Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Je jarní únava skutečnost, nebo jen zažitý mýtus?

Trápí jarní únava i vás?
19. března 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Každý rok se startem jara přichází takzvaná jarní únava. Někdo ji prožívá intenzivněji, někdo naopak nepociťuje žádné změny. Pravděpodobně to nebude tím, že by někteří lidé byli citlivější, ale spíše proto, že máme zažitý stereotyp, ve kterém je jarní únava neodmyslitelnou součástí tohoto období. Jak jarní únavu vidí nutricionistka MUDr. Zuzana Kala Grofová?

Všude slýcháme a čteme o tom, jak jarní únava přichází, jak jí populace trpí, jaké má symptomy. Až nakonec začneme tyto stavy rovněž pociťovat i na sobě. Podle lékařky se specializací v klinické výživě Zuzany Kala Grofové nás v dnešní době velmi ovlivňuje psychika. Stokrát opakované tvrzení a zažité mýty považuje značná část populace za skutečnost a podle toho se i chová. 

Řada lidí by nástup jara nejraději prospala.
Autor: Walmark

Na druhou stranu, jaro v řadě z nás vyvolává pocit radosti z nového svěžího života a probouzející se přírody a někoho to dokonce vyloženě tahá ven. Pokud jsme ale nebyli během zimy aktivní, může se stát, že na jaře s přívalem energie při sportu nebo jiné pohybové aktivitě přepneme své síly a jsme pak daleko více unaveni.

„K tomu může přispět také prodlužující se den a více času stráveného právě nějakou pohybovou aktivitou. Svoji úlohu hraje i světlo. V zimě je ho v naší zeměpisné šířce méně, s čím také souvisí hladina vitamínu D v organismu. Vitamín D mimo jiného ovlivňuje svalovou výkonnost na což může navazovat právě únava,“ říká MUDr. Zuzana Kala Grofová.

Pestrá strava během celého roku

Říká se, že za jarní únavou stojí nedostatek vitamínů po zimě. Dnes je však dostupná pestrá strava plná vitamínů během celého roku. „Pravdou je, že zelenina a ovoce, které si v zimě může dopřát musí v rámci dovozu překonat velké vzdálenosti a obsah vitamínů nemusí být konstantní. Například k poklesu vitamínu C dochází i během skladování a následně pak při tepelné úpravě. Kyselina listová se pro změnu rozkládá světlem,“ objasňuje výživová poradkyně.

Pestrá strava během celého roku pomáhá celému organismu.
Autor: Walmark

„Únavu může způsobovat rovněž přechozené virové onemocnění. Dalším spouštěčem je dnes velmi silný a všudypřítomný stres,“ dodává MUDr. Grofová. To vyplývá i z online průzkumu Indexu zdraví Walmark*, v němž bylo zjištěno, že až každý druhý ze všech dotazovaných Čechů a Slováků je často vystavený stresu a zapomíná na vyváženou stravu. Pro naše tělo je přitom velmi důležité zařadit do jídelníčku potraviny, které nám zaručí pestrou a vyváženou stravu.

Nedostatek železa aktuálně patří mezi celosvětově nejrozšířenější výživové deficity. Například v Evropě nedostatek železa postihuje až 33 % mladých žen, 77 % těhotných a až 48 % dětí. Jeho úbytek může způsobovat anémii a mohou jím ve velké míře trpět i vegani.

V některých lidech jaro vyvolává nadšení a přívaly energie.
Autor: Walmark

Pokud našemu organismu chybí železo, dodává krev méně kyslíku buňkám, což může vést ke špatnému spalování cukrů a tuků. Tělo tak není schopné z nich získávat energii a dostavuje se únava. Muži by měli denně přijmout 10 až 15 miligramů železa, zatím co ženy by měly doplňovat železo až do 18mg denně, děti by pro změnu neměly přijímat víc jak 8 až 15 mg.

Doplněk stravy Železo 20 mg COMPLEX.
Autor: Walmark

ŽELEZO SPOLEČNĚ S VITAMÍNEM C

Doplněk stravy Železo 20 mg COMPLEX od společnosti Walmark je unikátní tím, že obsahuje rovněž vysoký podíl vitamínu C, který pomáhá s dobrým vstřebáváním železa do organismu, a navíc má řadu dalších příznivých účinků. Pomáhá podpořit imunitní systém, má vliv na tvorbu kolagenu pro zdraví cév a působí jako antioxidant což příznivě pomáhá při snaze o potlačení vlivu kouření a pití alkoholu na náš organismus.

www.klubzdravi.cz

* Výsledky online testu Indexu zdraví byly sbírány v období 1.1 - 31.12. 2018. Do online testu se v tomto období zapojilo 122 769 respondentů z České republiky a 52 163 respondentů ze Slovenska.

Video se připravuje ...