Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak na krásnou pleť, hladké vlasy a rychlejší metabolismus? Usušte si kopřivy!

  • Nejlepší doba pro sbírání kopřiv je nyní a potrvá až do půlky června.
    11. června 2015 | 06:00

    Užívejte si čerstvou rostlinku, jak jen můžete, sušte do zásoby… Máte po ruce mocný životabudič, který ozdraví celé tělo, prozáří pleť a posílí vlasy. To všechno úplně zadarmo.

  • Teď je nejlepší doba

    Z čerstvě natrhaných kopřiv můžete připravit obklad, nálev či olej proti vypadávání vlasů.
    Autor: Profimedia.cz
    Sbírejte ale jen čerstvé, mladé výhonky, a to maximálně do poloviny června – pak už totiž rostlina obsahuje dost dusičnanů. Kopřiva se skvěle hodí pro jarní očistné kúry, naordinujte si je buď ve formě čajového odvaru, nebo tak, že mladé výhonky zařadíte do svého jídelního lístku. Je celá řada možností, jak to udělat, každý si může vybrat podle chuti: uvařit z kopřivy polévku, připravit z ní jarní salát nebo třeba skvělý špenát. Usušenou a na jemný prášek rozemnutou výborně využijete místo koření.
  • Sušte rychle a ve stínu

    Sušené kopřivy
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud si chcete kopřivu nasušit do zásoby, pak dodržujte několik zásad. Sušte rychle, na vzduchu a ve stínu, aby si zachovala zelenou barvu (teplota při sušení nikdy nesmí přesáhnout 60 stupňů). Uschne brzy a suchá se dobře rozemne na prášek. Do dalšího sběru ji chraňte před vlhkem, světlem a taky před hmyzem – nejlépe ve vzduchotěsných skleněných nádobách.
  • Očistná kúra povzbudí a omladí

    Růst vlasů urychlíte tím, že do svého jídelníčku zařadíte jídlo bohaté na vitamíny a minerály.
    Autor: Shutterstock.com
    Za všechny blahodárné účinky štiplavého zeleného léku připomeňme alespoň pár. Kopřiva skvěle čistí krev, upravuje metabolismus, pomáhá při zánětech, ulevuje od alergií a ekzémů, od nadýmání, regeneruje a čistí pleť, posiluje růst vlasů… Prostě a jednoduše je hřích ji nevyužít.

    Není nic jednoduššího než si připravit účinnou očistnou kúru s pomocí trochy mladých kopřiv. Spaříte je vroucí vodou a necháte pět minut vylouhovat. Hrnek čerstvého neslazeného kopřivového čaje vypijte každé ráno nalačno. Pročistí vám tělo a dodá sílu a dobrou náladu.

  • Šťáva pročistí pleť

    Šťáva z kopřiv
    Autor: Profimedia.cz
    Asi 40 mladých stonků vaříte v litru a půl vody s jedním dobře omytým a na kolečka nakrájeným citronem a 1,5 kg krystalového cukru. Vaříte krátce, necelých 5 minut, a nakonec přidáte šťávu ze tří citronů. Horký nápoj scedíte do lahví, které uzavřete a necháte vychladnout obrácené dnem vzhůru. Užíváte 4 polévkové lžíce denně během jednoho měsíce jako jarní kúru k pročištění krve.
  • Kopřivový salát pro krásnou pleť

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Mladé lístky kopřiv spařte vroucí vodou, nechte vychladnout, pokrájejte spolu se žlutou paprikou na proužky, rajčata na měsíčky a promíchejte s jemně nakrájenou cibulí a česnekem. Z olivového oleje, octa a soli připravte italskou zálivku, kterou salát dochutíte.
  • Kopřivový špenát má více železa než ten klasický

    Zapomeňte na školní jídelnu a udělejte si skvělý špenát z čerstvých listů.
    Autor: Shutterstock.com
    Mladé lístky kopřiv důkladně omyjte, posekejte nadrobno a přidejte na zpěněnou cibulku s česnekem, podlijte mlékem a duste doměkka, na závěr tuhle báječnou přílohu dochuťte solí.
  • Kopřivová polévka pro celou rodinu

    Kopřivová polévka
    Autor: Profimedia.cz
    Na malém kousku másla narychlo opečte na kostky nakrájené brambory, nadrobno posekanou cibuli a na kolečka nařezaný pórek. Osolte, opepřte a přikryté poduste deset minut. Přilijte vývar. Krátce povařte, snižte teplotu a přidejte oprané a na nudličky pokrájené listy kopřivy – dvě i tři hrsti. Rozmíchejte, opět přiveďte k mírnému varu, zjemněte 2 dl smetany – a pak už jen podávejte.

Autor: zuz
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...