Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

9 tipů, jak na jarní detoxikaci organismu

27. ledna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Kdo by na jaře nechtěl být plný energie, zase začít vyrážet na výlety, mít dobrou náladu a dát zimní únavě sbohem? Dopřejte svému tělu jarní detoxikaci organismu a můžete si tohle všechno užívat.

Detoxikací se rozumí očista organismu, která posílí mysl, zvýší odolnost organismu vůči zevním vlivům i stresu, ale hlavně tělo zbaví všech nezdravých a škodlivých látek nahromaděných v našem těle. Ocení ho tak hlavně naše játra, žlučník a ledviny.

Jak na jarní detox?

Možná jste si ho ještě nikdy nedopřáli, protože se bojíte, že půjde o drastický způsob, jak naše tělo očistit, nebudete moct skoro nic jíst a pít budete jen nějaké bylinkové koktejly. Nebojte, už dávno není třeba držet drastickou dietu nebo dokonce půst, dá se na to jít i o dost příjemněji. A když už budete chtít vsadit na nějakou tu dietu, zkuste keto dietu.

1. tip: Pijte dostatek tekutin

Pitný režim je třeba dodržovat i normálně, během detoxikace organismu to platí dvojnásob. Toxiny se díky tomu budou z těla snáz vylučovat. Pijte v průběhu celého dne v menších dávkách, přednost dejte čisté vodě nebo bylinným neslazeným čajům.

2. tip: Pečlivě si vybírejte, co jíte

Detox neznamená drastickou dietu, přesto je třeba si hlídat, co jíte. Jednoduché cukry z jídelníčku vyřaďte, stejně tak maso, bílé pečivo, mléčné výrobky, polotovary, smažená jídla a čokoládu. Dejte přednost fitness jídlům, čerstvým a chemicky neošetřeným potravinám, proteinovým receptům, čerstvé zelenině, nízkosacharidovému ovoci, bylinkám, luštěninám a kysaným mléčným výrobkům. Dopřát si můžete i smoothie nebo zeleninovou či ovocnou šťávu.

Autor: unsplash.com

3. tip: Zaměřte se na játra a žlučník

Játra můžeme označit za továrnu našeho organismu. Podílí se na tvorbě i přeměně většiny látek v našem těle. Fungují nepřetržitě a jedním z prvních příznaků jejich přetížení je únava. Když přijde na detox, nesmíme na ně zapomenout, stejně tak na ledviny, které se podílí na tom, abychom z těla vyloučili všechny škodlivé látky. No a žlučník? Jeho hlavním úkolem je od jater přebírat žluč a využít ji při trávení. Když nebude žlučník v rovnováze, dostaví se hořkost v ústech, vysychání pokožky nebo třeba bolesti v podžebří.

4. tip: Zkuste superpotraviny

V boji s toxiny vám pomůžou superpotraviny, jako je spirulina, chlorella nebo acai. Díky nim snáz pročistíte detoxikační orgány v těle. Podpoří správné trávení a dodají vám energii.

5. tip: Na detox se připravte a nedržte ho dlouho

Tělo na detox postupně připravte, změny dělejte postupně. Půst nedržte nijak dlouho, i pár dní stačí. Při návratu na běžný jídelníček zase postupujte pěkně pomalu, ať tělu nezpůsobíte šok.

6. tip: Vydejte se na procházku jarní přírodou

Ve zdravém těle zdravý duch. Kdo chce očistit tělo i mysl, ten nemůže sedět nebo ležet doma na gauči, naopak by měl pravidelně vyrážet na procházky probouzející se přírodou. Nadýcháte se čerstvého vzduchu, posílíte plíce i imunitní systém, načerpáte energii a zlepšíte si náladu.

7. tip: Zapomeňte na těch pár dní na alkohol i cigarety

Organismus chcete pročistit, ne zanést dalšími škodlivinami. Alespoň po dobu detoxu zapomeňte na alkohol. Závislosti na nikotinu se zkuste zbavit zcela.

8. tip: Zvyšte příjem vlákniny

Její příjem si nikdo nehlídá, přesto je pro náš organismus nepostradatelná. Řeč je o vláknině, která se podílí na správném zažívání, předchází různým onemocněním – obezitě, diabetu II. typu, kardiovaskulárním nemocem a některým nádorovým onemocněním.

Víte, že každý z nás by měl do těla denně dostat 30 g vlákniny? Najdeme ji v luštěninách, ovoci, celozrnných výrobcích, ořeších, semínkách a zelenině.

Autor: unsplash.com

9. tip: Pořádně se každý den vyspěte

Spánek je důležitou součástí detoxikace našeho organismu, dochází k ní totiž během něj. Během spánku regeneruje naše tělo, mysl i paměť, tělo produkuje hormony a odplavuje toxiny.

Video se připravuje ...