Sobota 22. června 2024
Svátek slaví Pavla, zítra Zdeňka
Polojasno, déšť 23°C

Jarní refresh podle ajurvédy: Nastartuje své tělo i mysl

  • ...
    17. května 2024 | 06:00

    Ájurvéda je starodávný systém indické medicíny, který klade důraz na rovnováhu těla, mysli a ducha. Jarní refresh podle ájurvédy zahrnuje hned několik praktik a doporučení, které pomáhají očistit tělo, zlepšit trávení a připravit organismus na teplejší období. 

    Ájurvéda je tradiční indický systém medicíny, který vznikl před více než 5 000 lety. Název „ájurvéda“ pochází ze sanskrtu a znamená „věda o životě“ (ájus = život, véda = věda nebo vědění). Ájurvéda je tedy komplexní a celostní systém medicíny, který si klade za cíl dosáhnout harmonie a rovnováhy ve všech aspektech života. Jaké zásady v rámci ajurvédy tedy dodržovat?

  • Zjistěte, jaká jste dóša

    Ájurvéda pojednává o pěti elementech, které jsou základem všeho. Patří mezi ně voda, země, vzduch, oheň a éter. Tyto prvky se v různých kombinacích objevují v každém z nás a společně tvoří dóša systém. Existují tři hlavní dóši: Váta, Pitta a Kapha. Každý člověk má unikátní kombinaci těchto dóš, což určuje jeho tělesnou a duševní konstituci. Je velmi důležité udržovat rovnováhu těchto dóš pomocí vhodné stravy, odpočinku a duševní pohody a vhodné fyzické aktivity. Jak zjistit, jaká jste dóša? Na internetu existuje velké množství dotazníků, které vám pomůže určit vaši dóšu, nejspolehlivějším způsobem, jak určit vaši dóšu, je konzultace s ájurvédským lékařem nebo specialistou.

  • Strava

    Strava podle ájurvédy je přizpůsobena individuální dóšické konstituci a aktuálnímu zdravotnímu stavu. Cílem je podporovat rovnováhu mezi tělem a myslí prostřednictvím vhodného výběru potravin, způsobu jejich přípravy a konzumace. Ájurvéda považuje jídlo za základní lék, který má moc udržovat zdraví a léčit nemoci. Doporučuje se především konzumace sezónních, čerstvých a minimálně zpracovaných potravin. Každé jídlo by mělo obsahovat šest základních chutí (sladká, kyselá, slaná, hořká, pálivá, svíravá), aby bylo výživné a vyvážené. "Ájurvédská jídla jsou vlastně velmi jednoduchá, důraz je kladen hlavně na koření, a to nejenom kvůli chuti, ale také pro léčivé vlastnosti," uvádí ájurvédský šéfkuchař Kodithuwakkua působící v Resortu Svatá Kateřina. Dle jeho slov je vhodným kořením například hřebíček, kardamon, skořice, kurkuma, zázvor a třeba také česnek.

  • Vhodná fyzická aktivita

    Ájurvéda klade důraz na individuální přístup ke cvičení, který respektuje jedinečné vlastnosti každé dóši. Jaké jsou obecné rady pro cvičení podle ájurvédy? Poslouchejte své tělo a nikdy nepřekračujte své hranice, vybírejte takové cvičení, které vás bude bavit. Soustřeďte se na pravidelnost a pohyb začleňte do své každodenní rutiny, vyvažujte intenzivní cvičení s relaxačními technikami jako je meditace nebo dechové cvičení. Jakýkoliv pohyb bude vhodný, nejvíce se však doporučuje jóga, plavání nebo třeba chůze. "Chůze nám byla přírodou daná. Není nutné běhat, naprosto postačí 20-30 min chůze je optimální a k tomu si nejlépe hlídat šedesát procent maximální tepové frekvence. Tak dochází ke spalování tuků," říká přední česká instruktorka jógy Zuzana Klingrová.

  • Duševní pohoda

    Ájurvéda klade velký důraz na propojení těla a mysli a na dosažení duševní pohody prostřednictvím různých praktik a životního stylu. Zaměřuje se tedy na meditace a dechová cvičení, která uklidňují mysl a přispívají tak k lepší náladě. Dle ájurvédy si má člověk vždy najít na chvilku relaxace a sebepéče. Jsou tedy velmi vítány masáže, aktivity, které vás baví a naplňují, teplé koupele, ale třeba i aromaterapie. 

  • Ájurvédská terapie

    Resort Svatá Kateřina
    Autor: Resort Svatá Kateřina

    Ájurvédské terapie využívají ozdravné síly přírod, často tak umí vyřešit mnoho zdravotních problémů a napomáhají ke kvalitnějšímu životu. Vybírat můžete z nejrůznějších ozdravných pobytů, kdy vám bude program vytvořen na míru a pomůže vám tak s problémy, které vás pálí nejvíc. 

    Náš tip: Ájurvedské pobyty v Resortu Svatá Kateřina, více info na www.katerinaresort.cz

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...