Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Anorektická Kristýna: Nejdřív jsem nejedla, pak se řezala žiletkou

26. března 2012 | 15:54

Anorexie si vybírá v dnešní době stále častěji daň. O tom, jaké může mít i konce, vypráví příběh sedmnáctileté Kristýny. I když o konci naštěstí mluvit nemusíme, protože to vypadá, že se s nemocí po všech útrapách zdárně poprala.

Už na začátku puberty si Kristýna připadala tlustá. Vedle velmi štíhlé kamarádky, která mohla sníst, na co přišla, a nebylo to ani vidět, měla komplexy.

Popravdě zbytečně. Vždyť 52 kilo na 168 cm výšky OPRAVDU není moc...

Dívku tedy nakonec nenapadlo nic lepšího, než úplně přestat jíst. Ze dne na den.

Omdlévání, vztek, prudké hubnutí...

Důsledky hladovky byly tvrdé. Kila šla Kristýně dolů příliš rychle.

„Z hladu jsem párkrát omdlela, ve škole mi dělalo potíže soustředit se na výklad, najednou se u mě objevovaly záchvaty vzteku, které střídala naprostá apatie.“

„Po měsíci to vyvrcholilo tím, že mě v noci přepadly hrozné křeče, já kvílela bolestí, což vzbudilo mámu,“ vypráví Kristýna svůj smutný příběh.

Matka zavolala sanitku a dívka skončila v nemocnici. Lékaři jí diagnostikovali zauzlení střev a pochopitelně i příznaky anorexie.

Jídlo pacientka v sobě neudržela žádné, a tak skončila na kapačkách. Matka vlastně až tehdy zjistila, že stav Kristýnky je vážný a že jde o mentální anorexii...

Léčebné kalorické bomby

Dívka později pokračovala v léčbě na oddělení psychiatrie. „Tam to nebyl žádný med. Musela jsem jíst i knedlíky a další kalorické bomby. Po téhle terapii šla kila zase nahoru, za měsíc byla k mé nelibosti na stejné hodnotě jako předtím.“

„Ze své ,tloušťky‘ jsem měla stále větší deprese a nikdo mi nedokázal vysvětlit, že zbytečně,“ vzpomíná na zlé časy Kristýna.

Lady GaGa byla vyzývavě oblečená
Autor: Profimedia.cz
Pomohla i Lady Gaga

Když se konečně dostala domů, věděla, že bude muset „sekat latinu“. Lékaři jí totiž řekli, že jestli se její váha dostane pod 45 kilo, musí zpět do nemocnice.

„Toho jsem se opravdu bála. Naštěstí mi tehdy pomohl i bratr, který mi při televizním klipu písničky Lady Gaga řekl: „Vidíš ten její kotel a nemožně tlustý stehna? A je slavná a kluci jsou z ní hotový, tak už neblbni!“

Lady GaGa ukázala svalnatý zadek
Autor: Profimedia.cz
Ona taková fakt je a od něj, vrstevníka, jsem pravdu konečně vzala. Pak jsem si i našla kluka a svět byla zase růžový. Bohužel se to zase zvrtlo.

Doba sebepoškozování

S Kristýnou se přítel rozešel kvůli jiné dívce. To ji znovu stáhlo dolů.

„Opět zaúřadovala moje nešťastná povaha, prostě si všechno moc beru, když mi někdo ublíží, nehledám chybu v něm, ale v sobě.“

„Takže místo abych si řekla, že byl bezcharakterní hajzl, svalovala jsem všechno na svůj neatraktivní vzhled a trápila se tím. Jednou v noci, když na mě přišla nejhorší deprese, jsem se poprvé řízla do ruky. Abych duševní bolest přehlušila tělesnou."

"Tak začalo mé sebepoškozování. Trochu se mi ulevilo a počet jizev se začal pomalu zvyšovat. Nejvíc jsem se bála, aby na mé řezání nikdo nepřišel,“ vypráví dívka. Nakonec to ale matka jednoho dne zjistila.

Pomoc od psychotronika?

Matka chtěla dceru odvézt opět na psychiatrii, byla vyděšená. Kristýna ji ale uprosila, ať to s ní ještě jednou zkusí. Na radu známých zašly za psychotronikem.

„Jeho metoda spočívá v tom, že to, co ti vadí, přijmeš, a tím se toho zbavíš. U mě prý šlo o nedostatek sebevědomí, přecitlivělost a vztahovačnost. Já si pak uvědomila, že nejsem ošklivá, ale i kdybych byla, je mi to úplně jedno, krása se stejně časem vytrácí."

"Naštěstí jizvy nejsou hluboké, přece jen jsem byla začátečnice, takže snad časem vyblednou, i když pár jich asi na památku mé blbosti zůstane,“ uzavírá své vyprávění jedna z těch nešťastnic, kterým se podařilo nad smrtelně nebezpečnou nemocí zvanou mentální anorexie zvítězit.

Autor: Jan Janula/Blesk zdaví, Kbak