Vsaďte na teplou zeleninu! Hubne s ní i Gwyneth Paltrow!
Snažíte se po svátcích shodit nějaké to kilo navíc, ale počasí za okny vás příliš nepodporuje v chroupání syrové mrkve a ledového salátu? Vyzkoušejte zimní pokrmy z teplé zeleniny, které jsou nejen dietní, ale také hřejivé a velmi chutné.
- Budete potřebovat (na 4 porce):
Špagety s pestem a dušenou rybou podle Jamieho Olivera
- 600g filé z bílé tresky
- olivový olej
- 2 citrony
- 1/2 čajové lžičky sušených chilli papriček
- 320g špaget
- 200g zelených fazolových lusků
- 200g brokolice
- 70g loupaných mandlí
- hrst čerstvé bazalky
- stroužek česneku
- 50g strouhaného parmazánu
- sůl, pepř
Postup:
Teplá zeleninová jídla milují i slavné osobnosti.Autor: shutterstock.comOčistěte fazolové lusky, zbavte je stopek a dejte vařit společně s těstovinami, aby byly al dente. Očištěnou a na drobné růžičky rozebranou brokolici a rybu okořeněnou solí, pepřem pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou a zvolna uvařte v páře.
Slijte těstoviny s fazolkami a nechejte si zhruba jeden hrníček vody, ve které jste špagety s lusky vařili. Promíchejte je společně s dvěma lžícemi pesta a případně trošku zvlhčete právě vodou z těstovin, pokud se vám budou zdát moc suché. Zakapejte šťávou z citronu a servírujte společně s rybou a brokolicí.
- Budete potřebovat (na 6 porcí):
Hustý zeleninový vývar
- 2 velké cibule
- 250g bílé ředkve
- 250g mrkve
- 1 řapík celeru
- 1 pórek
- 100g mraženého hrášku
- 85g syrového zelí
- 225g vařeného hovězího nebo libového vepřového masa
- 100g krup
- 2 litry vody nebo vývaru
- hrst petrželové nati
- sůl, pepř
Postup:
Teplá zeleninová jídla milují i slavné osobnosti.Autor: shutterstock.com - Budete potřebovat (na 6 porcí):
Houbová polévka podle Gwyneth Paltrow
- 3 sušené houby shiitake
- 450g hlaviček čerstvých žampionů
- 3 houby portobelo
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 pórky
- malá bíla cibule
- 2 stroužky česneku
- lžička tymiánu
- 125ml vody
- 1l zeleninového vývaru
- petrželová nať
Postup:
Teplá zeleninová jídla milují i slavné osobnosti.Autor: shutterstock.comMezi tím si rozpalte pánev a na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, kolečka pórku a česnek. Asi po dvou minutách přidejte shiitake, žampiony i portobelo, promíchejte a restujte asi 5 minut, dokud nezačnou houby pouštět vodu.
Nyní přilijte zeleninový vývar a vodu z shiitake hub. Až začne polévka vařit, stáhněte plamen a vařte dalších 20 minut. Na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixérem, nebo v robotu. Servírujte dozdobené petrželovou natí.
- Budete potřebovat (na 4 porce):
Salát s bulgurem, rozinkami a rajčatovým dresingem
- 12 šalotek
- 3 lžíce olivového oleje
- 200g bulguru
- 3 lžíce rozinek
- 2 rajčata
- stroužek česneku
- hrst petrželky
- šťávu a kůru z bio citronu
- 500ml vody
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky sušeného chilli
- kousek čerstvého zázvoru
- sůl, pepř
Na rajčatový dresing:
- 2 rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky chilli
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžíci třtinového cukru
- 2 citróny
- 10 lžic olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Teplá zeleninová jídla milují i slavné osobnosti.Autor: shutterstock.comMezi tím si připravte bulgur. Společně s rozinkami ho dejte do pánve, přidejte vodu, mletý kmín, koriandr, nastrouhaný zázvor, sůl a pepř a přiveďte k varu. Poté směs přiklopte a velmi zvolna ji vařte asi 10 minut, dokud se všechna voda nevsákne. Pak bulgur přesypte do servírovací mísy a přidejte všechny zbylé ingredience včetně ještě horkých pečených šalotek.
Na dresing nasypte všechny ingredience (kromě oleje) do mixéru a rozmixujte na jemné a husté pyré. Nakonec během mixování pomalu přilévejte olej, dokud se se směsí zcela nepromíchá. Takto připraveným dresingem přelijte salát a ihned podávejte.