Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dietolog NATURHOUSE radí: Cholesterol – hodný sluha, ale zlý pán

Jana Jarošová je jednou ze čtyř hlavních dietoložek NATURHOUSE, která se cholesterolem a řešením jeho vlivu na lidský organizmus dlouhodobě zabývá.
9. května 2012 | 09:29
Prezentace klienta |

O cholesterolu se často hovoří v souvislosti s chorobami srdce a cév. Co je to cholesterol, proč Češi nejčastěji umírají na choroby srdce a cév a co s tím mohou dělat, odpovídá Jana Jarošová z dietetického centra NATURHOUSE v obchodním centru Mercury v Českých Budějovicích. Tato odbornice je jednou ze čtyř hlavních dietoložek NATURHOUSE, která se cholesterolem a řešením jeho vlivu na lidský organizmus dlouhodobě zabývá. 

O cholesterolu se v poslední době hodně hovoří. Proč?

O cholesterolu se nejčastěji hovoří v případě, kdy krevní testy odhalí jeho vysokou koncentraci. Zvýšená hladina cholesterolu zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob, jako jsou například nemoci oběhové soustavy, cukrovka a jiné.

Co to vlastně cholesterol je?

Cholesterol je řazen mezi lipidy, tedy látky tukové povahy, které se přirozeně tvoří v lidském těle. Je stavebním kamenem buněčných membrán a hormonů jako je estrogen a testosteron. Okolo 80 % cholesterolu je produkováno v játrech, zbytek získáváme z naší stravy.

V dietetických centrech NATURHOUSE každého klienta obslouží zdvořilý a laskavý personál.
Autor: NATURHOUSE

Proč je zvýšená hladina cholesterolu tak nebezpečná?

Příliš mnoho cholesterolu v krvi představuje hlavní rizikový faktor pro choroby srdce a cév, jako je například ischemická choroba srdeční, lidově řečeno infarkt. Tato onemocnění představují hlavní příčinu úmrtí v České republice. Každý rok okolo 52 % Čechů zemře na nemoci oběhové soustavy.

Cholesterol má ale také pozitivní účinky.

Samozřejmě, například pomáhá při výrobě žluči, je důležitý pro metabolismus tuků rozpustných vitamínů, včetně vitamínů A, D, E a K. Podílí se na syntéze vitamínu D za přispění slunečního záření dopadajícího na pokožku.

Pobočka NATURHOUSE v OC Mercury v Českých Budějovicích, kde Jana Jarošová působí.
Autor: NATURHOUSE

Moje obvodní lékařka hovoří o „hodném“ a „zlém“ cholesterolu. Můžete to více popsat?

Obecně rozeznáváme dva druhy cholesterolu – LDL a HDL. LDL cholesterol je často označován jako „špatný“ cholesterol. Jeho vysoká hladina významně zvyšuje riziko kornatění tepen. HDL cholesterol se nazývá „dobrým cholesterolem“. Jeho úkolem je odvádět přebytek tuku do jater, takže brání jeho usazování v tepnách. Doporučená hladina celkového cholesterolu je stanovena pod 5,0 mmol/l, pro osoby s kardiovaskulárními potížemi se doporučuje méně než 4,5 mmol/l. Zvýšená hladina LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l) totiž způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří sklerotické pláty. Tím cévy ztrácejí pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve. Bohužel v současné době má až 70 % české populace vyšší hladinu cholesterolu, než je žádoucí.

To je dost hrozivé. Je možné hladinu cholesterolu v krvi snížit? Pokud ano, jak?

Určitě, nejsnadnější cesta je změnit stravovací návyky. Doporučuji omezit přísun potravin živočišného původu, vynechat vnitřnosti, masné výrobky jako jsou salámy, paštiky, párky, ale také tučná masa, tavené sýry a smetanové mléčné výrobky. Vhodné je naopak zařadit do jídelníčku kvalitní rostlinné oleje, nejlépe olivový a řepkový, zvýšit spotřebu zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků a luštěnin. Nezapomeňte také na pravidelnou konzumaci ryb. Příkladem by nám měla být strava a stravovací návyky středomořských národů, jejichž obyvatele zvýšená hladina cholesterolu trápí v mnohem menší míře než náš. Tipy, jak se zdravě stravovat inspirované středomořskou kuchyní, najdete například na webu www.naturhouse-cz.cz/metoda-naturhouse.

Tým čtyř hlavních dietoložek NATURHOUSE.
Autor: NATURHOUSE

Stačí tedy pro snížení hladiny cholesterolu změna jídelníčku?

Ne tak docela. Určitě doporučuji zvýšit fyzickou aktivitu, a pokud Vás trápí nadváha, tak zhubnout. V boji proti zvýšené hladině cholesterolu Vám mohou také pomoci určité druhy potravin a jejich složky, které na snížení cholesterolu příznivě působí. Jde například o artyčok, houbu shiitake, smilax lékařský nebo chitosan. Složky, které obsahují, jsou přítomné také v našich exkluzivních doplňcích stravy. Jídelníčky podle zásad středomořské kuchyně získáte zdarma v našich dietetických centrech, kterých je v současné chvíli více než 40 ve všech regionech České republiky. Nejbližší pobočku naleznete na zde: www.naturhouse-cz.cz/pobocky

Děkujeme za poskytnutí rozhovoru.

tel: 273 132 614

www.naturhouse-cz.cz

info@naturhouse-cz.cz