Úterý 10. září 2024
Svátek slaví Irma, zítra Denisa
Oblačno, déšť 20°C

Co na štípance od komára, vosy nebo včely? Objevte zázrak, který roste všude

Video se připravuje ...
11. srpna 2024 | 06:00

Co na štípance od hmyzu? Pomoc najdete v přírodě. Prověřené tipy pro vás má Radka Svatošová, zakladatelka Bylinkové školy Zelená louka a autorka knihy Domácí soběstačnost.

Když už nás komár, včela nebo vosa bodne, řešíme, jak se štípance a s tím spojeným nepříjemným svěděním, co nejrychleji zbavit. „Přírodní pomoc se najde, a to doslova všude," říká bylinkářka.

Jitrocel má skvělé účinky, musíte ho ale použít správně

Za nejdostupnější prostředek, ať už na štípance nebo drobná poranění, jako jsou odřené paty a další odřeniny, považuje bylinkářka jitrocel. „Je známé, že se používají lístky jitrocele, ať už toho kopinatého, to je ten, který má úzké listy, anebo toho většího jitrocele, který má kulaté listy. Ale méně známé je to, že listy nestačí jenom utrhnout a přiložit na ránu," upozorňuje.

NÁŠ TIP: Jaké účinky má jitrocel a jak tuto rostlinu správně používat, aby nám opravdu pomohla? Bylinkářka vám to dopodrobna vysvětlí ve videu v úvodu článku.

Netýkavka a bršlice: Pro jedny plevel, pro druhé zázrak

Bršlice kozí noha, netýkavka malokvětá nebo žláznatá. Rostou na mnoha místech a málokdo ví, že tyto bylinky, které bývají považovány za plevel, mají skvělé účinky.

U netýkavky se používá její šťavnatá nať. „Když ji vymačkáme na štípanec nebo na poranění, tak nám to opravdu dokáže velmi rychle zklidnit a pomoct při hojení."

Z bršlice, která roste prakticky všude a zahrádkáři často řeší, jak se jí zbavit, dejte na hmyzí kousnutí také pomačkaný list, anebo šťávu z utržených stonků.

NÁŠ TIP: V úvodním videu zjistíte, na co ještě se dá použít netýkavka, s jejímiž "vystřelovacími" plody si děti rády hrají.

Domácí lékárnička: Vyrobte si dubové kapky

Pokud chcete mít nějaký přípravek na štípance v domácí lékárničce, vyrobte si dubové kapky, které mají spoustu skvělých účinků.

„Kromě toho, že jsou vynikající dezinfekce, zastavují krvácení, pomohou při bolesti v krku a rýmě, tak velmi dobře pomáhají při štípnutí. Tím, že působí svíravě, tak vlastně sráží i ty toxické látky a různé bílkoviny, které se dostanou - ať už při štípnutí včelou, vosou, anebo jiným hmyzem, do rány," popisuje bylinkářka.  Navíc vydrží dlouho a nezkazí se. „Stačí malá lahvička a pomůže při všech možných potížích tohoto druhu."

NÁŠ TIP: Ve videu je popsaný návod na výrobu dubových kapek i to, na jaké homeopatikum na včelí štípnutí nedá bylinkářka Radka Svatošová dopustit a má ho neustále u sebe. Zjistíte také, co na štípance dávají včelaři.

Bylinky určené na štípance si prohlédněte ve fotogalerii.

 

Autor: taj, Tereza Víchová
Video se připravuje ...