Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zmrzliny: Ledové sladkosti do vašeho mrazáku

Léto a ovoce, to je dokonalá dvojka. Výbornou  zmrzlinu či nanuk, ve kterém jsou opravdové kousky ovoce zvládnete doma raz dva. Děti budou výskat radostí a zároveň je trochu zchladíte.

Malinový sen

4 kelímky

Doba přípravy: 15 minut
Doba mražení: 4 hodiny

Budete potřebovat:
220 g cukru
300 g malin
50ml citronové šťávy

Postup:
Na nejmenším plamínku zahřejte v rendlíku 125 ml vody a nechte v ní rozpustit cukr. Poté přidejte teplotu a minutu vařte. Mezitím rozmixujte maliny, propasírujte přes jemné sítko a spojte s vychladlou cukrovou vodou a citronovou šťávou. Takto připravenou směs nalijte do formiček nebo kelímků a dejte do mrazáku.

Borůvkový mls

8 nanuků

Doba přípravy: 10 minut
Doba mražení: 4 hodiny

Budete potřebovat:
400 ml podmáslí
60 ml medu
140 g borůvek

Postup:
Do podmáslí vmíchejte med, nalijte do formiček a přidejte lehce rozmačkané borůvky. Nezapomeňte vložit dřívka a pak už jen dát do mrazáku a je hotovo.

Smetanové pohlazení

8 porcí

Doba přípravy: 15 minut
Doba mražení: 4-5 hodin

Budete potřebovat:
500 ml šlehačky
3 vejce
3 lžíce cukru

Postup:
Smetanu ušlehejte s jednou lžící cukru, s druhou lžící utřete žloutky. Třetí použijte na bílek, ze kterého vyšlehejte tuhý sníh. Všechny tři pěny opatrně spojte, naplňte formičky nebo vaničku a dejte zmrazit. Hotovou zmzlinu ozdobte ovocem a čokoládou.

Fit zmrzlina

4 porce

Doba přípravy: 10 minut
Doba mražení: 4 hodiny

Budete potřebovat:
2 kelímky bílého jogurtu
1 vanilkový cukr
150 jahod
šlehačku na ozdobu (můžete nahradit kysanou smetanou)

Postup:
Jogurt vyšlehejte s vanilkovým cukrem a jahodami, rozdělte do formiček nebo vaničky a dejte do mrazáku. V průběhu mražení můžete občas promíchat. Poté dozdobte zbylými jahodami, ale chutnat bude s jakýmkoli jiným ovocem, které bude po ruce.


Ovocná rychlovka

8 porcí

Doba přípravy: 5 minut
Doba mražení: v případě zásob mraženého ovoce žádná

500 g mražených jahod
1 na kolečka nakrájený mražený banán
200 ml smetany
cukr podle chuti

Postup:
Na rozsekání ovoce je ideální použít robota, ponorný mixér v tomto případě neposlouží. Ovoce rozmixujte na jemnou drť. Přidejte smetanu, cukr a zmrzlina je na světě. Můžete ihned konzumovat, pokud se potřebujete zchladit trochu více, dejte ještě zmrzlinu na hodinku do mrazáku. Dalším kombinacím ovoce se meze nekladou.

Labužnická pochoutka

4 porce

Doba přípravy: 25 minut
Doba mražení. 4 hodiny

Budete potřebovat:
150 g jahod
150 g borůvek
1 kondenzované mléko
250 ml smetany
cukr podle potřeby
máslové sušenky
ovocný sirup

Postup:
Jahody, kondenzované mléko a cukr rozmixujte. Dejte do mrazáku na 4 hodiny. Do pohárů nalámejte sušenky, zakapejte sirupem a nasypejte borůvky. Přidejte rozmixovanou zmrzlou směs a dozdobte šlehačkou.


Náš tip:

Na zmrzlinu s úsměvem – i tak by se dala nazvat lžíce na nabírání ledové pochoutky od Tescomy. Koupíte za 89 Kč v běžné obchodní síti.

Dobrý nápad:
Nemáte-li formičky na nanuky, použijte menší kelímky od jogurtů, do kterých zapíchnete plastovou lžičku nebo dřevěnou špachtličku.

Tip redaktorky:
Tradičně ulítávám na zmrzlinách Haagem-Dasz. Bezkonkurenčně u mě vítězí čokoládová. Je to závislost, po prvním otevření prostě kelímek už nikdy nezavírám:-)

Autor: Erika Pilátová, jak