Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na čem si smlsnou Portugalci?

Talířku, prostři se!
29. července 2010 | 19:25

Cestujete prstem po mapě a ráda byste ochutnala cizokrajné speciality? V prázdninovém seriálu vám postupně přiblížíme atmosféru kuchyní jednotlivých zemí Evropské unie. Seznámíme vás s typickými jídly a představíme zajímavého rodáka.

Žloutkové koláčky (Pastéis de nata)
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat (na 15 až 20 kusů):

600 g listového těsta
6 žloutků
120 g cukru krystal
300 ml smetany ke šlehání
mletou skořici a cukr moučku na posypání

Postup:
1. Listové těsto rozválejte na tenký plát a nakrájejte na čtverce. Formičky na muffiny vymažte tukem a vyložte listovým těstem. Přečnívající okraje odkrojte. Troubu předehřejte na 250 °C.

2. Do hrnce vlijte smetanu, přidejte cukr, žloutky a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu. Směs rozdělte do formiček vyložených těstem a dejte do trouby.

3. Koláčky pečte ve vyhřáté troubě asi čtvrt hodiny dozlatova. Podávejte posypané skořicí a cukrem moučkou.

Víte, že…

… pláže v provincii Algarve jsou proslulé pozoruhodnými skalními útesy a jemným bílým pískem?

... slavná tramvaj číslo 28 je oblíbenou turistickou atrakcí, protože jezdí z centra Lisabonu, na úrovni mořské hladiny protíná křivolaké uličky a pak stoupá a cestující doveze až k hradu svatého Jiří na nejvyšším ze sedmi kopců v okolí hlavního města.

Úspěšná Portugalka: Nelly Furtado

Nelly Furtado je známá jako kanadská zpěvačka, ale kořeny má v Portugalsku a nestydí se za ně.
Autor: Isifa.com

Přestože se tato charizmatická zpěvačka narodila v Kanadě, její kořeny sahají do Portugalska. Rodiče se odstěhovali z této země v 80. letech, pár roků před jejím narozením. Matka ji vždy vedla ke vztahu k oběma kulturám, díky tomu umí výborně nejen anglicky, ale i portugalsky.

Není tedy náhodou, že singl Forca byl oficiální hymnou mistrovství Evropy ve fotbale 2004 v Portugalsku. Smíšení kultur se odráží i v její tvorbě. V hudbě, kterou produkuje, se to hemží nástroji i styly.

První vystoupení měla již jako dítě a konalo se v kostele při oslavách Portugalského dne. V devíti letech sáhla po prvním hudebním nástroji a ve dvanácti hrála v první kapele a zpívala, jak jinak, portugalsky.

Dnes je nejen úspěšnou zpěvačkou, ale také textařkou, instrumentalistkou, producentkou a má za sebou i herecké zkušenosti.

Evropská komise

Je politicky nezávislá instituce. Její úlohou je prosazovat a podporovat zájmy Evropské unie jako celku. Navrhuje právní předpisy, politiky a programy a je zodpovědná za vykonávání rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady EU. Zastupuje EU i na mezinárodní scéně. Sídlí v Bruselu, ale má zastoupení ve všech zemích EU a v mnoha hlavních městech mimo EU.

Připravily: vl, lap, foto: DUŠAN KŘÍSTEK, SHUTTERSTOCK.COM, příprava jídla: Tommy’s, s. r. o.

Autor: vl, lap