Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Klíšťata nemají prázdniny. Jak se vyhnout encefalitidě?

Nejvíce chráníme naše děti, na sebe zapomínáme
3. července 2013 | 06:00

Trávíte víkend v přírodě, hodně cestujete a nejste očkovaní? Chyba! Klíšťová encefalitida není jediným onemocněním, které přenáší klíště, ale patří právě mezi ty nejzávažnější. Ve chvíli, kdy se klíště zakousne, je pozdě. Očkování vás ochrání a je dostupné po celý rok.

Očkovaných je zoufale málo

V České republice bylo za posledních 40 let hlášeno až 25 % ze všech případů onemocnění klíšťovou encefalitidou na území dnešní Evropské unie. I přesto, že počet nakažených klesá, očkovaných je podle odhadů pouhých 20%.

Chráníme hlavně děti, na sebe zapomínáme

Nejvíce jsou očkovány děti. U lidí v produktivním věku a u starších pacientů, u kterých bývá průběh onemocnění klíšťovou encefalitidou závažnější s častějším výskytem trvalých následků, je proočkovanost mnohem menší. Pouhých 12% lidí je očkováno ve věkové kategorii od 50 - 58 let. To nestačí!

Jak vytočit klíště
Autor: pozornakliste.cz

Zbytečné mýty a pověry

Kolem očkování stále panuje řada mýtů a pověr. Pro ty, kdo stále váhají nebo chtějí očkování odložit až na zimní období, upozorňuje doc. MUDr. Rastislav Maďar z center Očkování a cestovní medicíny Avenier na tyto velmi důležité informace:
 
• Očkování proti klíšťové encefalitidě je možné po celý rok, neexistuje žádný odborný důvod k přerušení nebo odložení očkování v letní sezóně. Právě v teplém období je jeho ochranný účinek nejvýznamnější.  

• V letním období je potřeba zvolit zrychlené očkovací schéma. Druhá dávka se podá již za 14 dní po dávce první. Ochrana proti onemocnění nastupuje nejpozději za 2 týdny po druhé dávce.

• Pokud pacient chytne klíště mezi první a druhou dávkou, počká se s aplikací druhé dávky 1 měsíc, což je maximální inkubační doba pro to, aby se neočkovalo do případné probíhající infekce.

• Přisátí klíštěte mezi první a druhou dávkou nepřináší zvýšené riziko postvakcinačních komplikací ani riziko těžšího průběhu infekce. Naopak, lze očekávat, že hladina protilátek po první dávce pomůže zmírnit závažnost nákazy a zlehčí průběh infekce. Proto i jedna dávka vakcíny je lepší než žádná.

Kam na očkování?

Nechcete-li mít nepříjemné vzpomínky na pobyt v přírodě, nechte se co nejdříve očkovat u svého praktického lékaře nebo ve specializovaných očkovacích centrech. Na očkování přispívá většina zdravotních pojišťoven, konkrétní výši příspěvků najdete na www.pozorkliste.cz.

Autor: ema