Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Polojasno 3°C

Vsaďte na teplou zeleninu! Hubne s ní i Gwyneth Paltrow!

  • Teplá zeleninová jídla milují i slavné osobnosti.
    7. ledna 2014 | 15:30

    Snažíte se po svátcích shodit nějaké to kilo navíc, ale počasí za okny vás příliš nepodporuje v chroupání syrové mrkve a ledového salátu? Vyzkoušejte zimní pokrmy z teplé zeleniny, které jsou nejen dietní, ale také hřejivé a velmi chutné.

  • Špagety s pestem a dušenou rybou podle Jamieho Olivera

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 600g filé z bílé tresky
    • olivový olej
    • 2 citrony
    • 1/2 čajové lžičky sušených chilli papriček
    • 320g špaget
    • 200g zelených fazolových lusků
    • 200g brokolice
    • 70g loupaných mandlí
    • hrst čerstvé bazalky
    • stroužek česneku
    • 50g strouhaného parmazánu
    • sůl, pepř

    Postup:

    Teplá zeleninová jídla milují i slavné osobnosti.
    Autor: shutterstock.com
    V robotu rozmixujte mandle společně s většinou lístků bazalky, rozdrceným česnekem, dvěma lžícemi olivového oleje, solí, pepřem a šťávou z půlky citrónu, dokud nedostanete hladkou pastu.

    Očistěte fazolové lusky, zbavte je stopek a dejte vařit společně s těstovinami, aby byly al dente. Očištěnou a na drobné růžičky rozebranou brokolici a rybu okořeněnou solí, pepřem pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou a zvolna uvařte v páře.

    Slijte těstoviny s fazolkami a nechejte si zhruba jeden hrníček vody, ve které jste špagety s lusky vařili. Promíchejte je společně s dvěma lžícemi pesta a případně trošku zvlhčete právě vodou z těstovin, pokud se vám budou zdát moc suché. Zakapejte šťávou z citronu a servírujte společně s rybou a brokolicí.

  • Hustý zeleninový vývar

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    • 2 velké cibule
    • 250g bílé ředkve
    • 250g mrkve
    • 1 řapík celeru
    • 1 pórek
    • 100g mraženého hrášku
    • 85g syrového zelí
    • 225g vařeného hovězího nebo libového vepřového masa
    • 100g krup
    • 2 litry vody nebo vývaru
    • hrst petrželové nati
    • sůl, pepř

    Postup:

    Teplá zeleninová jídla milují i slavné osobnosti.
    Autor: shutterstock.com
    Do studené vody nebo vývaru vložte kroupy a na kostičky nakrájenou zeleninu, kroupy  kromě zelí a petrželové nati a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen a velmi zvolna vařte asi 2 hodiny. Nyní přidejte nadrobno nasekané maso a nastrouhané zelí a vařte dalších 15 minut, dokud není zelí měkké. Ochuťte solí a pepřem a servírujte posypané nasekanou petrželkou.
  • Houbová polévka podle Gwyneth Paltrow

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    • 3 sušené houby shiitake
    • 450g hlaviček čerstvých žampionů
    • 3 houby portobelo
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 3 pórky
    • malá bíla cibule
    • 2 stroužky česneku
    • lžička tymiánu
    • 125ml vody
    • 1l zeleninového vývaru
    • petrželová nať

    Postup:

    Teplá zeleninová jídla milují i slavné osobnosti.
    Autor: shutterstock.com
    Přelijte shiitake horkou vodou, máčejte je v ní asi 10 minut a potom je vytáhněte a nakrájejte. Vodu nevylévejte!

    Mezi tím si rozpalte pánev a na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, kolečka pórku a česnek. Asi po dvou minutách přidejte shiitake, žampiony i portobelo, promíchejte a restujte asi 5 minut, dokud nezačnou houby pouštět vodu.

    Nyní přilijte zeleninový vývar a vodu z shiitake hub. Až začne polévka vařit, stáhněte plamen a vařte dalších 20 minut. Na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixérem, nebo v robotu. Servírujte dozdobené petrželovou natí.

  • Salát s bulgurem, rozinkami a rajčatovým dresingem

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 12 šalotek
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 200g bulguru
    • 3 lžíce rozinek
    • 2 rajčata
    • stroužek česneku
    • hrst petrželky
    • šťávu a kůru z bio citronu
    • 500ml vody
    • 1/2 lžičky mletého kmínu
    • 1/2 lžičky koriandru
    • 1/2 lžičky sušeného chilli
    • kousek čerstvého zázvoru
    • sůl, pepř

     Na rajčatový dresing:

    • 2 rajčata
    • 2 stroužky česneku
    • 1/2 lžičky chilli
    • 2 cm čerstvého zázvoru
    • 1 lžíci třtinového cukru
    • 2 citróny
    • 10 lžic olivového oleje
    • sůl, pepř

    Postup:

    Teplá zeleninová jídla milují i slavné osobnosti.
    Autor: shutterstock.com
    Předehřejte troubu na 200°C. Šalotky dejte na plech na pečící papír, zlehka je pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 20 minut. Poté promíchejte a za občasného míchání pečte ještě 15 minut, dokud nejsou měkké.

    Mezi tím si připravte bulgur. Společně s rozinkami ho dejte do pánve, přidejte vodu, mletý kmín, koriandr, nastrouhaný zázvor, sůl a pepř a přiveďte k varu. Poté směs přiklopte a velmi zvolna ji vařte asi 10 minut, dokud se všechna voda nevsákne. Pak bulgur přesypte do servírovací mísy a přidejte všechny zbylé ingredience včetně ještě horkých pečených šalotek.

    Na dresing nasypte všechny ingredience (kromě oleje) do mixéru a rozmixujte na jemné a husté pyré. Nakonec během mixování pomalu přilévejte olej, dokud se se směsí zcela nepromíchá. Takto připraveným dresingem přelijte salát a ihned podávejte.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.