Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chůze chrání ženy před řídnutím kostí, lékaři radí chodit se psem

Cobbe
6. srpna 2009 | 09:46

Chůze chrání ženy před řídnutím kostí, které se urychluje po padesátce, kdy přestávají působit ženské hormony. Pravidelný pohyb totiž zpevňuje svaly, a tím i kosti, které jsou pak méně náchylné ke zlomeninám.

Řada odborníků na léčení osteoporózy radí ženám, aby si pořídily psa a chodily s ním na dlouhé vycházky. Péče o zvířecího mazlíčka navíc dá jejich životu řád, až odejdou do důchodu.

U žen přichází menopauza mezi 49. a 51. rokem, změny v hladinách hormonů se objevují asi o sedm let dříve. Od čtyřicátých narozenin by se tedy měly začít aktivně připravovat, aby pro další životní období byly v co nejlepší kondici. Pokud psa nemají, je prý nejvyšší čas, aby si ho opatřily.

Pes je donutí k pravidelným procházkám, protože bez ohledu na počasí potřebuje vyvenčit. Žena má zajištěnou denní dávku pohybu. Nemoc nebo odchod do důchodu většinou naruší denní rytmus. Pokud ale žena ví, že musí ráno vstát, věnovat se psímu kamarádovi, nakrmit ho a několikrát denně se s ním projít, dává to jejímu dni smysl a řád. Navíc hlazení psí srsti uklidňuje a zbavuje úzkosti, pocitu samoty i zbytečných obav, míní odborníci.

Při výběru vhodného plemene by žena měla zohlednit současný zdravotní stav a výhled, kam se bude onemocnění do budoucna ubírat. Obecně se pacientkám doporučují psi, kteří nepotřebují mnoho péče, jsou samostatní, klidní, rychle si na majitelku zvyknou a nevyžadují intenzivní výcvik.

Bad
Autor: Foto od čtenáře

Pokud se pacientka hůře pohybuje, patří mezi doporučená psí plemena jezevčíci nebo některý z menších teriérů. Velmi populární jsou australský silky teriér, yorkšírský teriér nebo belgický grifonek. Naopak žena, která je ve velmi dobré kondici, si může troufnout i na většího psa, například anglického setra, knírače malého nebo Kishu-Inu.

Naprosto nevhodné jsou bojové rasy, jako doga a pitbul, nebo psi lovečtí, kteří vyžadují hodně pohybu a přísný výcvik, jako ohař a chrt.

Pokud se pacientka rozhodne psa pořídit, měla by počítat s tím, že nejde o chvilkovou zábavu a že pes bude potřebovat péči i v době, kdy by se jí třeba přitížilo. Pro ten případ by se měla domluvit s někým z rodiny nebo přátel, že jí s péčí pomohou.

Autor: ČTK