Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

5 věcí, co nás nutí jíst, i když nemáme hlad

  • Nuda, stres, nedostatek spánku nebo špatný pitný režim, to vše může za naše přejídání.
    3. června 2014 | 10:00

    Také někdy jen tak bezmyšlenkovitě sáhnete po pytlíku chipsů, čokoládě nebo jiné laskomině aniž byste měli vůbec hlad? Za zbytečné přejídání může často nuda, stres nebo jiné faktory, které si sami způsobujeme.

  • Televizní polehávání


    dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Znáte to, večer se rozvalíte k televizi a okamžitě zaměstnáte ruce tím, že jimi bezmyšlenkovitě strkáte jeden lupínek chipsů za druhým do pusy. Často si přitom ani nevšimnete, že je pytlík už prázdný. Podle nejnovějších studií totiž není možné sledovat televizi, věnovat se filmové zápletce a současně také tomu, kolik toho sníte. Nechcete-li za nějaký čas vypadat jako kulička, zakažte si spojovat jídlo s televizí.
  • Hlad je převlečená žízeň


    ss
    Autor: profimedia.cz
    Úsloví „Hlad je převlečená žízeň“ neplatí jen v prostředí hospod, kde si jím snaží zvýšit konzumaci alkoholu, ale i do běžného života. Právě dehydratace organismu vede k často mylnému signálu našeho mozku, který volá na poplach, že má hlad. Budete-li tedy dodržovat pravidelný pitný režim, tedy sklenku vody asi každou půl hodinku, uvidíte, že toho spořádáte mnohem méně a vaše tělo bude spokojené.
  • Nedostatek spánku a relaxace


    Vadí vám ráno vstávat? Víme, jak si tuhle část dne zpříjemnit.
    Autor: Shutterstock.com
    Určitě se vám to také stalo, špatně nebo málo jste v noci spala a celý druhý den se snažíte dohnat chybějící energii přísunem kalorií. Díky nedostatku odpočinku máte větší pocit hladu, a čím více jíte, tím více jste unaveni. Je to zkrátka začarovaný kruh, ze kterého můžete vypadnout jen tím, že se půjdete pořádně prospat.
  • Přemíra stresu


    Příčin stresu může být hned několik - pracovní shon, hádky, nepříznivé počasí, pocit selhání, atd. Známe jednoduché a osvědčené tipy, které vám pomohou stres odbourat.
    Autor: Shutterstock
    Ano, jsou šťastní lidé, kteří v období stresu jedí mnohem méně než jindy a po sladkém nesáhnou ani za nic, my ostatní se ale při stresu většinou nezřízeně cpeme. Stres totiž vyvolává v organismu zvýšenou produkci ghrelinu, hormonu, který může za váš neustálý pocit hladu. Zkuste se tedy uklidnit, zhluboka dýchat a místo po kalorických bombách sáhnout po potravinách s vysokým obsahem vlákniny, čerstvém ovoci a zelenině.
  • Dopřáváte si sladkosti


    Jídlo před spaním nemusí být pro vaši dietu zničující
    Autor: shutterstoclk
    Také si dopřáváte po obědě něco sladkého, a když se cítíte unaveni, sáhnete po čokoládové tyčince? Lékařské studie ukázaly, že čím častěji jíte sladké, tím více máte hlad a nemůžete se zasytit. Cukr totiž zpomaluje ve střevech produkci leptinu, hormonu potlačujícího pocit hladu a naopak zvyšuje hladinu hormonu, který pocit hladu vyvolává.

Diskuse ke článku
.