Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krásná díky jahodám? Jde to!

Jahody dokážou nasytit i vyčistit a rozjasnit pokožku.
30. června 2010 | 16:05

Sladké červné plody jsou dobré nejen k šampaňskému, ale mají i skvělé účinky na pleť. Zkuste některý z našich receptů a přesvědčte se o tom.

Plné vitaminů

Ve 150 gramech jahod je tolik céčka, že pokryje doporučenou denní spotřebu. Kromě toho jsou v těchto plodech i antibakteriálně působící katechiny, které v těle vážou těžké kovy. Dalšími cennými látkami jsou vápník, bílkoviny, železo, zinek a vitamin A.

Šťavnatá maska

Proč jsou jahody skvělé i na pokožku? Obsahují přírodní ovocné kyseliny, které kůži dodají zdravou růžovou barvu. Navíc odstraní odumřelé kožní buňky a vyčistí pleť do hloubky. Připravte si proto očistnou masku podle našeho návodu:

Pokud jahody smícháte s léčivým bahnem a medem, maska bude působit zároveň antibakteriálně a protizánětlivě. Jak na to? Rozmixujte dvě jahody s 30 gramy jablka. Následně je smíchejte se lžící jogurtu, lžící léčivého bahna a lžičkou medu, dokud nevznikne celistvá pasta. Potom naneste a nechte dvacet minut působit. Nakonec opláchněte.

Přírodní tělový peeling

Toužíte po sametově hladké pokožce? Pak bude jemný čisticí peeling to pravé. Smíchejte tři lžíce přírodního jogurtu, 30 gramů pšeničných otrub a 60 gramů rozmačkaných jahod s 1 lžící medu. Naneste na kůži a krouživými pohyby ji jemně masírujte. Po skončení procedury směs smyjte vlažnou vodou.

Jemné čisticí mléko

Ideální kombinace je jahoda s levandulí. Zatímco plody jahodníku čistí, levandule pokožku zklidňuje. Spojte proto jejich sílu v podomácku vyrobeném pleťovém mléku. Vidličkou rozmačkejte jahodu a smíchejte se lžící přírodního jogurtu a kapkou éterického levandulového oleje. Naneste na navlhčenou pleť, nechte krátce působit a následně smyjte vodou.

Uklidňující krémová koupel

Jen co se vnoříte do růžové a voňavé koupele, rázem zapomenete na všechny starosti. Při její přípravě postupujte následovně: rozmixujte pět jahod s půl šálkem smetany, lžičkou ricinového oleje a dvěma šálky vody, emulzi pak nalijte do vany plné vody. Po dvacetiminutové relaxační lázni budete mít pokožku krásně hladkou a jemnou.

Autor: pk, duš