Navíc je základní živinou pro naše zdraví a pohodu. A ačkoli je nejznámější mezi nadšenci v péči o pleť, je také velmi důležitou součástí naší každodenní stravy. Má totiž antioxidační vlastnosti, které chrání buňky před volnými radikály, a hraje tak důležitou roli při udržení odolného imunitního systému, silných kostí a zdravého zraku. Je také nezbytnou živinou pro buněčné dělení a reprodukční systém. Ve finále je pro nás důležitý natolik, že jeho nedostatek může způsobit vážné zdravotní problémy včetně rozmazaného vidění, neplodnosti či suché kůže. Pojďme se tedy společně nejprve podívat na to, v čem je pro nás vitamin A důležitý, a následně si přiblížíme příznaky a projevy, díky nimž poznáte, že ho v těle nemáte dostatečné množství, abyste mohla co možná nejrychleji zjednat nápravu.
VIDEO: Zdravá střeva jsou základ:
K čemu je dobrý
1) Je živinou rozpustnou v tucích, která plní různé funkce ve vztahu ke zdraví některých orgánů a základních mechanismů v našem těle, jako jsou zrak, kůže, kosti, hormony a imunitní systém.
2) Podporuje také zdraví dětí, když se vyvíjejí v děloze.
Na co má vliv?
Oči – v kombinaci s proteinem tvoří vitamin A pigment rodopsin, díky kterému je naše oko citlivé na světlo. To je důvod, proč vám maminka v dětství říkala, že je mrkev dobrá na oči, ta tento vitamin totiž obsahuje.
Kůže a sliznice – pomáhá udržovat funkční výstelky některých orgánů a systémů, které chrání před poškozením, například plic, průdušnic, močové trubice či močového měchýře. Dostatečné množství tohoto vitaminu předchází i tvorbě akné.
Kosti – spolu s vápníkem, vitaminem D a bílkovinami je nezbytný pro růst kostí.
Rozmnožování – hraje klíčovou roli při syntéze (procesu spojování dvou či více částí do jednoho celku) pohlavních hormonů a početí. Podporuje také zdravou tvorbu a vývoj embrya.
Imunitní systém – podporuje ho v boji proti infekcím, a to tím, že vytváří silné slizniční bariéry a napomáhá tvorbě bílých krvinek.
Příznaky jeho nedostatku
„Nedostatek vitaminu A může vést k poškození zraku, onemocnění kůže a poškození imunitního systému,“ vysvětluje přehled vědců Christophera Taylora a Christophera Hodge v Národní lékařské knihovně. Zároveň však oba odborníci zdůrazňují, že „výskyt nedostatku vitaminu A je v zemích prvního světa jen zřídka vidět“. Protože jeho nedostatek může postihnout osoby se zánětlivým onemocněním střev a po bariatrické operaci (při níž se mění fyziologické poměry v oblasti žaludku a tenkého střeva) nebo ty, kteří nejedí stravu bohatou na živiny, je dobré uvědomovat si příznaky jeho nedostatku. Pokud tedy některé z následujících příznaků zaznamenáte, kontaktujte svého lékaře, který následně může provést krevní test, aby zjistil příčinu a předepsal vhodnou léčbu.
6 nejčastějších signálů, že nemáte dostatek vitaminu A:
- rozmazané večerní a noční vidění
- matná a suchá pokožka
- padání vlasů
- neplodnost
- chronická nemoc nebo infekce
- křehké kosti
Jaké potraviny ho obsahují?
Naštěstí je celkem snadné získat dostatek tohoto vitaminu z výživné a vyvážené stravy, která zahrnuje živočišné a rostlinné potraviny.
Vitamin A (retinol)
Nachází se v potravinách živočišného původu, jako jsou vejce, mléko a mléčné výrobky, maso, zejména játra, a ryby. Makrela, sardinky, treska, losos a pstruh mají vysoký obsah vitaminu A.
Provitamin A (karotenoid)
Pochází z rostlin, dobrými zdroji jsou jakákoli zelenina nebo ovoce se žlutou, oranžovou nebo červenou slupkou – mrkev, rajčata, pomeranče, broskve, meruňky, dýně, mango, sladké brambory, meloun, červená paprika a tykev. Ale také zelená listová zelenina, jako je špenát, kapusta a mangold, které mají také vysoký obsah tohoto provitaminu.
Kolik je akorát?
Denní množství vitaminu A, které by měl průměrný dospělý zkonzumovat, je přibližně 700 až 900 mikrogramů. Pokud jíte zdravě a vyváženě, neměli byste potřebovat další doplňky vitaminu A. Ale pokud nejste schopni dodržovat vyváženou stravu, vitamin A v doplňcích může být rozhodně užitečný. Před jejich nákupem se ale raději poraďte se svým lékařem, abyste zvolila správně.
Všeho s mírou
Zatímco konzumace dostatečného množství tohoto vitaminu je velmi důležitá, je také zcela možné, že ho máte příliš, což také může vést ke zdravotním problémům. Vitamin A je rozpustný v tucích, což na rozdíl od živin rozpustných ve vodě, jako je vitamin B, znamená, že se může ukládat v tělesném tuku v toxických hladinách, které mohou mít za následek nepříznivé příznaky, a dokonce i smrt. Příznaky nadbytku jsou bolesti hlavy, závratě, nevolnost.
Jezte duhu
Pokud tedy chcete získat pro své tělo všechny prospěšné živiny včetně vitaminu A, je dobré jíst „duhu“, tedy dostatečné množství zmíněného ovoce a zeleniny. Ale pojďme dnešní článek zakončit pozitivním zjištěním – tento vitamin je rozpustný v tucích, takže se ukládá v našem těle a používá podle potřeby, což je dobrým důvodem k tomu, mít nějaké množství tělesného tuku. A to je super, že?