Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 tipů, jak posílit své zdraví. Budujte si imunitní systém včas

Budujte svou imunitu včas
3. září 2021 | 06:00

Podzim se blíží mílovými kroky a s ním obvykle přichází chřipková sezona. Jak se jí účinně bránit, než udeří? Začněte si včas budovat silnou imunitu. Její důležitost se ukázala především během koronavirové pandemie. Jak si vybudovat pořádnou obranyschopnost, a čemu se naopak vyhnout?

Imunitní systém chrání naše zdraví před nežádoucími bakteriemi, viry, toxiny a dalšími škodlivými prvky. Je to složitý, ale účinný systém, který nám pomáhá vyzrát nad nemocemi. Co nám v jeho posílení pomáhá? Nabízíme desatero tipů pro silnou imunitu:

  1. Spánek 
    Ponocování nám neprospívá z mnoha důvodů. Unavené tělo je náchylnější k onemocnění a nedokáže se dostatečně bránit škodlivým vnějším vlivům.

  2. Pohyb Procházky, posilovna, plavání, jóga… Aktivit je celá řada. Najděte tu, která vyhovuje vám, a dělejte ji hlavně pravidelně a s radostí.

  3. Pestrá strava 
    Vyvážený jídelníček bohatý na vitaminy a minerály prospívá nejen vaší postavě, ale i vaší imunitě.

  4. Čisté ruce
    V pandemii na nás všude vyskakovaly informace, jak si správně mýt ruce. Důsledná hygiena chrání nejen před koronaviry, ale i dalšími původci infekčních onemocnění.

  5. Žádný stres 
    Nejde se mu úplně vyhnout, ale snažte se ho co nejvíce vyvarovat. Stresové situace poškozují imunitní systém a dlouhodobý stres způsobuje řadu onemocnění.

    Video se připravuje ...
    Jak stres ničí imunitu • VIDEO: Prima ZOOM


  6. Otužování 
    Trend minulé zimy je jedním z nejúčinnějších prostředků k posílení obranyschopnosti organismu. Ale nebojte, nemusíte se hned nořit do ledové řeky. Zkuste se otužovat ve vlastní koupelně a na závěr se sprchujte studenou vodou.

  7. Saunování
    Pravidelné saunování výrazně zlepšuje obranyschopnost. Při pravidelném pocení a následném ochlazení tak zvyšujete odolnost organismu proti viróze i nachlazení.

  8. Probiotika
    Až 70 % imunitních buněk sídlí ve střevech, proto se o ně dobře starejte. Přírodní probiotika obsahují například mléčné výrobky s živými kulturami nebo kyselé zelí a okurky.

  9. Alkohol
    Nemusíte se stát abstinentem, ale všeho s mírou. Alkohol způsobuje řadu onemocnění, a navíc narušuje klidný spánek, který je potřeba pro budování silné imunity.

  10. Nadváha
    Během pandemie jeden z rizikových faktorů. Neplatí to jen pro covid-19, ale obezita zvyšuje i riziko chřipkového onemocnění.

Autor: red
Video se připravuje ...