Vychtávky pro fajnšmekry: Výzvy naťové cibulky | Pro ženy | Blesk.cz

Vychtávky pro fajnšmekry: Výzvy naťové cibulky

21. června 2010 | 17:42

SERIÁL: Zelenina v kuchyni, zelenina v čase. Na zahradách, tržištích i supermarketech se nabízí šťavnatá a chuťově jemná naťová cibule.

Čerstvá cibulka je vitaminová bomba, kterou se nešetří. Skvělá je na chlebu s máslem, v salátech ale tepelně upravená. Nasekaná v omeletě, coby náplň francouzského koláče Quiche, na másle podušená jako příloha... Provitamin A se vyskytuje především v nati, kde je i vyšší obsah vitaminu C. Tahle lahůdka navíc snižuje krevní tlak.

Krémová polévka s bylinkami

Vyzkoušejte recept ze sezónní zeleniny. Tentokrát je na řadě naťová cibulka.
Vyzkoušejte recept ze sezónní zeleniny. Tentokrát je na řadě naťová cibulka.
Autor: shutterstock.com

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

8 mladých naťových cibulek
1 lžíci másla
800 ml zeleninového vývaru
po půl svazku petrželové natě, pažitky a majoránky
1 kelímek zakysané smetany
bylinkovou sůl
půl lžičky kayenského pepře nebo chilli koření

Postup:

1. Cibulku očistěte a omyjte. Zelenou nať nakrájejte na kolečka (2 lžíce ponechte stranou) a bílou část nakrájejte najemno. Bylinky omyjte, osušte, lístky otrhejte, nasekejte nadrobno a část jich ponechte stranou.

2. V hrnci rozehřejte máslo a cibulku na něm nechte zesklovatět. Zalijte vývarem a deset minut vařte. Smetanu smíchejte s bylinkami a přidejte k vývaru, který ochuťte bylinkovou solí, kayenským pepřem a přiveďte k varu.

3. Ponorným mixérem polévku rozmixujte dohladka a podle potřeby propasírujte přes sítko. Rozdělte ji do misek, ozdobte odloženými bylinkami a cibulkou.

Podávejte s rozpečenou bagetou, pizza chlebem. V letní dni nahradí večeři..

Autor: frč, lap