Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

První pomoc v létě: Jak předejít úpalu, komárům,atd.?

Dovolená bohužel nepřinese vždy jen příjemné zážitky. Pro mnohé je cestování utrpením, jiní dotsnou úpal, či střevní chřipku. Jak se takovým nepříjmenostem o prázdninách vyhnout?
7. července 2010 | 13:25

Konečně dovolená! Právě teď chceme být zdravé a užívat si sluníčka, jenže i v létě na nás číhá zdravotní nebezpečí. Poradíme vám, jak rizikům předcházet nebo se jich alespoň rychle zbavit.

Střevní potíže

Ty nás v létě trápí bezkonkurenčně nejčastěji. Jedním z důvodu je špatné zacházení s potravinami. Už za pár minut na sluníčku je z párku nebezpečná zbraň, která rozhodí střevní systém na několik dnů. Podle nutriční terapeutky Diany Chrpové se tomu dá snadno předejít.

„Není třeba si kvůli letním nákupům opatřovat speciální chladicí tašku. Pokud si ale koupíte například mleté maso nebo dort s krémem, měla byste s nákupem spěchat domů. Jestliže ho nosíte mnoho hodin v běžné igelitce a cestujete třeba autobusem, kde teploty šplhají ke 40 stupňům Celsia, mikroorganismy v potravinách se namnoží. Na dortu si pak sice pochutnáte, protože chuťově za tak krátkou dobu nic poznat není, ale riskujete průjem nebo zvracení,“ varuje odbornice.

Další nepříjemností jsou střevní potíže, za které můžou vaše pochodující nervy a cestovní horečka nebo ochutnávky exotických lahůdek v cizině. A čím větší exotiku zvolíte, tím větší zátěž podstupujete. Tělo se setkává s cizími bakteriemi, na něž není zvyklé, musí se vyrovnat s odlišnými klimatickými podmínkami i nezvyklou stravou. Pokud k tomu přičtete nedostatečnou hygienu nebo kontaminované potraviny, můžete strávit volno v hotelovém pokoji místo na pláži, protože se nemůžete hnout od toalety na více než pět metrů.

Prevence

- Nikdy nekupujte potraviny s prošlým datem použitelnosti.

- Vyhněte se i těm, které nejsou správně uložené. Jogurty, máslo, sýry patří do chladicích boxů, nikdy ne na prodejní pult.

- Na jednom prkénku nekrájejte syrové maso a potraviny, které už nebudete tepelně upravovat.

- Pozor na domácí majonézu, protože je z vajec, v nichž může být salmonela.

- Pokud jedete do zahraničí, užívejte týden před cestou a týden po návratu probiotika, která posílí střevní mikroflóru (kapky Biofirm, Lactobacillus, Synbioticum, Lactocare…).

První pomoc při:

průjmu
- Sáhněte po živočišném uhlí, smectě nebo imodiu.
- Pijte neperlivé minerálky a černý neslazený čaj.
- Střeva uklidníte teplou lahví položenou na břicho.
- Uvařte si čaj ze šalvěje nebo nátržníku.

zácpě

- Jezte více vlákniny. Ideální jsou celozrnné potraviny, müsli, ovoce a zelenina.
- Nezapomeňte pít. Každý den alespoň dva litry tekutin.
- Zapomeňte na kávu, čokoládu, pivo a víno.
- Pomalu a důkladně žvýkejte. Čím lépe potravu zpracujete v ústech a žaludku, tím snadněji pak pracují střeva.

zvracení

- Pijte vlažné čaje nebo směs minerálky a ovocné šťávy (v poměru 4:1). Klidně po lžičkách.
- Uvařte si mátový čaj.
- Připravte si vločkovou polévku (20 g vloček povařte ve čtvrt litru vody).
- Jestliže máte neustálé nutkání na zvracení, nebo trvá během celého dne, navštivte lékaře.

Nemoci z horka

Sluníčko je sice úžasné a na pořádné teplo se těšíme od Vánoc, ale všeho moc škodí. Úpal je reakce těla na příliš velké horko a projevuje se bolestí hlavy, závratí, nevolností a zrychleným dechem. Teplota vám může vyskočit až nad 40 stupňů. Podobné jsou i příznaky při úžehu, ale tady jde o podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením. Přehřátí organismu je nebezpečné nejen pro malé děti a starší lidi, ale také pro každého, kdo trpí nemocemi srdce, oběhového systému nebo má nadváhu.

Prevence:

- V největších pařácích se držte ve stínu.
- Neustále popíjejte minerálky, vodu nebo studený čaj.
- Střídavě ochlazujte tělo – koupejte se, sprchujte nebo alespoň stříkejte chladnou vodu na kůži.
- Pořiďte si klobouk nebo kšiltovku.

První pomoc:

- Při prvních příznacích se schovejte do chladu a na stinné místo.
- Ochlazujte si hlavu. Ideální je ventilátor nebo studené obklady.
- Opatrně si dopřejte iontový nápoj nebo osolenou vodu (lžička soli na litr vody) nebo mírně slazený čaj s citronem.
- Při omdlení nebo bezvědomí musí vaši blízcí okamžitě zavolat lékaře.

Nebezpečný hmyz

Letošní počasí je podle odborníků ideální pro klíšťata. V zimě přezimovala pod sněhovými peřinami a teď si užívají vlhkého počasí. Jenže to je pro nás riziko. Přenáší totiž nebezpečnou klíšťovou encefalitidu i lymskou boreliózu.

Už loni se encefalitidou v Česku nakazilo 816 lidí a letos hrozí, že nemocných bude ještě víc. Nákaza od klíšťat je zákeřná v tom, že se dá snadno zaměnit s jiným onemocněním. Pokud se necítíte dobře, máte potíže jako při viróze, cloumá vámi zimnice, bolí vás klouby a hlava, teploměr hlásí nad 38 stupňů a jste unavená, pak může opravdu jít o některou z nemocí přenášených klíšťaty.

Prvním příznakem lymské boreliózy je ohraničená několikacentimetrová (obvykle větší než pět centimetrů) červená skvrna v místě napadení. Ta se postupně zvětšuje a uprostřed bledne. Pozor, nemoc nešíří jen klíště, ale sem tam i ovádi nebo komáři. Onemocnět ale můžete i po konzumaci mléka od nakaženého zvířete. Nejčastěji koz.

Prevence:

- Jediný způsob, jak se spolehlivě ochránit, je očkování. Zvlášť děti a starší lidé by si tak měli zajistit bezpečné procházky po lese nebo loukách, aniž by riskovali, že jim klíště ohrozí zdraví, nebo dokonce život.

- Na procházky do přírody noste vždy dlouhé rukávy i nohavice, nejlépe ze světlé a hladké látky.

- Používejte repelenty a hned po návratu domů se důkladně prohlédněte.

První pomoc:

- Když už na kůži objevíte přisáté klíště, co nejrychleji ho odstraňte.
- Nejprve ho zakápněte dezinfekčním roztokem a asi po pěti minutách ho zachyťte pomocí speciálních kleštiček u kůže a kývavým pohybem opatrně odstraňte.
- Nakonec znovu kápněte trochu dezinfekce.

Horká novinka

Ixoderm
Číhají na nás na každém kroku. Pořiďte si na klíšťata přípravek Ixoderm, který snižuje riziko, že vás nakazí nepříjemnou nemocí (usmrtí ho a zároveň dezinfikuje ránu). V lékárně je k dostání za 250 Kč.

Autor: Majka Vinická