Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kontroverzní potratová pilulka: V lékárně ji nekoupíte! Pojišťovna ji zaplatí jen výjimečně

Potratovou pilulku musí žena spolknout v nemocnici
5. srpna 2014 | 10:20

Zapomeňte na představu, že získat potratovou pilulku je snadné. Kontroverzní lék mohou ordinovat pouze nemocnice a další lůžková zařízení. To by mělo uklidnit jak odpůrce tabletky, tak zabránit jejímu nesprávnému použití. Do hry navíc vstoupila největší zdravotní pojišťovna, VZP, která oznámila, že ji nebude platit ani ženám, kterým potrat doporučí lékař, pokud mohou podstoupit klasickou chirurgickou interrupci. Ta je přitom rizikovější. 

Dosud neměly české ženy, které se z nějakého důvodu rozhodly pro interrupci do 9. týdne, na výběr a musely do nemocnice na operativní zákrok. Teď jim lékaři mohou jako druhou variantu nabídnout potratovou pilulku – interrupce v takovém případě trvá déle, ale je šetrnější. Pilulka se ve světě používá coby RU 486 nebo Mifepriston už několik desítek let, v Česku ji výrobce nazval Mifegyne. Potrat provedený za pomocí této pilulky vyjde zhruba na tři tisíce korun, tedy stejně jako klasická interrupce. 

Krom použití u žen, která na potrat chtějí, se Mifegyne v zahraničí běžně používá i u těch, kterým interrupci jednoznačně doporučí lékař kvůli jejich zdravotnímu stavu či kvůli tomu, že těhotenství se nevyvíjí dobře. V takovém případě interrupci dosud v Česku proplácí pojišťovna, jenže dominantní Všeobecná zdravotní pojišťovna už oznámila, že pilulku bude i ve zdravotně indikovaných potratech proplácet jen výjimečně.

A to pouze v případě, že žena nebude mocí jít na hrazený chirurgický zákrok. Jenže ten může podle lékařů postoupit prakticky vždycky. Odborníci přitom doporučují pilulku kvůli tomu, že takový postup tělo méně zatěžuje a nehrozí při něm tak velké následné komplikace. 

Pilulka bude alternativou operačního potratu
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SCOM
Tableta versus operace: co má menší rizika?

Interrupce provedená za pomocí pilulky vypadá do velké míry jako samovolný potrat, krvácení trvá týden až dva. V podstatě jedinou komplikací, kterou odborné studie zmiňují, může být vyšší, nikoli nebezpečná intenzita krvácení.

Je pravděpodobné, že některé ženy budou tomuto postupu dávat přednost před kyretáží, například proto, aby se vyhnuly narkóze a také kvůli rizikům, které s sebou operace nese. Krom silného krvácení je to infekce dělohy a někdy také její poškození, kvůli němuž se musí odstranit.

Na druhou stranu, pro některé ženy je snesitelnější představa, že podstoupí několikaminutovou kyretáž a nebudou muset čekat, až se potrat rozjede, jako tomu je po podání pilulky. 

Bohužel, podobně jako jiné léky se dá i potratová pilulka sehnat za cenu do sto euro na černém trhu. Rozhodně se to však nedá doporučit, protože její podávání má přísně daná pravidla, přičemž by stav ženy měl sledovat lékař, který pak s odstupem dvou až tří dalších týdnů zkontroluje, zda je děloha úplně čistá. Při nákupu přes internet navíc nikdy nevíte, zda kupujete skutečný originál.

Není to žádný hormonální dryák

Spolehlivější je používat včas antikoncepci
Autor: shutterstock
Ženám se přípravek vůbec nedostane do ruky – celkem tři pilulky musí spolknout pod dozorem zdravotníků, pak mohou jít domů, aby se do nemocnice za dva dny vrátily kvůli podání hormonu prostaglandinu a strávily několik hodin na lůžku na pozorování. Teprve tím se rozběhne samotný potrat s děložními stahy, samotná pilulka pouze spustí proces odlučování děložní výstelky.

Blokuje účinek hormonu progesteronu, který má za úkol těhotenství udržovat. Nejde o lék, kterým by si žena do těla dostala velkou dávku hormonů. Tím se potratová pilulka zásadně liší třeba od takzvané tablety „po“, která je rovněž na předpis, ale stačí si ji vyzvednout v lékárně. Tableta, která se musí užít do 72 hodin po nechráněném styku, způsobuje mimo jiné rozhození cyklu, to po potratové pilulce nehrozí.