Chyba č.1: Kupujete si nekvalitní kávu
Základem každého dobrého nápoje je vždy kvalitní surovina,vybírejte ji proto velmi pečlivě. Nejsnadnější nákup budete mít ve specializovaných obchodech a lokálních pražírnách s prodejem. Zde můžete obvykle počítat s fundovaným personálem, který vám umí poskytnout bližší informace, která káva pro vás bude ta pravá. V nabídce přitom najdete jak jednodruhové kávy, tak i směsi.
Chyba č.2: Vaříte kávu ze směsi nejasného složení
„Důrazně nedoporučuji kupovat směsi namleté již před několika měsíci, které se prodávají za cenu nižší než, za kterou lze na trhu nakoupit zelená zrnka kávy. Bohužel právě takovou kávu najdete v každé samoobsluze. Vězte, že pražená káva v ceně pod cca 300 korun za kilogram nemůže být ze své podstaty kvalitní,“ varuje šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.
Chyba č.3: Kávová zrnka namelete málo, nebo zbytečně moc
Naopak u espressa, kde probíhá extrakce během desítek sekund, je vhodnější jemné mletí. Jestliže nemáte doma mlýnek, pak si nechte kávu namlít u svého kávového specialisty. Jistě vám poradí také s nejvhodnější hrubostí pro vaši přípravu. Správné namletí čerstvě pražené kávy vám zajistí intenzivní chuť a bohaté aroma.
Chyba č.4: Špatně zacházíte s kávovarem
Ještě více škody na vašem oblíbeném nápoji umí napáchat nedostatečná sanitace zařízení pro napěňování mléka (pokud jej váš kávovar obsahuje). Každý kávovar dále potřebuje občas odvápnit a při údržbě se vyplatí důsledně dodržovat pokyny výrobce.