Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Podzimní jóga: Pět pozic, které vás nabijí energií

Podzimní jóga: Pět pozic, které vás nabijí energií
29. září 2021 | 06:00

Léto je definitivně za námi a přichází pro mnoho z nás méně oblíbené období – podzim. Během léta jsme načerpali potřebnou energii, se kterou nyní musíme šetřit, aby nám vydržela co nejdéle. V podzimních dnech se rychle zkracují dny, a tak si postupně musíme zvyknout na snížený příjem sluneční energie stejně jako na chladnější a proměnlivé počasí. S touto změnou souvisí častější změny nálad a zhoršení imunity organismu.To ale neznamená, že musíme nyní trpět až do jara.

Existují ale způsoby, jak své psychické i fyzické zdraví podpořit. A jedním z nich je jóga. A právě abychom do nadcházejících chladných dnů vstoupili zdraví a v plné síle, tak jsme pro vás připravily 5 pozic, které vás „nakopnou“. Budete se po nich cítit doslova nabití energií.

Hluboký předklon

Autor: istock.com

Postavte se s chodidly mírně od sebe. Vzpažte a začněte se pomalu předklánět. Držte záda rovně, snažte se protahovat co nejvíce do dálky. Sklánějte se níže, jako byste chtěli položit břicho na stehna. Pomalu se dostaňte co nejníže a dýchejte. Nahoru se vracejte s kulatými zády, obratel po obratli.

Pozice trojúhelníku

Autor: istock.com

Rozkročte se nohama přibližně na šířku upažení a rozpažte. Chodidlo jedné nohy mějte vytočené do strany, druhé chodidlo miřte špičkou dopředu. Ruce mějte volně podél těla. S výdechem se začněte postupně uklánět v rovině těla k noze, která je vytočená špičkou do strany. Páteř mějte napřímenou, pokud se rukou neopřete o zem, nechte ji na holeni. Pohled směřujte za paží ke stropu.

Video se připravuje ...
Ivana Jirešová cvičí jógu • VIDEO: Thomas Kruchina, Jan Jedlička

Pozice stromu

Autor: istock.com

Postavte se do vzpřímeného stoje snožmo. Ruce mějte volně podél těla. Zvedněte chodidlo jedné nohy a pokrčte koleno. Přitáhněte koleno k hrudníku. Vytočte koleno do strany a opřete chodidlo o protilehlé lýtko nebo stehno podle toho, co zvládnete. Důležité je se neopírat o koleno. Snažte se vytáčet koleno co nejvíce do strany a mít pánev v jedné rovině. Zvedněte ruce nad hlavu a spojte je. Pokud si nejste jisti v rovnováze, zaměřte se očima na jeden pevný bod. Pokud vám to jde, můžete oči zavřít.

Pozice psa s hlavou dolů

Autor: istock.com

Klekněte si na všechny čtyři. Zatlačte do dlaní, postupně propínejte kolena a zvedejte tělo za kostrčí ke stropu tak, aby byla napřímena záda. Pokud se nedostanou celá chodidla na zem, můžete pokrčit kolena. Hlava je mezi pažemi obličejem dolů. Zhluboka dýchejte.

Pozice mostu

Autor: istock.com

Lehněte si na záda a ruce dejte volně podél těla. Pokrčte nohy, opřete se o chodidla a zvedněte pánev vzhůru. Poté zvedněte páteř. V této pozici zůstaňte po dobu tří výdechů a nádechů a pak pomalu záda pokládejte na podložku obratel po obratli a narovnejte nohy.

Autor: Martina Miláčková
Video se připravuje ...