Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dietolog NATURHOUSE radí: Obezita trápí Čechy stále víc, ale dá se proti ní bojovat!

11. dubna 2012 | 11:13
Prezentace klienta |

Je obezita jen pár kilogramů navíc? Estetický problém? Překážka při sportu? „Omyl! Obezita je nemoc. Je to vážné metabolické onemocnění, které způsobuje celou řadu dalších chorob. Podílí se na vzniku a rozvoji mnoha civilizačních onemocnění,“ říká výživová poradkyně Mgr. Eva Straškrábová z dietetického centra NATURHOUSE v Berouně, která je jednou ze čtyř hlavních dietoložek NATURHOUSE a která se obezitou a její léčbou dlouhodobě zabývá.

 

Slovo obezita se na nás valí z televize, rádií i časopisů. Co to ale obezita vlastně je?

Obezita je u nás všeobecně známé slovo. Popisuje stav, kdy hmotnost člověka výrazně překračuje ideální úroveň. Obecně se dá říci, že obezita není nic jiného, než nadměrné množství tělesného tuku a vody v těle.

Mnoho lidí, které obezita trápí, říká, že s ní nemůže nic dělat, že to je dědičné. Je to pravda?

Na světě žije více než miliarda lidí s nadváhou, z toho je 300 milionů obézních. Víme, že obezita je zhruba ze 40 % podmíněna geneticky. Je tedy pravda, že u dětí obézních rodičů je vyšší pravděpodobnost, že budou mít také sklony k obezitě. Neplatí ale, že s tím nemohou vůbec nic udělat. Je vědecky dokázáno, že více než dědičnost má na obezitu vliv špatný příklad v rodině a nevhodné stravovací návyky z dětství. To jsou ale aspekty, které se dají při troše úsilí efektivně ovlivnit a jejich vliv eliminovat.

Jak mohu zjistit, zda je má váha v pořádku, zda mám nadváhu, nebo se již u mě jedná o obezitu?

O obezitě mluvíme tehdy, je-li tělesná hmotnost člověka o 20 a více procent vyšší než jeho ideální váha. Tomu odpovídá index tělesné hmotnosti BMI vyšší než 30 bodů.

Autor: NATURHOUSE

Dobře, ale jak zjistím své ideální BMI? Existují nějaké tabulky?

Každý si může své BMI snadno vypočítat tak, že svou hmotnost v kilogramech vydělí druhou mocninou své výšky v metrech. Optimální BMI se pohybuje v rozmezí 20 až 25 bodů. Pokud je BMI mezi 25 a 30 body, hovoříme o nadváze. O obezitu jde, pokud se hodnota BMI nachází mezi 30 a 40 body. Překročí-li ale 40 bodů, jedná se o těžkou obezitu s velmi vysokými zdravotními riziky. Spočítat si své BMI můžete také například na váhové kalkulačce: http://www.naturhouse-cz.cz/vahova-kalkulacka.

Často se hovoří o mnoha příčinách obezity. Co je ale tím hlavním důvodem?

Příčin, proč lidé nejsou schopni udržet svou hmotnost ve zdravých mezích, je několik. Je ale těžké určit, co je příčinou hlavní. Bezesporu má na obezitu zásadní vliv nadměrný příjem potravy a především tuků. Dalším faktorem je nedostatek pohybu. Příčinou obezity je také nepravidelné stravování.

Mohu na sobě běžným pozorováním zjistit, že již na tom nejsem v tomto ohledu úplně dobře?

Jistě. Většinou se nadměrná váha projevuje zadýcháváním při fyzické námaze, zvýšeným pocením, bolestmi kloubů nebo páteře. Z estetického hlediska je to visící břicho nebo křečové žíly. Nejzávažnější a nejzákeřnější jsou ale zdravotní dopady obezity na látkovou přeměnu, srdce a cévní systém. To však pouhým pozorováním člověk nezjistí. Z těchto poruch pramení celá řada zdravotních problémů počínaje sníženou výkonností nebo zvýšenou únavou až po špatné držení těla. K závažným komplikacím obezity patří také onemocnění srdce a cév, vysoký krevní tlak, cukrovka, ateroskleróza, degenerativní změny kloubů a páteře, psychické poruchy nebo i gynekologické problémy.

Dobře, ale existuje způsob, jak s obezitou bojovat?

Obezita je lékaři klasifikována jako chronická nemoc. Je proto rozumné se poradit s odborníkem. Pokud opravdu chcete s nadváhou bojovat, případně ji na celý život porazit, budete to ale vždy především Vy, kdo bude hnací silou celé léčby. Ostatní Vám mohou být pouze nápomocni. Navíc, v současné chvíli působí v celé České republice více než 40 dietetických center NATURHOUSE, kde Vám zdarma poradí, jak co nejúčinněji bojovat proti obezitě. Nejbližší pobočku ve Vašem regionu naleznete zde: http://www.naturhouse-cz.cz/pobocky.

Autor: NATURHOUSE

Setkala jste se během své praxe i se „ztracenými případy“?

To víte, že ano. Nejčastěji se jedná o časově vytížené lidi, kteří zkusili několik diet, ale žádná z nich neřešila příčinu. Proto je bylo nutné naučit pravidelnému stravování a pitnému režimu. Když k tomu přidali lehký pohyb a naše produkty, výsledky byly ohromující. Pro příklad, jeden můj klient, který se řadu let potýkal s obezitou, za sedm měsíců dodržování zásad NATURHOUSE shodil 32 kg. Když pak jeho obvodní lékař viděl výsledky krevního obrazu, upravil mu dávky léků na vysoký krevní tlak i cholesterol. Uznejte, že to už je motivace k tomu zhubnout.

Děkujeme za poskytnutí rozhovoru.

Podrobnější informace získáte na: www.naturhouse-cz.cz.