Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nebezpečný sex: Hrozí vám rakovina, demence i ochrnutí!

  • Bez sexu si život nedovedeme představit, ale věděli jste, že vám tahle "zábava" může způsobit i  zánět mozku, demenci, ochrnutí či slepotu?
    6. června 2013 | 07:00

    Rakovina kvůli orálnímu sexu?! Po překvapivém prohlášení hollywoodské hvězdy Michaela Douglase (68), že právě orální sex způsobil jeho onemocnění, se mnozí ptají: Co vlastně sexem riskujeme? My vám to prozradíme!

  • HPV (Human papillomavirus) - lidský papillomavirus

    sex
    Autor: Shutterstock.com

    Tento virus proniká kůží nebo sliznicí a infikuje ji. Ve většině případů nevyvolá žádné onemocnění a po několika měsících zmizí sám.

    Je známo asi 100 typů HPV, z nichž 40 se vyskytuje pouze v oblasti genitálií. Pouze 12 z nich může způsobit rakovinu krku, anální a krku rakoviny. Ale dříve, než mohou způsobit rakovinu vypukne, žádné viditelné příznaky. Ostatní tipy mohou vést k nepříjemným komplikacím, kterými jsou například genitální bradavice (hnědo-červené uzlíky). Alarmující je skutečnost, že je infikována každá čtvrtá žena pod třicet let, 5 procent mužů má virus v hltanu.

    Jak se přenáší: HP viry jsou přenášeny při vaginálním a análním styku. Při orálním styku (muž uspokojuje žena orálně) se muž může nakazit od ženy. Naopak je to velmi vzácné, i když lékaři nedokáží vysvětlit proč. HP viry mohou být přeneseny i dotykem či kontaktem s kontaminovanými předměty (sexuálními hračkami).

    Jak se chránit: Kondomy snižují pravděpodobnost přenosu. Stoprocentní ochranu ale nezaručí, protože nepokrývají všechny postižené sliznice. Očkování před prvním pohlavním stykem je zřejmě nejjistější ochranou.

    Jak ho léčit: Test na HP-virus u žen může provést gynekolog, u mužů se test provádí jen zřídka. Neexistuje však žádná léčba, která dokáže HP viry zničit.

  • HIV (Human Immunodeficiency Virus) - virus lidské imunitní nedostatečnosti

    Bez sexu si život nedovedeme představit, ale věděli jste, že vám tahle "zábava" může způsobit i zánět mozku, demenci, ochrnutí či slepotu?
    Autor: Shutterstock.com

    AIDS je souborem příznaků a infekcí, které jsou následkem oslabení a poškození imunitního systému člověka virem HIV.

    Jak se přenáší: Při vaginálním, análním a orálním sexu, případně jakékoliv jiné praktice, během které dochází ke styku sliznic se sexuálními sekrety nebo krví. Riziko přenosu viru HIV při nechráněném vaginálním a análním styku je jedno procento. Orální sex je méně riskantní.

    Jak se chránit: Kondomy poskytují nejbezpečnější ochranu.

    Jak ho léčit: Současná lékařská věda není schopna AIDS vyléčit, ale při kombinované léčbě moderními virostatiky dokáže oddálit jeho propuknutí a zpomalit jeho průběh.

  • Kapavka

    sex
    Autor: Shutterstock.com

    Bakterie kapavky infikuje sliznici močové trubice, pochvy, konečníku, nebo krku. Projevuje se hnisavým výtokem z močové trubice, bolestí při močení. Pokud infekce není včas rozpoznána (u žen onemocnění často probíhá bez příznaků), hrozí neplodnost.

    Jak se přenáší: Vaginálním, orálním a análním sexem.

    Jak se chránit: Používáním kondomu.

    Jak ho léčit: Prokázat kapavku je možné stěrem nebo ze vzorku moči. Vyléčit jí "zatím" pomáhají antibiotika. Světová zdravotnická organizace (WHO) však důrazně varuje před antibiotickou rezistencí, která se v důsledku jejich nadužívání začíná projevovat.

  • Genitální opar

    sex
    Autor: Shutterstock.com

    Herpes virus infikuje sliznice a způsobuje svědění kůže a bolesti v genitální, anální a oblasti úst. I když onemocnění přeléčíte, může se vždy vrátit, protože viry zůstávají už navždy v těle.

    Jak se přenáší: Při kontaktu s čerstvými vlhkými puchýřky ke kterému může dojít nejen při vaginálním, orálním a análním sexu, ale i při pouhém líbání.

    Jak se chránit: Částečně se lze chránit použitím kondomu. Virus se však může nacházet i v oblastech, které kondom nezakrývá. Vzhledem k tomu, že nakazit se lze i zprostředkovaně, ani úplná sexuální abstinence vám nezaručí, že se touto nemocí nikdy nenakazíte.

    Jak ho léčit: Genitální herpes je diagnostikován stěrem z váčků s tekutinou. Pomohou antivirové tablety. Ale ani včasná léčba prvotní infekce nezabrání jejímu přechodu do skrytého stadia, či opakování nemoci.

  • Chlamydie

    Co když má váš muž jiné sexuální fantazie než vy?
    Autor: Shutterstock.com

    Tyto bakterie infikují močovou trubici, prostatu, nadvarlata, dělohu, vejcovody, nebo děložní hrdlo. Infikování u dospívajících dívek, které často proběhne bez povšimnutí, může vést až k neplodnosti. Příznakem může být bolest kloubů.

    Jak se přenáší: Vaginálním, análním a orálním sexem.

    Jak se chránit: Pozor! V tomto případě vás ani kondom neochrání na sto procent.

    Jak ho léčit: Při prvních příznacích (svědění v oblasti genitálií, pálení při močení, hnisavý výtok, bolest kloubů bez příčiny) navštivte neprodleně lékaře (gynekologa/urologa nebo dermatologa)! Ten provede test stěru nebo vzorku moči. Chlamydie mohou být léčeny antibiotiky, je ale bezpodmínečně nutné, aby se léčbě podrobil i partner.

  • Syfilis

    Neklape vám to v posteli? Možná za vše může porno!
    Autor: profimedia.cz

    Počet případů nákazy syfylitidou vzrostl v posledních čtyřech let o 60 procent! Bakterie se do těla dostávají přes kůži nebo sliznice v těle a v lymfatických uzlinách. Pak se prostřednictvím lymfatického systému a krevního oběhu šíří do celého těla. Zasaženy mohou být všechny orgány i centrální nervový systém. První příznaky mohou zahrnovat zčervenání pokožky, otoky lymfatických uzlin. Onemocnění může způsobit dlouhodobé škody jako zánět mozku, demence, ochrnutí a slepota.

    Jak se přenáší: Vaginálním, orálním a análním sexu, a také líbáním.

    Jak se chránit: Kondom snižuje riziko. Protože ale bakterie pronikají i sliznicemi, stoprocentní ochrana neexistuje.

    Jak ho léčit: Přítomnost bakterií je prokazována stěry a krevními testy. Aplikuje se penicilin. Přeléčen musí být i partner.

Klíčová slova:  sex
Diskuse ke článku
.