Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Víkendové prohřešky, které vám ničí zdraví. Děláte je i vy?

  • 23. února 2019 | 06:00

    Zatímco v týdnu dodržujeme většinou poctivě pravidelný režim, co se týče spánku, jídla či sportování, o víkendu se často na vše vykašleme a hřešíme, kde se dá. Co to ale znamená pro naše zdraví? Jak a v čem si škodíme? Podívejte se na ty největší nešvary, které děláme o volných dnech.

    Těšíte se celý týden na víkend, že si pořádně odpočinete a odreagujete se? Jenže víkendy bývají nejen pro lidský organismus, ale i pro celé tělo z hlediska zdraví mnohem rizikovější než pracovní dny. Je totiž řada faktorů, které právě ve volné dny razantně ovlivňují naše zdraví.


  • Nepravidelně spíme

    víkendové prohřešky
    Autor: iStock

    Nemůžete se dočkat, až o víkendu doženete spánkový režim? Těšíte se, že se krásně  prospíte třeba až do oběda? Tak na to pozor! Není samozřejmě nutné, abyste v sobotu a v neděli chodili spát a vstávali úplně stejně jako během pracovního týdne. Přispat si samozřejmě můžete, jen byste to neměli přehánět. Experti na spánek upozorňují, že důležitější než samotná délka spánku je systematická pravidelnost, a to jak v pracovních dnech, tak o víkendech. Ponocováním a dlouhým spánkem si nabouráváte vnitřní biologické hodiny. Po neobvykle dlouhém spánku můžete být navíc zmatení, podráždění a paradoxně unavenější. Přidat se může i bolest hlavy a kloubů – do krve se totiž při dlouhém spánku uvolňují bílkoviny, které jsou typické pro zánětlivé procesy. Pravidelný spánek by měl být součástí zdravého životního stylu stejně jako třeba cvičení nebo pestrá strava.

  • Pijeme příliš mnoho alkoholu

    víkendové prohřešky
    Autor: iStock

    Je jasné, že o víkendu se chcete odreagovat. Na posezení s přáteli u lahvinky dobrého vína není vůbec nic špatného. Ale pokud trávíte většinu víkendových dní v baru či restauracích popíjením nadmíry alkoholických drinků a doháníte to, co jste přes týden nestihli, je jasné, že vašemu zdraví to nijak nepřidá. I zde určitě platí: všeho s mírou. Dlouhodobé a časté popíjení alkoholu dehydratuje, poškozuje játra, žaludek i mozek a urychluje stárnutí. Alkohol také obsahuje takzvané prázdné kalorie, které nemají pro tělo žádnou výživovou hodnotu, ale rozhodně přispívají k tloustnutí. Navíc podle jedné studie z Bostonské univerzity lidé, kteří svou týdenní dávku alkoholu vypijí najednou, umírají dříve než ti, kteří ji pijí v průběhu celého týdne.

  • Neumíme vypnout

    víkendové prohřešky
    Autor: iStock

    Častý problém velmi zaměstnaných lidí je, že po celotýdenním shonu neumějí najednou zvolnit a využít volné dny k načerpání nových sil. Volný čas je pro mnohé z nás stále cennějším okamžikem, proto bychom se měli naučit efektivně ho využívat do poslední vteřiny. I když to není vždy úplně snadné, pro náš organismus je velmi důležité, abychom alespoň na dva dny dokázali zapomenout na stres, práci a povinnosti s ní spojené. I odpočívat a relaxovat se můžeme naučit. Odpočinek a absence stresu totiž velmi prospívají našemu zdraví a chrání nás před spoustou civilizačních chorob, včetně rakoviny. Pokud tedy ve svém pracovním nasazení nepolevíte a čas na odpočinek si nenajdete, mohou se postupem času objevit zdravotní problémy, které si třeba budete hodně vyčítat.

  • Porušujeme diety

    víkendové prohřešky
    Autor: iStock

    Víkendy mohou být také zabijákem dobře nastartované diety. Přes týden se nám díky pravidelnému režimu většinou daří zdravý životní styl udržet. Jenže pak přijde víkend, který umí s naší váhou pěkně zamávat. Večírky, návštěvy a jiné příležitosti nám lehko mohou porušit naše hubnoucí plány. Občasné hřešení samozřejmě není žádnou pohromou. Ale pokud se každý víkend rozjedeme s tučnými a kalorickými jídly a slíbíme si, že od pondělí začneme znovu, není to určitě dobrá cesta, jak shodit potřebné množství kilogramů. Přejídání určitě nestojí za to, abychom přibrali, a porušili tak rovnováhu v nově nastoleném režimu. 

  • Zapomínáme na péči o pleť

    víkendové prohřešky
    Autor: iStock


    Častým víkendovým prohřeškem je také to, že zapomínáte na odlíčení pleti hlavně po dlouhých večírcích. Pokud i vy jste často líná a uléháte do postele s make-upem, uvědomte si, že to pleti velmi škodí. Pleť je tak silně zatěžována, není dostatečně okysličována a hlavně se obtížněji během noci regeneruje. Jestliže tento zlozvyk opakujete pravidelně, rychleji zestárnete. Nedivte se proto, že se na obličeji objevují uhry, pupínky a další záněty. Neodlíčený make-up navíc může zasáhnout i oko a poškodit rohovku, v ní poté lehce propukne infekce. Pamatujte tedy, že odličování je naprostý základ. Neměla byste na něj zapomínat za žádných okolností, i když se třeba vrátíte domů až v pozdních nočních či brzkých ranních hodinách.  

     

     

Autor: beni
Klíčová slova:  víkend, relax, volno, sobota, neděle, hříchy, zlozvyky
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...