Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Velká ňadra = větší pravděpodobnost rakoviny prsu? Nesmysl!

22. června 2013 | 06:00

Znáte různé strašáky o tom, jak se někdo řízl, zčernala a upadla mu ruka, že někoho rozbolela hlava a do dvaceti minut umřel na mrtvici a tak dále? Podobné nesmysly se povídají i kolem rakoviny prsu. Co je pravda a co nepodložená fámy?

Antiperspirantů se nebojte
Hodně se diskutuje o škodlivosti hliníku, který obsahuje velká většina účinných prostředků proti pocení. Žádný odpovídající výzkum ani vědecké studie ale souvislost mezi jejich používáním a nádory prsů nepotvrdily.

Kojení není samospasitelné
Říká se, že když žena delší dobu kojí, tak ji nádor mléčné žlázy nepostihne. Je sice pravda, že doba kojení i počet kojených dětí riziko zmenšuje, ale bohužel nevylučuje.

Velká ňadra, větší nebezpečí
Na velikosti ňader v souvislosti s rakovinou nezáleží. Nemá to žádnou souvislost. Za zmínku ale stojí fakt, že nadváha naopak rizikem je. A právě nadváha často přispívá k tomu, že i prsa vypadají větší.

Vyztužené podprsenky? Tak to jste v háji!
Další nesmysl. Výztuha podprsenek se dělá tak, že nenasedá na mléčnou žlázu, ale na hrudník. Netlačí ji tedy, a není důvod, aby ňadro poškodila a způsobila rakovinu.

Náraz či úraz rovná se nádor
Úraz nikdy není původcem rakoviny. Často se však stane, že si žena náhodně po nějakém úrazu všimne, že v prsu něco má, a přisuzuje to potom logicky úrazu.

Pravidelné kontroly na mamografu jsou nebezpečné
Hovoří se o tom, kvůli vystavení prsů radiaci. Ozáření má ale tak nízkou intenzitu, že nádor způsobit nemůže. Radiaci jsme ostatně vystaveni i při létání letadlem, a přesto si s ní tělo dokáže poradit a rakovina kvůli tomu nevznikne.

Muži nemůžou rakovinu prsu dostat
Můžou. Riziko mají podstatně menší, protože jejich mléčná žláza je zakrnělá, ale nádor je ohrožuje taky. Mužů u nás onemocní asi tak 45 ročně, žen kolem 7 tisíc.

Mladé ženy nejsou ohrožené
Bohužel, není to pravda. Stále přibývá mladých pacientek, i mladších 25 let. Na kontroly (ultrazvuk) by ženy měly chodit tak od 20 let pravidelně.

Rakovinu dostanou jen ty, které to mají v rodině
Také nesmysl. Přibližně 70 procent žen, které onemocněly, nikoho z příbuzných nádor prsu nepostihl.

Autor: eir