Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Máte stále studené ruce a nohy? Nepodceňujte to!

Studené nohy mohou být znakem vážných onemocnění.
1. ledna 2014 | 14:18

Co všechno můžou znamenat chladné končetiny? Možná máte problémy s cévami, konkrétně s jejich nedostatečnou průchodností kvůli ateroskleróze. Nebo máte sníženou funkci štítné žlázy. Možná je ale na vině vysoký krevní tlak, který způsobuje zúžení periferních cév. Ledové ruce můžou být průvodním jevem ještě mnoha dalších potíží.

Co způsobuje studené ruce a nohy

Hlavní a nejčastější příčinou je nedostatečné prokrvení cév a krevních vlásečnic v končetinách. Může to mít ale i jiné příčiny.

1. Revma. Postižený člověk může trpět tzv. Raynaudovým syndromem, což je systémové revmatické onemocnění, které postihuje vazivo cévních stěn. Může se ale vyskytovat i při imunologických poruchách a chorobách krve.

2. Zúžení průchodnosti cév kvůli onemocnění aterosklerózou (často se s těmito potížemi potýkají lidé, kteří trpí vysokou hladinou cholesterolu nebo cukrovkou).

3. Neléčený vysoký tlak, který také zužuje cévy.

4. Srdečně cévní problém, kdy selhává srdce jako pumpa.

5. Metabolické příčiny. V tom případě může jít o sníženou funkci štítné žlázy, poruchy funkce nadledvinek nebo hypofýzy (tyhle příčiny nebývají tak časté).

6. Neléčená chudokrevnost (anémie).

Studené ruce
Autor: Shutterstock.com
Kdy je potřeba vyhledat lékaře?

Když se tyto potíže objeví z ničeho nic, jako nepříjemná zdravotní novinka, anebo když trpíte i jinými potížemi, jako je únava, deprese, neurčité bolesti, pocení, hubnutí nebo naopak tloustnutí atd.

První v řadě je většinou třeba nechat se vyšetřit u praktického lékaře. Ten stanoví předpokládanou příčinu a navrhne další postup a diagnostiku. Rozhodně počítejte s měřením tlaku, odběrem krve, EKG (vyšetření srdečního rytmu), sonografickým vyšetřením cév. Součástí by měla být i kardiologická, chirurgická a endokrinologická diagnostika.

Studené nohy
Autor: Shutterstock.com
Je nemoc ledových končetin nebezpečná?

Hodně záleží na tom, proč tomu tak je, a také, v jakém stádiu případné onemocnění právě je. Když pocit studených končetin vznikne náhle, začnete se cítit špatně, nohy a ruce vás dokonce začnou bolet (někdy se může přidružit i jejich zbělení), vyhledejte lékařskou pomoc ihned, nic neodkládejte.

Jak to řeší ALTERNATIVNÍ MEDICÍNA?

Prioritou je při zmíněných potížích pořádně prohřát organismus a pečlivě si vybírat, co jíte.

* Vhodné jsou potraviny, které zahřívají tělo: červené fazole, tofu, česnek, zvěřina, vepřové.

* Dále pak kokos, datle, lískové oříšky.

* Z koření zkuste fenykl, hřebíček, kmín, skořici nebo zázvor.

* Nevhodné jsou potraviny, které vnášejí do organismu chlad - syrové ovoce a zelenina, studené nápoje a zmrzlina. * Dobré je přidat masáž a ušní akupunkturu.

Autor: sia