Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

5 častých chyb v péči o pleť. Děláte je i vy?

Nedělejte zbytečné kosmetické chyby.
4. března 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Za zářivou pletí bez poskvrnky stojí kombinace vyvážené stravy, zdravého životního stylu, genetických předpokladů a správně zvolené péče. Jaké chyby v kosmetické rutině mohou za to, že vaše pleť není v optimální kondici?

1. Nedokonalé odličování a čištění 

Nejhorší věc, kterou své pleti můžete provést? Běžte spát neodlíčená. Pokožka v noci nebude moct dýchat a regenerovat se, za což se vám „odvděčí“ mdlou nebo naopak zarudlou barvou, ucpanými póry a pupínky. Dokonalé odlíčení, které pleť zbaví zbytků make-upu, je zkrátka základ, bez něhož skvělých výsledků nikdy nedosáhnete. Ale pozor, pleť si tuto péči zaslouží i v případě, že žádná líčidla nepoužíváte, protože se na ní během dne usazují nejrůznější nečistoty a mikročástečky z ovzduší.

K odlíčení můžete použít micelární vodu, olejový odličovač nebo vlhčené pleťové ubrousky, které jsou skvělé třeba na cestách. Pokožce pak můžete dopřát ještě čisticí gel, peeling na odstranění odumřelých buněk nebo výživnou masku. Celý rituál pak zakončete pleťovým krémem.

2. Špatně odhadnutý typ pleti

To, že každý typ pleti vyžaduje specifickou péči, není žádná novinka. Problém ale je, že laik není vždy schopný tento typ správně určit. Máte na pleti suchá místa a drobné šupinky? To ale nemusí nutně znamenat, že je vaše pokožka suchá. A naopak, pokud se vám pleť mastí, není to automaticky signál k tomu, že byste ji měli drasticky vysušovat.

Navzdory dobrým úmyslům se tak může stát, že kosmetika, kterou používáte, vaší pleti spíš škodí, než pomáhá. Máte-li pocit, že je to váš případ, se stanovením typu pleti vám pomůže zkušená kosmetička, případně návštěva na dermatologii.

3. Střídaní kosmetiky

Pořád se vám nepodařilo najít kosmetické svaté grály, a tak zkoušíte další a další přípravky? I to může být důvod, proč vaše pleť strádá. Pokud budete kosmetiku neustále střídat, nedáte pokožce možnost si na jednotlivé produkty zvyknout. A když pleti nedáte čas, ve finále nezjistíte, co jí skutečně sedí. 

I v péči o pleť navíc platí poučka, že méně je více. Přehnaná péče může napáchat více škody než užitku. Takže až příště uvidíte v obchodě nebo na internetu kosmetickou novinku, nechte si zajít chuť, aby si vaše pokožka trochu odpočinula.

4. Nedostatek hydratace

Aby byla pleť zdravá, pružná a zářivá, potřebuje dostatek hydratace. Tu jí vedle dostatečného pitného režimu, který prospěje celému organismu, dodáte prostřednictvím hydratačních produktů. Proto by kvalitní hydratační krém neměl chybět v žádné kosmetické taštičce.

Důkladnější závlahu pleti dodá hydratační sérum nebo maska. A nejen v parných dnech zase můžete použít minerální vodu ve spreji, kterou lze bez obav aplikovat i na make-up. Voda navíc bývá dostupná i v menším balení do kabelky, takže vás příjemně osvěží i mimo domov.

5. Nedostatečná UV ochrana

Slunce sice dodává pleti zdravou barvu nebo dokáže zdůraznit roztomilé pihy, ale zároveň urychluje její stárnutí a napomáhá vzniku vrásek. Pokud si říkáte, že v našich zeměpisných podmínkách stačí pleť chránit před škodlivým UV zářením jen v letních měsících, jste na omylu. Sluneční paprsky totiž k pleti pronikají po celý rok, a to dokonce i tehdy, když je pod mrakem. 

Pokud chcete negativvní dopady slunečního záření, vybírejte si produkty s UV filtrem. Nemusí nutně jít o opalovací krémy, SPF bývá součastí některých klasických pleťových krémů, ale také make-upů.