Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jídlo jako lék: Štíhlí a zdraví díky Jin a Jang

9. dubna 2013 | 10:30

Čínská medicína se zásadami Jin a Jang k obnovení rovnováhy v lidském těle úspěšně řídila přibližně čtyři tisíce let. Proč to tedy nezkusit. Jen energeticky správně vyvážená strava posílí váš organismus, dá mu sílu bránit se nemocem a navíc vám pomůže zhubnout.

Jste stále unavení, chytíte každý vir a bakterii, které kolem vás jen prolétnou nebo máte problémy s váhou? Problém hledejte v nevyváženém organismu.

Podle tradiční čínské medicíny jsme zdraví tehdy, pokud jsou principy jin a jang v našem těle v harmonii – v přirozeném a vyváženém vztahu. Když jedna síla příliš vzroste, systém vykolejí, a my onemocníme.

Tradiční čínská medicína stojí na učení o Jinu a Jangu už tisíce let. I ve výživě využívá protikladné a doplňující se energie Jinu a Jangu, termického působení potravin na náš organismus.

říme podle Jin Jang
Autor: profimedia.cz

Podle principů tradiční čínské medicíny se charakter stravy musí řídit prouděním energie v přírodě. Na jaře energie stoupá, vrcholu dosahuje v létě a pak začíná její sestup.

Na jaře proto začněte se stravou jinového charakteru, která bude vrcholit v horkém létě. Na podzim by se v ní měly začít objevovat stále důsledněji jang prvky, aby v zimě dosáhly naprosté převahy.

Horké (jan) potraviny vás chrání před chladem. Podle čínské medicíny jsou ve svém energetickém působení extrémem zvyšujícím v těle jang, proto bychom je měli používat s rozvahou a v malých množstvích. Při velké spotřebě však vytvoří velmi rychle stav vnitřního horka.

Studené (jin) naopak ochlazují, což může být v létě žádoucí, ale jejich přemíra oslabuje sílu jang. Právě této energie ovšem tělo v zimě potřebuje zvýšené množství.

Základ stravy by měly tvořit potraviny neutrální. Budují naši základní energii a současně regulují přebytky a nedostatky jinu a jangu. Po jídle z biologicky plnohodnotného obilí a vařené zeleniny, doplněného vhodnými bylinkami, se budete cítit spokojeně a nebudete mít potřebu mlsat.

Ananasový salát
Autor: isifa.com, Lacná jedlá, vydavatelství Ringier Slovakia
Jin potraviny - chladící

mléko, alkohol, cukr, olej, ovocné šťávy, tropické ovoce, zelenina (petržel, cibule, ředkev, salát, kapusta, zelí, celer, hrášek, houby, špenát, fazolky, okurky, česnek, brambory, rajčata, lilek), luštěniny (čočka, fazole, hrách, sója), obilí (ječmen, žito, kukuřice, obilné klíčky, rýže), rafinované potraviny (průmyslově upravené), většina potravinářských přídatných látek s chemickou povahu, umělá sladidla, většina léků

Jang potraviny - zahřívací

drůbež, vejce, máslo a ostatní tuky, maso (skopové, jehněčí, vnitřnosti), sůl, ryby, sýr, ovesná kaše, rýže, jáhly, pohanka, sója, zelenina (česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest, chilli papričky – udržují v organismu nejen teplo, ale povzbuzují chuť k jídlu, odstraňují zácpu a zrychlují metabolismus), koření – čím ostřejší, tím vyšší má zahřívací efekt (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín), semena (mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka), sušené ovoce, nápoje

Neutrální potraviny

hovězí a telecí maso, divočina, mořské plody, med, celozrnné obiloviny a pečivo z nich

Bulgur s rajčaty a jarní cibulkou
Autor: Shutterstock.com
Šťavnatá zeleninová pánev s pšenicí

Připravte si osvěžující jarní pokrm, který doplňuje jin a vytváří potřebné šťávy.

Ingredience:
pšenici nebo pšeničný bulgur, sezamový olej, cuketa, jarní cibulka, rajče, pepř, sůl, bílý jogurt, zelená petrželka

Postup:
Pšenici nebo bulgur uvaříte podle návodu na obalu. Na lžíci sezamového oleje krátce poduste pokrájenou cuketu, rajče a jarní cibulku a promíchejte s uvařenou pšenicí (bulgurem). Hotový pokrm osolte a opepřete, přidejte do něj polévkovou lžíci bílého jogurtu a posypejte nasekanou petrželovou natí.