Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mohou vaše závěsy za to, že trpíte nadváhou?

Světlý byt je touhou snad všech lidí, ale v ložnici to chce závěsy
16. června 2014 | 06:00

Jak vypadá prostředí ve kterém se ukládáte ke spánku? Mnoho lidí mu nepřikládá větší význam, jen mávnou rukou se slovy: „Vždyť se tu jen vyspím, tohle mi stačí.“ Ovšem právě v tom je zakopaný pes, britská studie prokázala, že například taková maličkost, jako jsou pořádné závěsy, může mít neuvěřitelný efekt na naše zdraví.

Jestliže jste člověk, který miluje světlo a světlý byt, prozářený sluncem je vám nadevše, vězte, že do ložnice světlo nepatří. Pokud jste totiž během noci vystaveni světlu z ulice nebo vás ráno budí dřív vycházející slunce, zvyšuje se riziko obezity, a to především u žen.

Britská studie, která byla prováděna po dobu 40 let, během které sledovala 113 tisíc žen, prokázala, že čím více jste vystaveni světlu během spánku, tím se vám zvyšuje BMI a obvod v pase. Studie byla původně zaměřena na výzkum rakoviny prsu,  riziko onemocnění totiž stoupá u obézních žen. Zjištění, jaký má světlo efekt na tloustnutí bylo i pro samotné specialisty překvapením.

Okno
Autor: Shutterstock.com


Už v předchozích výzkumech se zjistilo, že spánek při kterém jsme vystaveni světelnému záření má špatný dopad například na psychickou stránku. Pořádné závěsy v ložnici, které nepropouští světlo, vás tak mohou uchránit proti riziku obezity, cukrovky, depresí, výkyvům nálad a dokonce problémům s otěhotněním.