Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Neumíte uvařit dobrou kávu? Víme co děláte špatně!

Příprava kávy doma není žádná věda. Jen se musíte vyhnout nejčastějším chybám.
3. ledna 2014 | 13:00

Chcete si doma užít skutečně kvalitní kávu s příjemnou vůní a chutí, kterou oslníte i své přátele? Zkuste se vyhnout nejčastějším chybám při její přípravě.

Chyba č.1: Kupujete si nekvalitní kávu

Základem každého dobrého nápoje je vždy kvalitní surovina,vybírejte ji proto velmi pečlivě. Nejsnadnější nákup budete mít ve specializovaných obchodech a lokálních pražírnách s prodejem. Zde můžete obvykle počítat s fundovaným personálem, který vám umí poskytnout bližší informace, která káva pro vás bude ta pravá. V nabídce přitom najdete jak jednodruhové kávy, tak i směsi.

...
Autor: profimedia.cz
Nejdůležitější je, aby zakoupená káva byla čerstvě upražená. Poznáte to podle toho, že velmi intenzivně voní. Kupujte spíše menší balení, které uchovávejte dobře uzavřené v původním obalu nebo dokonale těsnící nádobě, v suchu a při běžné teplotě. Otestujte více druhů káv a najděte si tu, která nejlépe vyhovuje vaší chuti.

Chyba č.2: Vaříte kávu ze směsi nejasného složení

...
Autor: Shutterstock
Český „turek“ má stále mnoho příznivců a řada lidí si bez něj stále nedokáže představit ráno. Důležité je ovšem takovou kávu připravovat z čerstvě upražených a doma namletých zrn.

„Důrazně nedoporučuji kupovat směsi namleté již před několika měsíci, které se prodávají za cenu nižší než, za kterou lze na trhu nakoupit zelená zrnka kávy. Bohužel právě takovou kávu najdete v každé samoobsluze. Vězte, že pražená káva v ceně pod cca 300 korun za kilogram nemůže být ze své podstaty kvalitní,“ varuje šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.

Chyba č.3: Kávová zrnka namelete málo, nebo zbytečně moc

...
Autor: Shutterstock
Různé způsoby přípravy kávy vyžadují jinak namletou surovinu. Pokud používáte například french press, kde se káva zalévá horkou vodou a je následně delší dobu louhována, potřebujete hrubě namleté zrno.

Naopak u espressa, kde probíhá extrakce během desítek sekund, je vhodnější jemné mletí. Jestliže nemáte doma mlýnek, pak si nechte kávu namlít u svého kávového specialisty. Jistě vám poradí také s nejvhodnější hrubostí pro vaši přípravu. Správné namletí čerstvě pražené kávy vám zajistí intenzivní chuť a bohaté aroma.

Chyba č.4: Špatně zacházíte s kávovarem

..
Autor: Shutterstock
Kvalitu kávy a její výslednou chuť do velké míry ovlivňuje i stav kávovaru a mlýnku. Pokud neudržujete zařízení v čistotě, na kávě si moc nepochutnáte. Počítejte s tím, že pražená káva obsahuje olej, který umí zežluknout.

Ještě více škody na vašem oblíbeném nápoji umí napáchat nedostatečná sanitace zařízení pro napěňování mléka (pokud jej váš kávovar obsahuje). Každý kávovar dále potřebuje občas odvápnit a při údržbě se vyplatí důsledně dodržovat pokyny výrobce.

Autor: brig
Video se připravuje ...