Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zpověď anorektičky: Před smrtí mě zachránila vyzáblá toulavá kočka

17. dubna 2012 | 06:11

Ashley Ransley (25) vážila při výšce 183 cm pouhých 49 kilogramů. Pak našla podvyživenou kočku a začala ji krmit. Tím se jí podařilo porazit také svůj problém s jídlem.

Ashley Ransley z amerického Michiganu měla ve dvaceti letech váhu jako ve svých dvanácti, jen 49 kilo.

U dívky menšího vzrůstu by se to nezdálo divné, ale Ashley je vysoká 183 cm, tedy žádný drobeček. Lékaři ji proto varovali, že když nezačne jíst, hrozí jí srdeční kolaps.

V nejhorších chvílích, kdy už svůj život vzdávala, se objevila nečekaná zachránkyně. Stejně podvyživená kočka. Ashley se upnula na její léčbu a s ní nevědomky začala léčilt i sebe.

Nad svým stavem ztratila kontrolu

Ashley měla při výšce 183 centimetrů váhu jen 49 kilo!
Autor: profimedia.cz
Problémy s jídlem začala mít už v pubertě, a když v roce 2006 nastoupila ke studiu psychologie na michiganské univerzitě, klesla její váha na kritické minimum.

 Při běžné prohlídce jí byl naměřen abnormálně nízký tlak a projevy srdeční arytmie. Šlo jí vážně o život!

Protože Ashley nechtěla znepokojit své rodiče, utápěla se ve svém problému sama. Tím však nad ním ztratila úplně kontrolu a musela briskně nastoupit na léčení.

“Nedělala jsem to ovšem pro sebe, jen jsem nechtěla zarmoutit své blízké. Léčit jsem se tedy šla.” V nemocnici strávila čtyři měsíce a přibrala na 74 kilo!
Ashley vykrmila kočku Riely z 1,3 kila na 5 kilo a sebe ze 49 kil na 73!
Autor: profimedia.cz

Byla rozhodnutá zemřít

Ovšem hned jak nastoupila zpět na univerzitu, její váha zase začala rapidně klesat.

Ashley Ransley našla podvyživenou kočku a spolu s ní konečně začala sama jíst.
Autor: profimedia.cz
“Úplně jsem to vzdala. Byla jsem rozhodnutá zemřít vyhladověním. Tím, že jsem byla už dospělá, nikdo jiný mě přede mnou samotnou nemohl zachránit. Jedině se soudním rozhodnutím. To také navrhoval můj terapeut,” přibližuje Ashley.

K tomu naštěstí ale nemuselo dojít. V jejím životě se totiž objevila kočka Riely, jak ji Ashley pojmenovala. Přišla k ní sama vyzáblá a vyhladovělá.

“Myslela jsem si, že je to ještě kotě, jak byla malá a hubená. Veterinář mi ale sdělil, že je už dospělá, jen extrémně podvyživená. Vážila pouhá 1,3 kila,” vzpomíná žena.

Zachránila jsem ji a ona mě

Ashley se upnula na to, aby kočku zachránila. Tím postupně začala zachraňovat i sebe. “Jak jsem se soustředila na to, abych ji pravidelně krmila a dostala na zdravou váhu, přestala jsem postupně stále méně hlídat to, abych nejedla.”

Sama tedy začala jíst spolu s kočkou, dělila se s ní o své jídlo. "Když na mě přišla slabá chvilka, nebo jsem měla potřebu nadměrně cvičit, rozptýlila jsem se s ní při hře,” doplňuje.

A tak se obě společně začaly uzdravovat. “Už jsem nechtěla zemřít, bylo mi stále lépe. Začala jsem ji nazývat mojí ozdravnou kočkou.”
Nyní Riely váží úctyhodných 5 kilo a Ashley si udržuje váhu 73 kilogramů.  

“Jsem šťastná, že jsem se díky ní uzdravila. Mám Riely moc ráda a chci tu pro ni být, i když vím, že ona tu pro mě navždy nebude. Ale je ten hlavní důvod, proč každý den bojuji. Zachránila jsem jí život a ona ho zachránila mě,” usmívá se Ashley


Autor: INT, bak