Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babské rady proti komárům: Jak se bránit a čím zmírnit svědění?

  • 21. srpna 2020 | 06:00

    Komáři nám dokážou pořádně znepříjemnit letní dny. Ať už trávíme čas na zahradě, v lese, nebo u vody… Teplé a zároveň vlhké počasí jim skvěle svědčí. Jak proti nim bojovat a co pomáhá na štípance, které nás zoufale svědí? 

    Úplně vyhnout se tomuto dotěrnému hmyzu nejde. Přesto ale existují rady, které vás od náletů a štípání uchrání. Na to, aby vás rána nebolela či nesvědila, lze použít některý z volně prodejných přípravků. Ale pokud jste si ho zapomněli přibalit na dovolenou a do lékárny to máte daleko, nemusíte zbytečně trpět. Existují babské rady, které skoro nic nestojí a přitom vám také přinesou úlevu.


  • Prevence

    Autor: iStock

    Nejlepší je štípnutí od komára předejít. Určitě nezapomínejte na použití různých repelentů. Vyzkoušet můžete také přírodní cestu. Komáři nemají v oblibě například levandulovou nebo mátovou vůni. Svazečky bylinek pověste během léta do místností, a tím komáry odežeňte.

    Doma se před komáry můžete nejlépe chránit použitím moskytiér v oknech a kolem postele. Pomůžou vám ale i chemické nebo ultrazvukové repelenty, odpařovače látek, které hmyz omračují nebo hubí, a insekticidní spirály.

  • Umytí, ale bez parfému

    Autor: istock.com

    Komáři dávají přednost lidem, kteří se více potí. Dokážou totiž na vzdálenost neuvěřitelných 35 metrů rozpoznat kyselinu mléčnou, která se vylučuje při pocení. Než si tedy například večer vyrazíte posedět ven, je dobré se osprchovat, a minimalizovat tím tělesný zápach. Pozor si ale dejte na příliš voňavé a sladké parfémy – ty komáry naopak zase přitahují.


  • Pozor na škrábání

    komáři
    Autor: iStock

    Začervenalé pupínky někdy svědí tak moc a dlouho, že se neustálému škrábání nevyhnete. Jenže drážděním pokožky se zvyšuje pravděpodobnost, že se do ranky dostane infekce a naděláte si ještě více problémů. Proto je nejlepší štípance zklidnit dřív, než protivné svědění propukne. Pokud štípnutí doprovází otok, je vhodné na postižené místo položit studený obklad nebo zkrátka ránu zchladit. Třeba i kostkou ledu. Nebo je dobré jen postižené místo vložit do proudu studené vody. Tím se také zabrání šíření toxinů, a komáří jed se tak nešíří dál do těla.

  • Ovoce a zelenina

    komáři
    Autor: iStock

    Na svědící místo se také hodí některé z plodů, které jsou dobře dostupné. Skvělá je například cibule. Rozkrojte ji napůl a potřete ránu. Pomáhá také banán. Spařte ho nad párou, oloupejte, nechte vychladnout a rozmačkanou kašičku přiložte na ránu. Využít ale můžete také vnitřní stranu banánu, jí potřete svědivá místa. Dojde ke zmírnění bolesti i otoku. Štípanec můžete zkusit potírat také čerstvou šťávou z citronu. Svědění se zmírní a zároveň se rána dezinfikuje.

  • Bylinky

    Autor: iStock

    První pomocí mohou být také bylinky. Napadené místo polijte levandulovým olejem či tea tree olejíčkem, který utišuje bolest. Štípance můžete také potřít rozdrcenou petrželovou natí, rozmačkanými listy šalvěje nebo listy černého rybízu. Štípance léčí i jitrocel. Listy nahřejte a vymačkejte z nich šťávu, tu naneste na ránu.

  • Soda, pečicí prášek, sůl i pasta

    komáři
    Autor: iStock

    Další účinnou pomocí z domácích zásob jsou jedlá soda nebo prášek do pečiva. Jeden nebo druhý sáček smíchejte s vodou a vytvořte kašičku, tou ranku potřete. Vyzkoušet můžete také rozpustit špetku soli v troše vody. Pak aplikujte na pupínek. Svědění by mělo rychle ustat. Sáhnout můžete také po zubní pastě. Pokud je mentolová, je to bonus navíc. Pasta komáří štípance příjemně zchladí a svědění výrazně zklidní. Stačí trochu pasty nechat na rance působit.


  • Sliny

    komáři
    Autor: iStock

    Pokud u sebe nemáte ani některou z uklidňujících mastí ani nic z výše uvedených věcí, pomohou od svědění vaše sliny. Sliny ránu zchladí, a navíc látky obsažené ve slinách fungují jako ideální dezinfekce.

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...