Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

České vědkyně si musí vybrat: Děti, nebo práce!

Vědkyně v Čechách mají možnost získat stipendium pro zlepšení svých pracovních podmínek už pátým rokem.
8. prosince 2010 | 13:38

Kariéra nebo rodina? Taková otázka stále trápí většinu žen. Málokdo však tuší, jak moc je tato otázka zásadní pro české ženy ve vědě. Pokud svojí práci kvůli mateřské přeruší, jejich životopisy u nových potencionálních zaměstnavatelů končí většinou v koši. Nyní mají příležitost tuto situaci změnit.

Na ženy a muže není stejný metr

Ženám ve vědě není věnováno tolik pozornosti jako jejich mužským kolegům a praktický přínos jejich činnosti pro náš každodenní život není nám laikům často zcela znám. Málokdy se stane, že bychom věděli, kdo stojí za zrodem věcí, které doma běžně používáme, a zcela určitě by nás nikdy ani nenapadlo, že by to mohla být žena či dokonce matka.

Velmi často se tedy v praktickém životě stává, že když žena, která dostuduje, pustí se do zajímavého vědeckého projektu, který jí stojí měsíce i často roky práce, otěhotní, po mateřské dovolené marně zkouší na svoji předchozí práci navázat. Na rozdíl od mužů, kteří v tomto oboru fungují v mnohem větší míře, ženy jsou ty, které s dětmi zůstávají doma. A protože ve vědě stále nejsou takové finanční prostředky, jaké by si čeští vědci jistě přáli, nemohou si matky dovolit hlídání, být mobilní a pokračovat tak ve své práci.

Šance na stipendium

To si uvědomuje i společnost UNESCO a Akademie věd ČR, které se rozhodly spojit své síly s L´Oréalem a podpořit mladé ženy - vědkyně v jejich práci. Ty mají tak jedinečnou možnost zaujmout porotu svými vědeckými projekty a získat tak každá stipendium ve výši 250 000 Kč, které tvoří součást mezinárodního programu For Women In Science na podporu žen pracujících ve vědě.

Své práce mohou mladé vědkyně do 35 let včetně zasílat od 7. 12. 2010 na sekretariát České komise pro UNESCO, až do 31. 1. 2011, kdy bude proces přihlašování ukončen. Podrobné informace o způsobu přihlášení projektů můžete najít na www.prozenyvevede.cz.

Získané peníze se dají použít i na hlídání dětí

Projekty mladých vědkyň do 35 let bude během března a dubna posuzovat odborná porota složená z významných členů Akademie věd České republiky. Deset nejúspěšnějších projektů budou jejich autorky osobně prezentovat odborné porotě, která nakonec vybere tři nejlepší. Jejich autorky budou moct stipendium utratit podle svého uvážení za věci a služby, které umožní, aby se jim lépe pracovalo.

Ženy si tak budou moci například vylepšit své pracovny, podpořit nějaký svůj projekt nebo třeba i zaplatit hlídání svých dětí. Zkrátka, není tak důležité za co ženy získané peníze utratí, ale podmínkou je to, aby získané finance zlepšily jejich pracovní podmínky.

Autor: NBr, lenak