Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hit jara: Uvařte si pampeliškový med! Je levný, rychlý a hlavně vynikající

Pampeliškový med
16. května 2013 | 09:06

Voňavý, slaďoučký, plný slunce. "Med" z pampeliškových květů si z dětství pamatujeme snad všichni. Je skvělý na oslazení čaje, pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. A jeho příprava je tak snadná.

Pampelišky by měly být z čistého prostředí, dál od silnice. Sbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíc rozvité. Doma je pak krátce properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz. Pak už se můžete pustit do přípravy.

Jak na to

 

Budete potřebovat:
300 velkých, plně rozvinutých květů pampelišky
1 kg cukru
2 citróny

 

Postup:

 

Květy pampelišek nasypejte do hrnce a zalijte litrem vody. Přiveďte k varu a povařte 10 minut. Přidejte na kousky i s kůrou nakrájené citróny a odvar nechte 24 hodin luhovat.

 

Druhý den odvar přeceďte přes plátno, z květů i citrónů vymačkejte co nejvíce tekutiny a do přecezeného odvaru přidejte cukr. Roztok znovu vařte, a to půl až tři hodiny, podle toho, jak hustý a zkaramelizovaný sirup si přejete získat. Občas jej promíchejte vařečkou a hustotu zkoušejte na malém, vychladlém vzorku.

 

Horký pampeliškový med nalijte do připravených sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem jako džem, aby se víčka dobře chytla.

Pampeliškový med
Autor: Shutterstock.com

Video se připravuje ...