Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zpověď anorektičky: Žila jsem z kávy, dietní koly a žvýkaček, říká bývalá královna krásy

23. března 2012 | 06:27

Tři roky zápasila s mentální anorexií. Bylo jí teprve 12, když si odvykla jíst. Nyní se Kirsten Haglund (23) snaží před nemocí varovat jiné dívky.

Do jejího jídelníčku patřilo pouze kafe, dietní kola a žvýkačky. Miss Amerika z roku 2008 Kirsten Haglund byla tehdy obyčejná dívka z amerického Michiganu. Neměla sen prorazit v modelingu, či soutěži krásy. Jen chodila do baletní školy a chtěla být jako proutek, stejně jako ostatní baletky.

„Dělala jsem to , jako jiné holky. Skoro všechny jsme vyhazovaly své obědy, nic jsme nejedly. Myslela jsem, že když budu hubená, budu v baletu úspěšnější,“ vzpomíná na nebezpečně naivní motivaci Kirsten.

Není žádným tajemstvím, že baletky a tanečnice jsou tlačené do extrémní štíhlosti, proto právě ony nejčastěji zápasí s poruchami stravování. Bulimie, anorexie jsou součástí jejich života. Stejné to bylo i na této baletní škole. A tak 173 cm vysoká kráska za tři roky zhubla 14 kilo, tím se dostala na bizarní váhu 26 kilogramů!

Jíst? To bychom vypadaly divně

K přežití jí stačilo 900 kalorií denně, což není ani polovina doporučeného příjmu dospívajících dívek. „Občas jsem si dala i kousek zeleniny, či ovoce, nebo snědla lžíci burákového másla,“ přibližuje další „pestrost“ svého jídelníčku.

Bývalá Miss Amerika Kirsten Haglund se přiznala k anorexii, nyní protí ní varuji v kampani
Autor: profimedia.cz
Věděla, že s ní něco není v pořádku, jen s tím prý nedokázala nic dělat. Brzy se to však odrazilo i na jejím běžném životě.

Odmítala jíst kdekoliv na veřejnosti. „Stalo se to prostě takovou společenskou součástí života baletek. Kdybychom jedly jako normální lidé, vypadaly bychom divně,“ vzpomíná.

Léčila se dva roky

Nakonec naštěstí zasáhla její matka, která ji dovedla k lékaři. Byla z vyzáblosti své dcery zděšená a došlo jí, že tu jde o život.

Trvalo celé dva roky, kdy se Kirsten učila znovu „jíst normálně“. Obsahovalo to sezení s psychology, specialisty na výživu a dalšími lékaři. Do svých 17 let byla vlastně pod přísným lékařským dohledem. „Nebylo to vůbec snadné,“ dodává mladá žena.

Bývalá Miss Amerika Kirsten Haglund se přiznala k anorexii, nyní protí ní varuji v kampani
Autor: profimedia.cz

Titul Miss Amerika vyhrála v 19 letech. To už měla nad nemocí vyhráno – i když, jak sama podotýká, „vyhráno není nikdy“.

Právě proto také využívá své známé tváře, aby před mentální anorexií varovala jiné dívky.

„Vím, že když jim povím svůj příběh, kolik úsilí mě stálo uzdravit se, hodně jich od podobných nápadů odradím. To bude můj další úspěch,“ uzavírá Kirsten.

Autor: INT, bak