolvovat intenzivní půlroční terapie, v kterém se učí předcházet fyzickému napadání. Na projekt o zvládání vzteku Evropská unie přispěla více než 90 % z celkové částky 12,4 milionu korun.

„Naučil jsem se lépe ovládat stres. Ten mě totiž přiváděl do situací, o kterých se ne úplně snadno mluví. Musel jsem ve svém životě hodně věcí změnit, ale ničeho nelituji,“ řekl jeden z účastníků projektu. Pokud se vás téma zvládání stresu týká, můžete se obrátit na tyto kontakty: praha@zvladanivzteku.cz, plzen@zvladanivzteku.cz.

Autor: MMR