Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

10 rad, jak stihnout práci i adventní přípravy

Nestresujte se maličkostmi, jako je momentálně nepříjemný kolega, nedostupný telefon a podobně. Buďte chladná, konstruktivní, "nezasekávejte" se na hloupostech
9. prosince 2011 | 14:16

Chcete v zaměstnání vše v pohodě zvládnout, a ještě mít čas na nákupy dárků a předvánoční setkání? Máme pro vás 10 rad, díky kterým to dokážete.

1. Choďte dřív do práce
Večerní nebo noční práce má minimální efekt, to platí zejména pro „skřivany“! Raději si přivstaňte, po ránu toho stihnete víc a můžete se „ztratit“ o to dřív.

2. Pořádek na stole = pořádek v hlavě
Pod záplavou papírů se vám bude špatně pracovat. Utřete na pracovním stole prach, srovnejte věci, vyhoďte nepotřebné papíry, proberte poštu. Budete se cítit mnohem lépe.

3. Zatočte s problémy
Pojmenujte to, co vám v práci působí největší starosti a stres. Vytvořte si plán jednotlivých kroků a časový harmonogram, jak vše zvládnout.

4. Co můžete udělat hned…
… udělejte hned, i když to můžete vyřídit až za tři dny. Tento krok vás zrychlí a ubere vám stres.

5. Ptejte se
Nebojte se zeptat zkušenějšího kolegy, ušetříte si spoustu času. Jedná-li se o hlubší starosti, obraťte se třeba na kouče, který vás nasměruje. „Kouč je člověk, jenž vám pomůže vyřešit v podstatě jakýkoli problém a nenásilnou cestou vás nasměruje k tomu nejlepšímu řešení,“ říká Jan Pešek, interní kouč ČSOB.

6. Rozlišujte důležité a nedůležité
Okamžitě se chopte nejtěžších a nejnepříjemnějších úkolů a co nejdříve je vyřešte. Nestresujte se maličkostmi, jako je momentálně nepříjemný kolega, nedostupný telefon a podobně. Buďte chladná, konstruktivní, „nezasekávejte“ se na hloupostech!

7. Relaxujte
V práci si dělejte přestávky, choďte na krátké procházky. Ve volnu si najděte čas na meditaci, seriál, kino...

8. Užijte si volno s rodinou
„Rovnováha mezi prací a rodinou je velmi důležitá. Tyto dva světy by lidé měli oddělovat, pokud to jde, a měli by mít dostatek prostoru pro svou seberealizaci, čas na zájmy, přátele,“ říká Jana Skalková z ČSOB.

9. Nebuďte perfektní
Jste zvyklá odvádět práci na 150 procent, ale máte pocit, že to stejně nikdo nevidí? Zkuste zvolnit na „pouhých“ 100, nebo dokonce 90 procent. Všichni budou spokojeni a ušetříte čas.

10. Hledejte nové možnosti
Jestliže se cítíte uvězněná, nedoceněná, frustrovaná, trpíte úzkostmi, porozhlédněte se po volných místech. Změna je život!

Autor: oli