Středa 18. září 2024
Svátek slaví Kryštof, zítra Zita
Polojasno 22°C

5 vitamínů a minerálů, které byste měli na podzim zařadit do své rutiny. Už žádné nemoci a nachlazení!

  • 5 vitamínů a minerálů, které byste měli na podzim zařadit do své rutiny
    15. září 2024 | 17:30

    Podzim je obdobím, kdy se náš organismus musí vypořádat s náhlými změnami počasí, kratšími dny a často i větší psychickou zátěží. Obzvlášť poslední dny nám to ukazují v plné síle.  Abychom vše zvládli ve zdraví, je důležité zajistit tělu dostatek vitamínů a minerálů. Které bychom měli na podzim rozhodně zařadit do své rutiny?

     

  • Vitamín D

    Vitamín D
    Autor: istock.com

    Vitamín D je v podzimních a zimních měsících nezbytný, protože jeho hlavním zdrojem je sluneční záření. Jak se dny zkracují a slunečního svitu ubývá, mnoho lidí trpí nedostatkem tohoto "slunečního vitamínu". Mezi projevy nedostatku vitamínu D patří vyčerpanost a únava, časté respirační onemocnění, špatné hojení ran, bolesti kostí a zad, deprese a úbytek vlasů. Hladinu tohoto nezbytného vitamínu si můžete také nechat změřit v laboratoři.

     

  • Vitamín C

    5 vitamínů a minerálů, které byste měli na podzim zařadit do své rutiny
    Autor: istock.com

    Vitamín C je známý svou schopností posilovat imunitní systém. V chladnějším počasí je imunitní podpora klíčová, protože podzim přináší vyšší riziko nachlazení a chřipky. Vitamín C rovněž působí jako antioxidant, pomáhá bojovat proti volným radikálům a podporuje tvorbu kolagenu, což má pozitivní vliv na pleť. Kromě doplňků je dobré zaměřit se na zvýšenou konzumaci citrusů, šípků, papriky a další zeleniny.

     

    VIDEO: Šípky: Kde je sbírat a jak je využít?

    Video se připravuje ...
    Šípky: Kde je sbírat a jak je využít? • VIDEO: Videohub

  • B komplex

    5 vitamínů a minerálů, které byste měli na podzim zařadit do své rutiny
    Autor: istock.com

    B-komplex je důležitý pro energii a psychickou pohodu. Na podzim, kdy se zvyšuje stres a únava, mohou vitamíny skupiny B pomoci zlepšit náladu, podpořit nervový systém a zvýšit odolnost proti stresu. Zvláště vitamín B6 a B12 jsou důležité pro zdravou imunitu a energii. Potraviny bohaté na B vitamíny zahrnují celozrnné produkty, maso, vejce a listovou zeleninu.

  • Zinek

    Zinek
    Autor: istock.com

    Zinek je minerál, který je klíčový pro správné fungování imunitního systému. Pomáhá tělu bojovat proti infekcím a urychluje hojení ran. Zinek lze přijímat prostřednictvím doplňků stravy nebo potravin, jako jsou ořechy, semínka, luštěniny nebo červené maso. Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 8 - 15 mg v závislosti na pohlaví a věku. V případě začínající nemoci nebo oslabené imunity můžete krátkodobě zvýšit dávku i na 50 mg.

     

    VIDEO: Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse?

    Video se připravuje ...
    Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Omega-3 mastné kyseliny

    Omega-3 jsou známé svými protizánětlivými účinky, které pomáhají tělu bojovat proti podzimním infekcím. Jsou důležité pro zdraví srdce, mozku i očí a mohou také přispět k lepšímu psychickému zdraví, což je během podzimního splínu obzvláště užitečné. Omega-3 najdeme v rybách, lněných nebo chia semínkách.

     

Autor: Zuzana Hrušková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...