Saláty, ryby, maso
Španělská kuchyně za svoji pestrost a rozmanitost vděčí zejména klimaticky různorodé krajině. Za její zakladatele jsou považováni Římané a Maurové. Postupně byla obohacovaná v souvislosti s objevováním a dovozem plodin, jakými jsou brambory, rajčata a papriky. Na jídelním lístku najdete speciality z Andalusie, Kastilska, Galície a Baskicka.
Ryby a plody moře se tu připravují ve velkém, stejně jako maso, uzeniny, polévky a saláty. Na pobřeží převažují zejména ryby a saláty, ve vnitrozemí se více konzumuje maso. Španělé jedí poměrně pozdě, zpravidla až po deváté hodině podávají večeři, které předchází lehký předkrm ve formě malých chuťovek tapas. Může to být marinovaná zelenina, olivy, krevety, mušle, sýr a také malé porce tortilly.
Důležitou roli ve španělské kuchyni hraje rýže, která je základní surovinou pro přípravu známého pokrmu paella. Kromě rýže do ní patří ryby, plody moře, maso, zelenina a také šafrán. Evergreenem španělské kuchyně je také studená zeleninová polévka gazpacho nebo smažený dezert churros.
Bramborová tortilla
Tortilla de patatas
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 20 minut
Potřebujete (na 4 porce):
4 středně velké brambory
1 cibule
6 vajec
olej
sůl
Postup:
1. Omyté a oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. Přidejte k nim nakrájenou cibuli a osolte. Na pánvi rozehřejte olej, směs vsypejte na pánev a pečte dozlatova. Potom vyjměte z pánve a nechte okapat.
2. Vejce rozkvedlejte a osolte. Pánev znovu zahřejte, vsypejte brambory a zalijte rozkvedlanými vejci. Tortillu opékejte dozlatova. Podávejte ji nakrájenou na trojúhelníky.