Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Šest káv denně? Jak se zbavit závislosti?

Bez šálku kávy nepřežijete? Zkuste s tím bojovat!
20. ledna 2014 | 16:00

Káva je v přiměřené míře zdravá, ale pokud jste schopní fungovat jen díky šesti dopoledním šálkům, máte problém. Zkuste se svou závislostí bojovat. Není to tak těžké, jak by se mohlo zdát.

Díky našim jednoduchým tipům byste se měli závislosti na kávě zbavit poměrně rychle a "bezbolestně". Možná pocítíte lehký kofeinový "absťák", ale výsledek bude stát rozhodně za to.

1. Zapisujte si

Napište si na papír, proč chcete omezit pití kávy. Může to být třeba proto, že velké množství kávy způsobuje úzkost, nespavost nebo vám dokáže pořádně podráždit žaludek. Častým důvodem k odvykání může být také to, že častý nákup kávy se podepíše na obsahu vaší peněženky.

2. Pijte vodu

Vypijte těsně po probuzení sklenici vody, která vám pomůže získat potřebnou energii. Vaše touha po šálku kávy se tak minimalizuje.

Zelený čaj má údajně léčivé účinky
Autor: scom

3. Vyměňte kávu za zelený čaj

Zelený čaj také obsahuje kofein, ale v mnohem menší míře. Zkuste z pití čaje udělat rituál, který nahradí časté popíjení kávy.

4. Získejte energii jinak

Pokuste se potřebnou energii tělu dodat pomocí světla. Hned ráno si rozsviťte a roztáhněte žaluzie. Váš mozek se "nastartuje" mnohem rychleji, než když ráno bloumáte po potemnělém bytě.

...
Autor: Shutterstock

5. Cvičte

Pravidelný pohyb vám zaručí přísun potřebné energie. Navíc sportem "zabijete" volný čas, který byste například strávila čtením novin, ke kterému neodmyslitelně patří popíjení kávy.

6. Ve dvou se lépe táhne

Sežeňte si "parťáka", který se také rozhodl seknout s častým pitím kávy. Společně se podporujte a fanděte si. Uvidíte, že ve dvou to půjde hned mnohem snadněji.