Pampelišky by měly být z čistého prostředí, dál od silnice. Sbírejte je nejlépe před polednem, když jsou květy nejvíc rozvité. Doma je pak krátce properte pod proudem studené vody. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz. Pak už se můžete pustit do přípravy.
Jak na to
Budete potřebovat:
300 velkých, plně rozvinutých květů pampelišky
1 kg cukru
2 citróny
Postup:
Květy pampelišek nasypejte do hrnce a zalijte litrem vody. Přiveďte k varu a povařte 10 minut. Přidejte na kousky i s kůrou nakrájené citróny a odvar nechte 24 hodin luhovat.
Druhý den odvar přeceďte přes plátno, z květů i citrónů vymačkejte co nejvíce tekutiny a do přecezeného odvaru přidejte cukr. Roztok znovu vařte, a to půl až tři hodiny, podle toho, jak hustý a zkaramelizovaný sirup si přejete získat. Občas jej promíchejte vařečkou a hustotu zkoušejte na malém, vychladlém vzorku.
Horký pampeliškový med nalijte do připravených sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem jako džem, aby se víčka dobře chytla.