Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Řešte zuby víc než vrásky, říká zubní lékařka Jana Karbusická

zuby
16. dubna 2021 | 06:00

Všimla jsem si, jak je u starších dam hezké mít zdravé zuby. Ty totiž umí omladit mnohem víc než botox ve tváři. Proto jsem si povídala se zubní lékařkou a odbornou garantkou značky SPLAT MDDr. Janou Karbusickou.

Mám za sebou půlrok, kdy jsem k zubaři běhala víc, než bych si přála. Nic mě nebolelo, ale rozhodla jsem se dát si úsměv do pucu, a to doslova. Peníze ušetřené na novou sedačku sice skončily v zubařském křesle, ale s výsledkem jsem nadmíru spokojená. A to jsem to tak dlouho odkládala. Znáte to také?

Ženy často řeší vrásky, přitom mít krásné zuby i ve stáří je možná lepší volba pro krásu. Co myslíte?

Jsou ukazatelem toho, že o sebe člověk pečuje, což se koneckonců pozitivně projeví i na jeho duševním zdraví. Avšak nejde jen o fyzickou krásu či v případě chrupu o krásný úsměv. Pokud máte zkažené zuby, mohou za to zákeřné bakterie, které ničí zdraví celého těla. Jako příklad mohu uvést parodontózu, se kterou souvisí řada dalších nemocí včetně cukrovky nebo aterosklerózy. Z toho důvodu doporučuji věnovat zubům podstatně větší péči než vráskám, které jsou přirozenou součástí stárnutí a mnohým dokonce sluší a vytvářejí jejich osobnost.

Do čeho se v zubní péči vyplatí investovat?

Naprostým základem je domácí péče, se kterou souvisí správný výběr zubního a mezizubních kartáčků, používání kvalitní zubní pasty, případně ústní vody. Samozřejmostí je správná technika čištění zubů. Pravidelnou investici doporučuji také do dentální hygieny, protože právě tam vám s výběrem pomůcek k čištění zubů poradí a ukážou vám, jak si zuby čistit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Blanka Kubíčková
Video se připravuje ...