Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tip pro zdraví: Léčivý černý bez

Jednou z nejtypičtějších léčivých rostlin června je černý bez.
29. června 2010 | 15:06

Kdosi označil přírodu za dokořán otevřenou lékárnu světa, plnou zázraků a zázračných léčiv. Patří mezi ně i byliny. Každý měsíc vám představíme jednu, typickou pro dané období. Přineseme všemožné informace o jejím výskytu, sběru, použití k jídlu i v léčitelství.

Jednou z nejtypičtějších léčivých rostlin června je černý bez. Mnozí bylinkáři říkají, že v lidovém léčitelství nemá konkurenci. Odedávna byl také považovaný za nesmírně magickou a mocnou bylinu, účinnou i proti zlým mocnostem. Využívají se všechny její části, připravuje se z něj skvělá šťáva, med, víno... Z bezového dřeva se dokonce vyrábějí hudební nástroje.

V červnu a červenci bez kvete a květy se používají jako velmi užitečný lék. Odvar z nich je močopudný, snižuje horečku, tlumí kašel. Kvašením se z květů připravuje výborná limonáda i víno. Květenství se obalují v mouce a smaží se.

Plody dozrávají později. Čerstvé jsou mírně jedovaté, ale tepelnou úpravou se jed neutralizuje. Jedovaté jsou i listy a kůra bezu.

Léčivé účinky mají všechny části rostliny:

* Výhonky se využívaly na mírnění bolesti zubů.
* Mladé lístky se zase po smíchání s ječnou moukou používaly na léčbu popálenin a na rány od pokousání vzteklým psem.
* Květy dodnes slouží k léčbě kašle, alergií, artritidy, snižují horečku a mají močopudný účinek, bývají také součástí prostředků k čištění pleti.
* Bezinky ve formě čaje pomáhají při ischiasu, tiší bolesti trojklaného nervu a podobně.

Med z květů:
Co budete potřebovat:
na 1 litr vody nejméně 25 velkých květů černého bezu, 1 kg cukru, 1 velký citron

Jak na to:
Květy opereme, odstřiháme velké stonky. Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Zalijeme vodou a povaříme aspoň 20 minut. Poté necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes pláténko a vymačkáme. Do šťávy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout. Můžeme dochutit citronem.

Šťáva z květů:
Co budete potřebovat:

10 velkých květů, 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové, 2,5 litru vody, 2 kg krystalového cukru

Jak na to:
Do láhve nebo do hrnce dáme květy černého bezu zbavené stonků. Přidáme kyselinu citronovou a zalijeme vařící vodou. Necháme stát do druhého dne, klidně v pokojové teplotě. Potom přimícháme cukr, naplníme do sklenic a uložíme do chladna. V ledničce ji uchováváme otevřenou.


Autor: Silvie Risová, Jana Šlegrová